News

Ministrul justiției anunță vouchere de până la 16.500 de lei. Românii care intră în posesia banilor

Se acordă vouchere de până la 16.500 de lei din partea statului pentru unii români. Anunțul a fost făcut vineri, 3 noiembrie, de ministrul justiției.
03.11.2023 | 11:42
Ministrul justitiei anunta vouchere de pana la 16500 de lei Romanii care intra in posesia banilor
Victimele infracțiunilor din România vor primi vouchere de până la 16.500 de lei. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul justiției anunță că Guvernul va acorda vouchere de până la 16.500 de lei, echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Românii care intră în posesia banilor.

Victimele infracțiunilor din România vor primi vouchere de până la 16.500 de lei

Se acordă un nou tip de vouchere de la stat. De această dată, Guvernul vine în sprijinul cetățenilor care au fost victime ale unor infracțiuni grave de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus că în România există de două decenii o lege care prevede ajutorarea victimelor domestice, dar nu cu bani. Acum, statul a decis acordarea de vouchere pentru aceste persoane.

Vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul justiției, Alina Gorghiu, a venit cu mai multe detalii despre acest ajutor. Aceasta spune că victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.

ADVERTISEMENT

Valoarea unui voucher poate să se ridice până la 16.500 de lei, adică 5 salarii minime brute pe economie. ”Victimele infracţiunilor vor putea beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente și transport, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Sumă care se va suporta din bugetul Ministerului Justiției”, explică ministrul.

Alina Gorghiu spune că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor şi omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracțiune de terorism sau orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență.

ADVERTISEMENT

Ministrul explică și sintagma de ”timp optim” scurs până când victimele infracțiunilor vor putea beneficia de acest ajutor. Acesta este ”un termen de cel mult 72 de ore de la data soluționării de către instanță a cererii depusă de victimă la Tribunalul din raza teritorială a domiciliului său”, explică oficialul.

Pașii de urmat pentru a intra în posesia acestui voucher

Ministrul Gorghiu prezintă și pașii pe care un cetățean trebuie să îi parcurgă pentru a primii banii. Astfel, în prima etapă, victima transmite instanței cererea de acordare a voucherului și referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

ADVERTISEMENT

Apoi, așteaptă ca instanța să admită cererea de acordare a voucherului și să stabilească cuantumul. Ulterior, hotărârea se comunică atât victimei, cât și Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Urmează emiterea voucherului cu datele de identitate ale victimei și alimentarea cu cuantumul stabilit. În final, victima primește voucherul, în baza unui proces-verbal.

Este un mecanism care oferă victimelor necesarul pentru acoperirea nevoilor urgente. Un avans din compensația financiară în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima, care se află într-o situaţie financiară precară, a solicitat avansul pentru prejudiciile suferite. Trebuie să avem grijă de victimele infracțiunilor! Este obligație!”, mai adaugă Gorghiu.

ADVERTISEMENT
Tags: