News

Ministrul Mediului insistă. Vrea să-i lase pe români fără centrale de apartament. Ce soluții propune

Ministrul mediului, Tanczos Barna, insistă pe ideea de a nu mai exista centrale proprii în apartamentele din construcțiile noi. Ministrul propune o altfel de soluție.
09.12.2021 | 08:47
Ministrul Mediului insista Vrea sai lase pe romani fara centrale de apartament Ce solutii propune
ADVERTISEMENT

Ministrul mediului, Tanczos Barna, este de părere că ar mai benefic dacă românii ce-și vor cumpăra apartamente în construcții noi ar avea o centrală la nivel de scară sau de bloc pentru a primi apă caldă și căldură.

”Există tehnologie suficientă astăzi să existe independență și flexibilitate la nivel de apartament”, a declarat Tanczos Barna, miercuri seară, la B1 Tv.

ADVERTISEMENT

Tanczos Barna: ”Sistemele de încălzire să fie mai puțin poluatoare”

Ministrul mediului a motivat că prin centralele la nivel de scară sau de bloc s-ar reduce din poluare. De asemenea, a subliniat că este conștient de motivul pentru care mulți oameni au optat, în ultimul timp, pentru centrale inviduale: ”a eșuat sisteml centralizat”.

”Cu siguranță, aceste centrale au apărut datorită faptului că au eșuat celelalte. A eșuat sistemul centralizat și oamenii au fost obligați, nevoiți să își pună centrale individuale.

ADVERTISEMENT

Repet, am repetat de foarte multe ori, nu am vorbit nici o secundă despre centralele existente în apartamente. Am vorbit despre construcțiile noi, unde trebuie să impunem ca sistemele de încălzire să fie mai eficiente, mai puțin poluatoare.

Din acest punct de vedere, varianta centralei la nivel de scară sau la nivel de bloc este mult mai bună decât varianta centralei individuale. Vorbesc de ansamblu rezidențial cu apartamente individuale, unde n-aș dori ca în aceste apartamente individuale să mai existe centrale individuale.

ADVERTISEMENT

Într-un bloc nou, fiecare apartament poate să primească căldura, apa caldă de la o centrală la nivel de bloc. Există tehnologie suficientă astăzi să existe independență și flexibilitate la nivel de apartament”, a explicat Tanczos Barna.

Tanczos Barna: ”În Brașov  deja nu este voie să pui centrale individuale în apartamentele noi”

Ministrul a dat ca exemplu Brașovul, unde deja nu mai este voie ca în apartamentele noi să existe centrale proprii. Și în Cluj este în dezbatere o astfel de inițiativă.

ADVERTISEMENT

”Sunt orașe unde toți dezvoltatorii imobiliari sunt trimiși prima dată să negocieze cu sistemul centralizat de furnizare a apei calde și a căldurii. Abia dacă nu se înțeleg, în a doua fază li se permite eventual să monteze centrale la nivel de bloc.

În Brașov, de exemplu, deja nu este voie să pui centrale individuale în apartamentele noi. La Cluj, de exemplu, la fel, s-a pus deja în discuție la Consiliul municipal interzicerea centralelor individuale”, a mai adăugat Tanczos Barna.

Demersul propus de Tanczos Barna vine în contextul în care Capitala se confruntă cu mari probleme la sistemul de termoficare. Mulți bucureșteni sunt racordați la acest sistem și se confruntă pentru al doilea an consecutiv cu lipsa apei calde și a căldurii.

ADVERTISEMENT