News

Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă. O parte a României se transformă „într-un deșert Sahara”

România se confruntă cu fenomene extreme. Luna iulie ar putea fi cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor, potrivit ANM.
26.07.2023 | 23:50
Ministrul Mediului trage un semnal de alarma O parte a Romaniei se transforma intrun desert Sahara
Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice din România. Oficialul a precizat că țara noastră se confruntă cu fenomene extreme, iar luna iulie ar putea fi cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM.

Ministrul Mediului, semnal de alarmă: „Sudul României se transformă într-un deșert Sahara”

Mircea Fechet a vorbit într-o intervenție telefonică la Digi 24 despre faptul că există diferențe foarte mari de temperatură în zonele României. În luna iulie au fost emise 1.880 de alerte de către meteorologi, fapt îngrijorător în contextul schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

O altă problemă o reprezintă seceta, care în ultimii ani a crescut din punct de vedere al intensității, potrivit specialiștilor. „Pe lângă aceste fenomene ne îngrijorează foarte mult seceta.

Din punct de vedere statistic, secetele au crescut, și ca frecvență și ca intensitate, cu 29% în ultimii 20 de ani. Reprezintă o perioadă destul de scurtă raportată la lunga perioadă în care măsurăm”, a transmis ministrul Mediului, pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

„S-au folosit bani din PNRR, dar nu pot să vă dau cifra exactă”

Din această cauză se înregistrează pierderi imense în agricultură. Totodată, pericolul apariției incendiilor de vegetație și chiar lipsa apei se află în atenția autorităților. Mihai Fechet a ținut să precizeze că situația este îngrijorătoare în sudul țării, care se transformă „într-un deșert Sahara”.

„Sudul României se transformă într-un deșert Sahara, la o scară mai mică, e adevărat, dar în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole, fenomen pe care îl putem combate într-un singur fel, prin împăduriri, prin plantații de arbori pe toate aceste terenuri, cu speranța că reușim să le salvăm.”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește banii destinați din fondurile PNRR pentru împăduriri, ministrul Mediului a transmis că nu deține date exacte. Cu toate acestea, el susține că s-au folosit bani în acest sens.

„S-au folosit bani din PNRR, dar nu pot să vă dau cifra exactă acum. Urmează campania de toamnă de împădurire și sperăm să fie o campanie de succes.”, a precizat ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

„Sperăm că vom reuși până la sfârșitul programului să împădurim 56.000 de hectare de noi terenuri, care nu au fost vreodată împădurite sau care au fost împădurit,e dar sunt calamitate”, a mai spus Mircea Fechet.

 

ADVERTISEMENT