News

Ministrul Muncii, anunț important: “Suntem într-un context favorabil creșterii salariului minim”

Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a oferit marți la Digi24 un anunț extrem de important, declarând: "suntem într-un context oarecum favorabil creșterii salariului minim".
31.08.2021 | 21:43
Ministrul Muncii anunt important Suntem intrun context favorabil cresterii salariului minim
ADVERTISEMENT

Discuția despre o posibilă creștere a salariului minim vine în contextul în care Guvernul va iniția o propunere legislativă prin care să sprijine persoanele care au venituri reduse să facă față creșterilor de prețuri pentru energia electrică și gaze.

Declarația Ministrului Muncii vine la doar câteva zile după ce aceasta a avut o ieșire publică intens discutată, în care a explicat faptul că “statul se zdrobește să găsească soluții” referindu-se la legea consumatorului vulnerabil.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii: “Suntem într-un context oarecum favorabil creșterii salariului minim”

Raluca Turcan: “Suntem într-un context oarecum favorabil creșterii salariului minim, statele membre ale UE își pun problema despre cum ar trebui să arate salariul minim.

Dacă obținem o mai mare corectitudine în relațiile de muncă, atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă la o creștere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai. Sunt foarte mulți oameni angajați scriptic cu salariu minim și de fapt au un alt salariu.

ADVERTISEMENT

Din acest proces pierde angajatul, când acceptă să fie plătit scriptic cu mai puțin, adică să aibă venituri declarate sau sub-declarate el este păgubit la pensie, în timp.”

Cosmin Prelipceanu: “Cum îi ajutați?”

Raluca Turcan: “Am început o campanie de informare, că intrăm pe teren și verificăm corectitudinea relațiilor de muncă prin Inspecția Muncii.

ADVERTISEMENT

Am descoperit 5.000 de cazuri de muncă la negru și am aplicat aproape 60 de milioane de lei amendă, din nefericire colectarea amenzilor este dezastruoasă.

Am propus ANAF-ului un protocol de colaborare, pentru că degeaba inspectorii forței de muncă dau amenzi, dacă apoi colectarea acestora nu se mai întâmplă.

ADVERTISEMENT

M-ați întrebat cum îi ajutăm pe oameni să creștem corectitudinea în muncă, pentru că avem o concurență neloială între cei care plătesc exact cât au plătit în contracte și cei care apelează la diverse subterfugii.

În primul rând, avem o campanie de informare, apoi modificăm cadrul normativ pentru a defini ceea ce este munca sub-raportată, o includem drept contravenție și le spunem oamenilor să își ceară drepturile.

Avem aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, există 280.000 de locuri de muncă neocupate. Angajatul dacă este bine pregătit, să se ducă la angajator să își ceară drepturile pe contractul de muncă, aici trebuie să învețe să militeze.”

ADVERTISEMENT