Editoriale

Miracolul Patricia Ț1g. Nu există moarte, ci doar învieri! Perpetue…

13.09.2020 | 22:30
Miracolul Patricia T1g Nu exista moarte ci doar invieri Perpetue
ADVERTISEMENT

Dacă înțelegi legile Universului, poți deveni un mic creator. Asta s-a întâmplat cu Patricia Țig, pardon, astăzi îi vom spune „Ț1g”, pentru că a devenit Românul Numărul 1, cel puțin pentru această duminică. La Istanbul, a cucerit primul titlu WTA din carieră și curând va urca pe locul 58 din clasamentul mondial, în condițiile în care a reușit o revenire spectaculoasă în fața lui Bouchard. Dar nu numai atât…

Viața a încercat-o pe Patricia Ț1g și părea s-o fi doborât. Însă, ea a urcat dealul înapoi, precum omul ideal al lui Leonardo Da Vinci, înscris într-o roată. Pentru noi, privitorii și martorii descreșterii și recreșterii lumii și ai eroilor noștri este faptul că, dincolo de pandemii, de tristeți sau de anxietate, de tot ceea ce e umbros, iată că, din când în când, vine câte un sportiv (astăzi, o sportivă) și ne scoate, chiar cu forța, din garajele tenebroase ale inimilor noastre.

ADVERTISEMENT

Duminica în care Patricia Ț1g a scris istorie pe pământul încărcat de muzee dedicate cuceririlor istorice grandioase ne-a făcut să uităm că începe școala și ne macină problema siguranței copiilor noștri, să omitem turbulențele campaniei electorale și să ne ștergem propriile dureri, prin truda unui om care s-a recâștigat, în primul rând, pe sine.

Andrei Dicu, frenetic după triumful de la Istanbul: Patricia Ț1g, „killerul” duminicilor noastre anxioase!

Eugenie Bouchard anunța o revenire spectaculoasă, ajungând, din nou, într-o finală, după 4 ani și jumătate. A câștigat primul set cu 6-2. La rădăcina mâinii ei a apărut ceva pe care natura l-a făcut măreț, sferic și extrem de dezvoltat. Sentimentul siguranței. Apoi, însă, românca a izbutit ceea ce nu-și imagina aproape nimeni. Un set încheiat cu scorul de 6-1. Parcă ni se făcuse frig, din exces de căldură…

ADVERTISEMENT

Apoi, am auzit acel „Gata!”, din setul 3, după ce Ț1g a ratat un car de mingi de meci. Bouchard locuise în spaimă, dar ulterior revenise și astfel s-a ajuns la tie-break. Aici a apărut miracolul, pentru că românca de numai 26 de ani ne-a arătat că nu există moarte, pentru că aceasta din urmă nu poate depune mărturie despre ea însăși. Există doar învieri. Perpetue.

Patricia Țig și soțul și antrenorul ei, Răzvan Sabău, după victoria de la Istanbul
Patricia Țig și soțul și antrenorul ei, Răzvan Sabău, după victoria de la Istanbul

O victorie a familiei: Patricia, Sofia, Răzvan

Cazul Patriciei este grăitor. A dispărut din tenis, după ce a născut, și apoi a revenit fulminant. A pus mâna pe jugulara timpului, a curbat-o împrejurul său și apoi s-a învelit cu el. A fost o victorie a familiei, a ei și a soțului său, Răzvan Sabău, care îi este și antrenor…

ADVERTISEMENT

„Este dificil să fiu și mămică și jucătoare, dar încerc să le combin pe amândouă”, declara, în trecut, Patricia. Totuși, se pare că acest copil, micuța Sofia, i-a redat aripile, deși jucătoarea româncă traversase o mulțime de probleme. Transcendentul dictează umanului.

Patricia Țig s-a schimbat radical după nașterea fiicei sale

Răzvan Sabău are meritul că, dincolo de faptul că o antrenează, și-a sprijinit soția în momentele decisive. La vârsta de 24 de ani, Patricia urcase pe locul 83 în clasamentul WTA, la simplu, dar, din păcate, o accidentare a făcut-o să ia o pauză mai lungă. Înainte s-o aducă pe lume pe Sofia, disputase ultimul meci oficial în septembrie 2017, la Guangzhou, unde a fost învinsă de Danka Kovnic, când s-a și retras de pe teren la scorul de 6-2, 4-2, pentru adversara ei. A revenit, însă, în circuit, anul trecut, și acum desenează stâlpi de rezistență pe un suflet încercat.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ai o structură care să iasă în afara corpului, pentru a reveni la viață, în acest mod, îmbinând familia și cariera, trecând peste depresia și anxietatea provocate de accidentările grave… Dar familia reprezintă oxigenul în stare de grație.

„Vreau să-ți mulțumesc pentru tot sprijinul și pentru faptul că ai fost mereu alături de mine, indiferent de situație”, i-a spus Patricia lui Răzvan, la festivitatea de premiere de la Istanbul. Pentru unii poate părea banal. Nu însă și pentru trăitori, pentru cei care știu, cu adevărat, ce înseamnă „Aproapele”.

Patricia Țig, învingătoare în Turcia
Patricia Țig, învingătoare în Turcia

Pedepsirea morții, în loc de epilog

Poate că unii nu știu ce înseamnă, de fapt, sintagma „indiferent de situație”. În urmă cu doar 3 luni, Marius Țig, tatăl Patriciei, a plecat în lumea celor drepți. Câți dintre noi suntem capabili să ne vedem de propria stare, în asemenea situații? Unii cădem secerați de depresii născute din motive firave. Alții o luăm razna. Prin natura sa, acest popor este unul convulsiv, iar acest adevăr poate fi observat din nenumăratele nereușite istorice.

Ț1g a putut să pedepsească moartea. Dar a avut talent și forță. Talentul este indiscutabil. Forța i-a fost dată de cei dragi, așa cum am demonstrat mai sus, pentru că fără sprijinul lor n-ar fi putut reurca în propria viață, precum roata umană a lui Da Vinci. Dar, ca să pedepsești moartea, îți mai trebuie ceva. Suflet! Frenetic este sufletul propriului său învingător, frenetici suntem cei care descoperim frenezia unor vieți pulsatorii!

Știți, Sufletul este un trib de Îngeri…

ADVERTISEMENT