News

Ministrul Mediului: “Vânătoarea trebuie păstrată pentru a proteja populația umană”

06.05.2021 | 21:46
Ministrul Mediului Vanatoarea trebuie pastrata pentru a proteja populatia umana
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a discutat joi, la Digi24, modalitățile în care se efectuează vânătorea în România, în contextul scandalului iscat de uciderea ursului Arthur de către Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, declarând că: “vânătoarea ar trebui păstrată pentru a proteja populația umană”.

Ministrul a anunțat că, începând de astăzi, vânătoarea nu va mai fi realizată decât de către personalul tehnic din asocațiile care administrează fondul cinegetic, situații similare cu cea a prințului invitat zilele trecute nemaiputând să se repete.

ADVERTISEMENT

Ursul Arthur, unul dintre cele mai mari exemplare de urs brun a fost vânat de către Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, fapt care a declanșat o controversă la nivel național.

Tanczos Barna: “Vânătoarea trebuie păstrată pentru a proteja populația umană”

“În momentul în care oamenii văd cum ursul intră în gospodării săptămânal, sunt disperați, sună, trimit emailuri. Fermierul rămâne fără jumătate din efectivul de bovine sau ovine, are casa distrusă, am videoclipuri cu urșii care au intrat în case.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță gardul electric este o soluție, dar să știți că se folosește, dacă mergeți prin Covasna și Harghita toate culturile sunt încercuite cu gard electric.

Avem peste 7000 de exemplare în România, ultima estimare este făcută în 2016, de atunci nu s-a mai făcut nimic. Vânătoarea a fost o problemă înainte de a fi interzisă, dar gestionarea unei asemenea populații de urs nu se face doar împușcând exemplarele mari, trebuie să găsim alte soluții.

ADVERTISEMENT

Statele europene nu vor să primească urși, elvețienii spun că au exterminat populația și nu vor să primească, din păcate atunci nu a vrut nimeni. România a ajuns să gestioneze cea mai mare populație de urs și statele membre ar trebui să ajute la acest lucru.

Soluțiile sunt extrem de complicate, ar trebui să asigurăm zone de liniște în pădure, ca acele animale să nu fie deranjate și să încercăm să le ținem în acele perimetre.

ADVERTISEMENT

Hrănirea lor este o întrebare: unii spun că trebuie să le hrănești pentru că le ții în vârf de munte, dar dacă ai populații mari, tot mai coboară.

Intervenția umană trebuie în schimb păstrată, pentru că ea vine pentru a proteja o persoană care ar putea să fie în pericol.

Acum un an doi cetățeni au fost atacați de urs când mergeau la gară, au dat statul în judecată și trebuie să plătim 15.000 de euro. Acolo unde există un potențial pericol ar trebui să faci extragere, exact cum se face acum. 

De exemplu nu sunt de acord ca acele cote de vânătoare să fie obligatorii de realizat, asociația ar trebui să vâneze cât consideră că este necesar.

Vânatul este o activitate veche de când este omul, este reglementată și va mai exista, are un cod de etică și este folosită pentru a proteja și populația umană.

Trebuie să asigurăm zone de hrănire, fermierii să aibă subvenții pentru a pune anumite culturi prin care să creeze zone tampon”, a declarat Tanczos Barna la Digi24.

ADVERTISEMENT