News

Ministrul Energiei, anunțuri despre prețurile la gaze și energie electrică. La ce scumpiri să se aștepte românii

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a oferit miercuri, la Digi24, mai multe anunțuri foarte importante pentru români referitoare la prețurile gazelor și energiei electrice, anticipând ce va urma pe aceste piețe în următoarele luni.
19.05.2021 | 21:35
Ministrul Energiei anunturi despre preturile la gaze si energie electrica La ce scumpiri sa se astepte romanii
ADVERTISEMENT

Popescu a declarat în urmă cu câteva zile că românii s-ar putea aștepta la prețuri mai mari la furnizarea serviciilor, din cauza legii care stipulează că racordarea la rețea este gratuită, iar funizorii vor încerca să recupereze costurile.

Din luna iulie facturile plătite de români la gaz și energie electrică vor fi mai mari, în urma liberalizării pieței, mai ales că puțini români și-au ales un anumit furnizor.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei, anunțuri foarte importante pentru români. La ce scumpiri să se aștepte aceștia

Cosmin Prelipceanu: “Pe piață există în acest moment niște oferte foarte bune?”

Virgel Popescu: “În continuare este oferta Hidroelectricii, mai mică decât anul trecut și cred că există și furnizori privați care au oferte foarte bune.

Hidroelectrica e nou în piațade furnizare referitor la utilizatorii casnici, sunt puțin cam lenți în procesarea tuturor solicitărilor, trebuie să schimbe ceva. Ei sunt în prin proces de achiziționare a unui software prin care să meargă lucrurile și mai repede.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Care considerați că este un preț acceptabil în acest moment la energie electrică?”

Virgel Popescu: “Eu vă spun prețul pe care îl am, între 65 și 70 de bani (n.red. per KW/h) evident, cine a încheieat contracte în urmă cu un an de zile pe piața concurențială are și cu 58-60 de bani, dacă te gândeai că va veni liberalizarea pieței, pentru că ea a fost anunțată.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Ce pățesc dacă nu fac nimic și rămân în serviciul universal?”

Virgil Popescu: “Veți rămâne la prețul serviciului universal o perioadă, eu nu cred într-o majorare de la 1 iulie, ar trebui să își recalculeze tarifele.

Dacă au vândut energie către clienți fără să aibă în spate achiziție, așa cum era normal, să fi încheiat la finalul anului trecut și să vândă în cursul anului 2021, nu ar trebui să fie nicio scumpire. Dacă nu au făcut acest lucru, ne vom uita la acest lucru și vă asigur că vor fi foarte amendați.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “La gaz care va fi prețul?”

Virgil Popescu: “Gazul a pornit de la un preț foarte jos, pentru că nu a fost cerere, nu putem compara 2021 cu anul 2020 din punctul de vedere al prețului.

Prețul gazului la 1 iulie cred că va ajunge la nivelul din 2019, acesta fiind unul reglementat prost, producătorii români pierdeau, câștigau furnizorii. Am auzit de scumpiri de 15-16% până la sfârșitul anului.

Cosmin Prelipceanu: “O scumpire de 25% e rezonabilă?”

Virgil Popescu: “Ar ajunge la un preț mai crescut decât în 2019, dar e adevărat că în această vară prețul gazului nu a scăzut, s-a menținut la o valoare foarte mare din cauza cererii foarte mare.

Este o creștere de preț pe piață, mă aștept că în momentul în care avem o scădere de preț în cotații, ar trebui să și scadă prețurile de furnizare, așa ar trebui să funcționeze lucrurile.”

ADVERTISEMENT