Sporturi

Ministrul Novak, planuri mari pentru 2021: „Vreau oameni în tribune. Pe aceste sporturi ne axăm”

28.12.2020 | 23:40
Ministrul Novak planuri mari pentru 2021 Vreau oameni in tribune Pe aceste sporturi ne axam
ADVERTISEMENT

Noul Ministru al Tineretului și Sportului, Carol Eduard Novak, a dezvăluit planul său de a revigora sportul românesc cât și dorința de a avea oameni înapoi în tribune din ianuarie.

Edward Novak a dezvăluit deasemenea și pe sporturi dorește să se axeze și care este echipa sa de fotbal preferată. În vârstă de 44 de ani, Eduard Novak a fost numit noul ministru de la MTS, înlocuindu-l pe Ionuț Stroe.

ADVERTISEMENT

Fostul campion paralimpic la ciclism de la ediția 2012, fiind încă din anul 2013 Președintele Federației Române de Ciclism.

Ministrul Novak, planuri pentru 2021: „Vreau oameni în tribune din ianuarie”

“Vreau oameni din ianuarie în tribune, dar nu ține numai de mine, ține și de Ministerul Sănătății. Îmi doresc cât mai repede să dăm șansa sportului să fie din nou în condiții normale, dar avem nevoie de oameni sănătoși în România”, a declarat Eduard Novak pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Acesta a anunțat și care este echipa sa favorită de fotbal, opțiunea sa fiind din orașul său natal Miercurea Ciuc: „Țin cu Csikszereda Miercurea Ciuc”, a spus noul ministru în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a expus și ce plan are în vedere pentru a propulsa sportul din România, considerând că putem urma modelul Ungariei, tară care s-a focusat pe rezultatele unor discipline sportive, Novak dorind și medalii la Jocurile Olimpice dar și Paralimpice.

ADVERTISEMENT

Carol-Eduard Novak: „Rodul muncii se va vedea în 12 ani”

Înlocuitorul lui Ionuț Stroe a fost propus de UDMR pentru postul de lider la MTS, iar misiunea lui Eduard Novak pare a fi una de preluare a modelului impus de vecinii României. Noul ministru a punctat că vizează crearea unui sistem care să favorizeze sporturi precum gimnastică, ciclism, atletism, canotaj sau înot.

“Consider că trebuie să învățăm să cheltuim bugetul cât mai bine. Avem 118 federații subordonate. Am întrebat: câți manageri cheltuiesc acești bani cât trebuie? 20. Ce o să facem? De dat afară nu poți. Trebuie să creăm o strategie și o legiferare care să impună performanța. Trebuie un sistem care dă direcție, care să ne spună unde vrem să ajungem.

ADVERTISEMENT

Disciplinele cu care se pot obține cele mai multe rezultate sunt următoarele, din punctul meu de vedere: gimnastică, atletism, înot, canotaj, chiar și ciclism.  Ciclismul e al doilea sport de la Olimpiadă ca număr de medalii la bătaie, după atletism. Ne trebuie 4-6 sporturi și dată direcția. Scrima ar putea fi în această primă categorie. Haltere, tot la fel, precum și handbal. E o analiză foarte mare, sunt două criterii de prioritate: discipline și rezultate. E important să ridicăm sporturile care pot aduce cât mai multe medalii. Fotbalul are management propriu, nu e la minister.

Rodul muncii se va vedea peste 12 ani. Îmi propun ca, într-un an, fiecare copil din România să înceapă fiecare zi de școală cu 45 de minute de mișcare.  Ungaria s-a concentrat pe câteva sporturi, pe înot sau patinaj, de exemplu. De ce să nu o facem și noi?”, a dăugat Eduard Novak în expunerea planului său.

ADVERTISEMENT