News

Ministrul Finanțelor, anunț despre creșterea prețurilor și inflație: “Nu ar trebui să genereze dezechilibre”

Ministrul Finanțelor a făcut un anunț important în ceea ce privește creșterea prețurilor și inflația. Oficialul a explicat ce rol au măsurile pregătite de Guvern.
05.09.2023 | 06:58
Ministrul Finantelor anunt despre cresterea preturilor si inflatie Nu ar trebui sa genereze dezechilibre
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, vești bune pentru români legate de creșterea prețurilor și inflație. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru cetățenii români venite din partea ministrului Finanțelor. Marcel Boloș a făcut anunțuri importante legate de două subiecte sensibile și legate între ele: creșterea prețurilor și inflație.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, vești bune pentru români legate de creșterea prețurilor și inflație

În ultimii ani, România, ca de altfel majoritatea statelor Uniunii Europene, s-a confruntat cu adevărate explozii ale prețurilor. Plecând de la produsele alimentare de bază, servicii, combustibili și până la energia electrică și gazele naturale, au existat scumpiri fără precedent.

ADVERTISEMENT

Pentru viitorul apropiat, această tendință se va mai domoli. Cel puțin în acest sens vin asigurările de la guvernanți. Luni, 4 septembrie, întrebat fiind dacă vor mai crește prețurile, ministrul de Finanțe a oferit vești foarte bune. Marcel Boloș este optimist că și inflația va rămâne una formată dintr-o singură cifră în perioada următoare.

Nu cred. Tendința este de inflație cu o singură cifră. Măsurile pe care noi le luăm nu sunt de natură inflaționistă. Nu ar trebui să genereze dezechilibre macroeconomice”, a afirmat oficialul, la Digi24.

ADVERTISEMENT
  • 9,4% – pentru prima dată în ultimele 18 luni, rata anuală a inflației a ajuns la o singură cifră, potrivit INS. Bunurile de consum s-au scumpit cu 0,15 % în iulie faţă de iunie și cu 4,35 % comparativ de decembrie 2022.

Pe de altă parte, același ministru nu este la fel de optimist în privința impactului bugetar pe care îl vor avea măsurile fiscale ale Guvernului. El a precizat că ”rămâne de văzut impactul pe care îl vor avea măsurile în termen de impact bugetar”.

ADVERTISEMENT

Mă refer la impactul asupra echilibrului macroeconomic şi nu există acum presiuni inflaţioniste decât dacă, Doamne fereste, există vreo creştere necontrolată a preţurilor cum a fost preţul la energie sau vin crize care nu le-am putut anticipa şi există creşteri bruşte ale preţurilor.

Dar dezechilibre pe ceea ce înseamnă cerere-ofertă şi în general pe ceea ce înseamnă echilibru macroeconomic nu avem în vedere”, a mai adăugat Boloş.

ADVERTISEMENT

Boloș: ”TVA-ul pentru medicamente și alimente nu se mărește”

În aceeași apariție televizată, ministrul Finanțelor a mai precizat că TVA-ul pentru medicamente și alimente nu se va majora. A sugerat că o asemenea măsură ar putea ”deranja” ambele partide aflate la putere, înainte de un an electoral.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a explicat că a transmis ”foarte clar”, la întâlnirile de la Bruxelles cu oficialii europeni, că nu este de acord cu creșterea cotei de TVA peste 19%.

ADVERTISEMENT
Tags: