News

Angajații din România care primesc vouchere între 500 și 1.500 de lei. Sute de mii de români vizați

Guvernul a anunțat care sunt angajații din sectorul public care primesc vouchere între 500 și 1.500 de lei. Vorbim de sute de mii de români.
21.10.2023 | 21:24
Angajatii din Romania care primesc vouchere intre 500 si 1500 de lei Sute de mii de romani vizati
Profesorii, angajații din România care primesc vouchere între 500 și 1.500 de lei. Când intră banii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 20 octombrie, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care angajații dintr-un sector public vor primi vouchere cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Sunt vizați de măsură sute de mii de cetățeni.

Profesorii, angajații din România care primesc vouchere între 500 și 1.500 de lei. Când intră banii

În debutul ședinței de Guvern de vineri, Marcel Ciolacu anunța că ”în domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională”. Premierul vorbea de cei 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul administrativ din școli și grădinițe.

ADVERTISEMENT

În aceeași ședință, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile.

Actul prevede ca peste 300.000 de angajaţi din învăţământ să primească această primă anuală. Vorbim de un venit net de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 lei pentru personalul administrativ din educaţiei.

ADVERTISEMENT

Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.

Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cine intră în posesia voucherelor pentru prima didactică

Prima de carieră didactică va fi distribuită în octombrie 2023. Ea poate fi utilizată pentru cheltuieli aferente dezvoltării profesionale doar în anul școlar 2023-2024.

Cardurile cu aceste vouchere sunt distribuite de Poșta Română. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate, a spus, recent, Adrian Câciu, ministrul investițiilor şi proiectelor europene.

ADVERTISEMENT

Banii sunt primiți de:

  • Cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);
  • Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);
  • Personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).

Voucherele pentru profesori pot fi utilizate doar pentru anumite categorii de cheltuieli, precum:

  • Cursuri de pregătire profesională. Vorbim de cursuri online, față-în-față sau mixte.
  • Echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației. Profesorii pot cumpăra fie tabletă, telefon, computer (desktop sau laptop), imprimantă (inclusiv 3D), proiector, monitor, televizor inteligent/ smart TV, cameră web, ochelari VR/ AR etc.
  • Cărți de specialitate: manuale, compendii, enciclopedii, monografii în domeniul de specializare sau în domeniul psihopedagogic, în format tipărit sau în format electronic.
  • Cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice. Acestea pot fi: abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste, abonamente la muzee și bilete la spectacole, abonamente la servicii online educaționale inclusiv muzee virtuale și acces la platforme/ programe de formare continuă online, rechizite școlare/ materiale didactice, echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice.
ADVERTISEMENT