News

Ministrul Justiției de la Budapesta, atac dur la adresa UE: “Un sistem diabolic. La Bruxelles, hungarofobia s-a instituționalizat”

Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, a lansat mai multe critici la adresa Uniunii Europene. Politiciana susține că cei de la Bruxelles suferă de o hungarofobie.
03.05.2023 | 12:02
Ministrul Justitiei de la Budapesta atac dur la adresa UE Un sistem diabolic La Bruxelles hungarofobia sa institutionalizat
Judit Varga critică conducerea UE. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Budapesta vine cu o serie de reclamații la adresa Bruxellului. Ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, care a criticat în nenumărate rânduri conducerea Uniunii Europene, crede că aceasta suferă de hungarofobie. Ungaria este una dintre ţările care nu susține condamnarea Kremlinului pentru conflictul declanşat pe teritoriul ucrainean. În același timp, ministrul spune că niciuna dintre acțiunile Ungariei  nu este pro-rusă. Se pare că mărul discordiei între UE și Ungaria ar fi “întârzierea plăților” și “timpul lung de reacție”.

Ministrul ungar, Judit Varga, replici acide la adresa autorităților europene

“Întârzierea efectuării plăților și timpul lung de reacție sunt un eșec imens pentru administrația de la Bruxelles”, a declarat ministra ungară a justiției, Judit Varga, într-un interviu acordat portalului ungar Mandiner, în care și-a exprimat succint părerea despre motivul pentru care fondurile UE nu vin în Ungaria. “Voilà: acesta este Bruxelles!”, a declarat Judit Varga.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului ungar, sistemul european reprezintă un “sistem diabolic”, care suferă de o hungarofobie: “Într-adevăr, acesta este un sistem diabolic, a fost inventat în așa fel încât subvențiile pot fi oprite din orice motiv fabricat. (…) Cu puțină exagerare, se pare că, dacă aș strănuta în Piața Kossuth, ar fi suficient pentru împiedicarea plății fondurilor. La Bruxelles, hungarofobia s-a instituționalizat”, a mai adăugat ministrul ungar.

UE ar trebui să adere la “tabăra păcii”

Judit Varga și-a expus părerea referitor la conflictul ruso-ucrainean. Politiciana s-a arătat deranjată de retorica Bruxellului în privința politicii externe a Moscovei. Aceasta susține că tot mai multe țări se alătură “taberei păcii”, iar UE ar trebui să urmeze exemplul mai multor țări, precum China, America de Sud, India, care nu abordează războiul ruso-ucrainean în același mod ostil, precum o fac membrii UE.

ADVERTISEMENT

“În ce măsură servește cauza păcii, alimentarea războiului, trimiterea armelor și echipamentelor militare pe front. (…) Ce ar fi dacă Statele Unite și principalele state membre europene ar cere simultan ambelor părți încetarea focului și începerea negocierilor de pace. (…) Marea parte a lumii, cum ar fi America de Sud, China sau India nici acum nu judecă conflictul în același mod, precum, de exemplu, Statele Unite”, a sugerat ministrul ungar al Justiției.

Autoritățile americane, lăudate și criticate de premierul ungar

Judit Varga a ezitat să specifice dacă Washingtonul prezintă o amenințare pentru Ungaria. Politiciana a apreciat “generozitatea” americanilor și impactul lor în dezvoltarea țării, însă a criticat intențiile ambasadorului David Pressman de a “împinge acum politica puțin prea departe”, ceea ce  “nu schimbă faptul că Statele Unite sunt o țară extraordinară”, menționând că SUA  continuă să fie “un aliat strategic”.

ADVERTISEMENT

”Este consternantă acea generozitate iertătoare care domină la Ambasada americană. Și este deosebit de trist că, la fel ca Pressman, alți câțiva ambasadori fac galerie pentru ca Guvernul să eșueze”, a afirmat premierul Varga.

Judit Varga, nemulțumită de activitățile ambasadei americane

Judit Varga a fost de neoprit. Criticile acesteia l-au vizat și pe ambasadorul SUA, David Pressman. Ministra s-a arătat deranjată de faptul că americanul l-a invitat pe  Márton Gyöngyösi la un banchet, organizat de Ambasada SUA la Budapesta, în contextul în care parlamentarul european a fost implicat într-un scandal, exprimând viziunile antisemite. Membrul partidului Jobbik cerând Guvernului ca evreii ce prezintă “un risc național” să fie trecuți pe o listă.

ADVERTISEMENT

”Este consternantă acea generozitate iertătoare care domină la Ambasada americană. Și este deosebit de trist că, la fel ca Pressman, alți câțiva ambasadori fac galerie pentru ca Guvernul să eșueze”, a conchis Judit Varga.

 

 

 

ADVERTISEMENT