Life

Minunea din Munții Apuseni. Este singurul loc din România unde are loc un asemenea fenomen

Locul din România pe care trebuie să îl vezi, măcar o dată în viață. Este singura locație de la noi din țară unde are loc un astfel de fenomen
10.01.2024 | 17:02
Minunea din Muntii Apuseni Este singurul loc din Romania unde are loc un asemenea fenomen
Locul din România pe care ar trebui să îl vizitezi măcar o dată. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Țara noastră are peisaje superbe care te uimesc aproape la tot pasul. De departe, una dintre cele mai interesante zone este cea montană, în special, zona munților Apuseni. Aici are loc unul dintre cele mai rare fenomene din România, iar cei care asistă la el, se pot considera norocoși.

Peștera din România care adăpostește unul dintre cei mai mari ghețari din țară

Nu multă lume știe cât de uimitoare este România. La tot pasul, la nou în țară sunt fel de fel de peisaje care îți taie respirația. O astfel de comoară se află Munții Apuseni și foarte puțină lume știe de ea.

ADVERTISEMENT

În una dintre peșterile din zonă, se găsește ceea ce unii numesc ”focul viu”. De sute de ani, acest fenomen este prezent doar în Apuseni și este una dintre principalele atracții ale zonei.

Și, totuși, de unde vine numele de ”focul viu”? Fenomenul care se formează aici este unic în România. În fiecare zi, preț de câteva minute, razele soarelui lovesc ghețarul din interiorul peșterii.

ADVERTISEMENT

”Focul viu”, așa cum este cunoscut, atrage în fiecare an sute de turiști, dar și de români care aleg să fie turiști la ei în țară. Acest fenomen este prezent atât iarna, cât și vara.

Când poate fi admirat cel mai bine ”Focul Viu”

Cei care vor să vină să se bucure de el trebuie să știe că accesul este mult mai facil vara. Iarna, drumul este destul de anevoios, așa că mai bine lăsați călătoria pe timpul verii.

ADVERTISEMENT

Cei care ajung aici trebuie să știe că fenomenul nu durează la infinit. Sunt doar câteva minute pe zi în care turiștii se pot bucura de această minune a naturii. Mai exact, 4 minute.

Peștera cu ”Focul Viu” face parte din Parcul Natural Apuseni. Aceasta are două săli, iar accesul către ele se face pe o scară de lemn. Ceea ce se află la capătul ei este de-a dreptul uimitor.

ADVERTISEMENT

În una dintre aceste săli se află un ghețar foarte mari, de 25.000 de metri cubi, al treilea ca mărime din România. Astfel de ghețari, însă, mult mai mari se află în Peștera Borțig și în Peștera Scărișoara.

Ghețarul și ”Focul Viu” se află în Sala Mare, în timp ce Sala Mică găzduiește mai multe formațiuni de tipul stalagmite. Se spune că aici, în Peștera Focului Viu a fost ținută timp de multă vreme comoara lui Decebal.

ADVERTISEMENT