News

Ungaria, primul stat din UE sancționat financiar pentru corupție sistemică. Ce condiții trebuie să accepte Budapesta

Ungaria a devenit prima țară UE amendată pentru probleme legate de statul de drept care afectează direct bugetul comunitar
13.12.2022 | 10:52
Ungaria primul stat din UE sanctionat financiar pentru coruptie sistemica Ce conditii trebuie sa accepte Budapesta
Guvernul lui Viktor Orban a fost nevoit să facă concesii Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Ambasadorii UE de la Bruxelles au ajuns luni seară la un acord în ceea ce privește fondul de redresare pentru Ungaria și procedura privind statul de drept.

Ce condiții trebuie să accepte Budapesta pentru a primi bani europeni

Toate țările, cu excepția Ungariei, au fost de acord să continue procedura privind statul de drept cu sancțiuni financiare reduse cu 10%.

ADVERTISEMENT

Diplomații europeni au aprobat și un plan de redresare a Ungariei, după ce Budapesta a renunțat la veto-ul în problema ajutorului comun pentru Ucraina și în cea a unui impozit minim global de 15% pentru companii. Olanda a fost singura țară care s-a abținut, scrie publicația maghiară nepszava.hu citată de G4Media.

Acordul politic ar trebui să fie aprobat de către UE27 în cursul acestei săptămâni prin procedură scrisă, adică fără dezbatere.

ADVERTISEMENT

Potrivit acordului, Ungaria poate primi ajutorul de 5,8 miliarde de euro pentru redresare post-emergență dacă îndeplinește criteriile de accesare a acestuia.

Budapesta s-a angajat să îndeplinească 27 de „super-condiții” pentru prima tranșă până în martie anul viitor, majoritatea vizând reducerea corupției și consolidarea independenței sistemului judiciar.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește procedura statului de drept, vor rămâne indisponibile mai puțin de o treime din fondurile de coeziune pe care Ungaria le va primi în perioada 2021-2027 până când se vor obține rezultate în combaterea corupției legată de fondurile UE.

Comisia Europeană a propus în primă instanță blocarea a 7,5 miliarde de euro, dar suma a fost în cele din urmă redusă cu 10% de către statele membre ca recompensă pentru măsurile anticorupție luate până în prezent de autoritățile ungare.

ADVERTISEMENT

Cazul Ungariei marchează o premieră în istoria Uniunii Europene. Prima dată când un stat membru a fost amendat pentru probleme legate de statul de drept care afectează direct bugetul comunitar.

Pentru a se ajunge la acest acord, guvernul Orban a fost nevoit să facă concesii și să accepte pachetul financiar pentru Ucraina și acordul fiscal global.

ADVERTISEMENT