News

Minorii care fumează în public ar putea fi amendați. Proiect de lege depus de către parlamentari PSD

Un proiect de lege semnat de un grup de 29 de parlamentari PSD prevede interzicerea fumatului în public de către cetățenii sub 18 ani.
27.09.2022 | 14:35
Minorii care fumeaza in public ar putea fi amendati Proiect de lege depus de catre parlamentari PSD
Un grup de parlamentari vrea să interzică minorilor să mai fumeze în public Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun introduce interdicția fumatului de către minori într-o serie de locuri publice.

Amendă de la 100 la 500 de lei pentru minorii care fumează

Deși proiectul nu prevede interzicerea explicită a fumatului de către persoanele sub 18 ani, lista locurilor publice în care minorii nu vor mai putea fuma este altfel elaborată încât se instituie o interdicție de facto a fumatului în public.

ADVERTISEMENT

Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege.

Cei care vor fi surprinși încălcând această interdicție riscă să fie sancționați cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost elaborat de un grup de parlamentari PSD de Vâlcea – senatorul Bogdan Matei și deputații Eugen Neață, Daniel Oteșanu și Ștefan-Ovidiu Popa, grup care a obținut și semnături de susținere din partea altor colegi de partid.

Cei patru parlamentari precizează că ideea proiectului a venit după lecturarea unei analize realizate de Agenția Națională Antidrog privind prevalența consumului de tutun în rândul tinerilor, precum și după discuții cu directori de licee și profesori diriginți din județul Vâlcea.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, Legea 61/1991 conține sancțiuni pentru consumul de alcool al minorilor, însă nu există prevederi similare legate de fumat.

Constatăm că legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

Interdicția ar putea viza și tutunul încălzit

Prevederile proiectului sunt ambigue în raport cu Legea 349/2002 pe care vrea să o modifice. În actul normativ aflat în vigoare, interdicțiile vizeză fumatul în spațiile închise publice fumatul fiind definit drept „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe”. Formularea permite utilizarea în locurile publice a produselor care produc vapori (vaping) sau a dispozitivelor care încălzesc tutunul.

În schimb, proiectul PSD folosește formularea „consumul de tutun” astfel că minorii vor putea fi amendați chiar și în cazurile în care folosesc dispozitive de încălzit tutunul. Pentru aceastea din urmă, singura interdicție aflată în vigoare este utilizarea lor în mijloacele de transport în comun.

Potrivit unor statistici din 2018, cam o treime din populața României fumează. Ponderea este mai mare în rândul bărbaților, 4 din 10, în timp ce doar două din zece femei sunt fumătoare. În momentul de față, legea stipulează că este interzisă comercializarea produselor din tutul persoanelor cu vârste sub 18 ani, însă nu este stabilită o sancțiune pentru minorii care sunt surprinși fumând. În cazul în care proiectul depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, minorii nu vor mai putea practic să fumeze decât în cadrul privat.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”