News

Ministrul Educaţiei a anunţat cum se schimbă examenul de bacalaureat. Apar în premieră Bac-ul tehnologic, dar şi o probă complementară

Ministrul Ligia Deca a explicat care sunt principalele modificări aduse Legilor Educaţiei, legi care ar urma să fie aprobate până la data de 15 martie.
27.02.2023 | 16:12
Ministrul Educatiei a anuntat cum se schimba examenul de bacalaureat Apar in premiera Bacul tehnologic dar si o proba complementara
Ce schimbări importante va suferi examenul de Bac Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut luni referire la modificările pe care urmează să le sufere examenul de bacalaureat, urmând să fie păstrată o probă practică de competenţe digitale şi două probe de competenţe lingvistice, dar şi o probă complementară, care vor fi susţinte în cursul anului şcolar.

Probele de competenţe se susţin în timpul anului

Noile legi ale Educaţiei, care au stat în dezbatere publică în vara anului trecut şi la modelarea cărora au contribuit aproximativ 4.000 de entităţi, aduc în premieră bacalaureatul tehnologic, aceste examene de final de ciclu liceal urmând să se plieze pe fiecare profil de liceu, după cum a declarat ministrul Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

“Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului.

Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu. Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii.

ADVERTISEMENT

Pentru profilul real este prevăzută susţinerea unei probe la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligi Deca, în conferinţa de presă susţinută luni.

La aceste probe de competenţe de bază evaluarea se va face pe sistem admis/respins, spre deosebire de probele de competenţe avansate, în care notarea se va face în sistemul clasic. Astfel, în sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai putine discipline de examen la bacalaureat, deoarece probele de competenţe lingvistice, de competenţe digitale şi cea complementară se pot susţine în timpul anului şcolar. “Practic, degrevăm încărcarea candidaţilor în perioada de vară, când se susţine examenul de Bacalaureat”, a mai spus Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai anunţat că la liceele pedagogice vor fi păstrate  specializarea de învatator-educator, dar absolvenţii se vor putea angaja doar pe perioadă determinată. “Dacă vor dori să se titularizeze trebuie să urmeze studii superioare”, a mai completat ea.

Conform deciziei iniţiale din coaliţie, legile ar fi urmat să fie aprobate până la data de 15 martie. Printre altele, Ligia Deca a mai dat asigurări că salariile profesorilor vor crește, în timp ce admiterea la liceu se va schimba.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, ministrul Educaţiei a anunţat că bursele vor creşte, precizând că cele de merit vor ajunge la 450 de lei pe lună de la 200 de lei pe lună, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT