News

Mircea Geoană, discurs impresionant la Sibiu: ”Lăsați la ușă orice complex de inferioritate! Reprezentați armata unei țări importante: România”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ținut un discurs impresionant în fața studenților Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
02.07.2023 | 09:45
Mircea Geoana discurs impresionant la Sibiu Lasati la usa orice complex de inferioritate Reprezentati armata unei tari importanteRomania
Mircea Geoană, discurs impresionant la Sibiu. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană s-a adresat unei întregi generații de viitori soldați la Sibiu, pe 30 iunie. La eveniment au participat și comandantul Academiei Forțelor Terestre, Ghiță Bogdan, rectorul Universității Lucian Blaga, Sorin Radu, președintele Senatului Universității Lucian Blaga, Ioan Bondrea, precum și alți generali și membri ai corpului profesoral, cărora Mircea Geoană le-a transmis un mesaj.

Mircea Geoană, discurs impresionant la Sibiu

”Stimați membri ai corpului profesoral, Dragi studenți și cadeți, Bună ziua! Sunt onorat să fiu astăzi la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, din Sibiu. Un salut călduros studenților de la Universitatea Lucian Blaga. Două instituții de elită ale sistemului de educație militară și civilă ale României și ale lumii Euro-Atlantice.

ADVERTISEMENT

Cu o tradiție de peste un secol, Academia Forțelor Terestre continuă să pregătească tinerii ofițeri ai armatei române și din multe țări aliate și partenere. Nicolae Bălcescu ar fi fost mândru sa vadă instituția ce-i poartă numele devenind un centru recunoscut de educație și leadership militar în NATO. Precum West Point în Statele Unite sau Scoala Militară Specială de la Saint-Cyr, unde cei mai buni studenți ai acestei academii și ai altor instituții de educație militară românească ne fac cinste și se pregătesc să slujească Patria și Alianța noastră”, și-a început Mircea Geoană discursul.

Secretarul general adjunct al NATO nu l-a uitat pe Nicolae Bălcescu, cel care a ”lăsat o marcă inconfundabilă asupra ideii naționale”. ”Nicolae Bălcescu a fost un soldat, un revoluționar și un gânditor strategic și militar. Atunci când studia în Franța și Italia, a publicat un eseu în care argumenta că ”o armata puternică este esențială pentru a asigura auto-determinarea națională”.

ADVERTISEMENT

“Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără putere, și noi românii nu vom putea fi puternici până când nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic”, spunea Bălcescu. Generația sa a lăsat o marcă inconfundabilă asupra ideii naționale, definind un standard înalt al patriotismului și dând contur aspirației naționale și europene a României.

O întrebare se pune firesc: Care este puterea “corpului politic” numit Statul român și cât de pregătit este acesta și societatea românească să facă față celei mai mari transformări din istoria umanității? Ceea ce am putea numi perioada în care trăim și vei trăi tinerii mei prieteni Era Marii Transformări”, și-a completat Mircea Geoană discursul.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, despre importanța educației în România

Mircea Geoană a înșirat elementele indispensabile de care ar avea nevoie România pentru a deveni o țară ”de succes” în aceste vremuri complicate, când războiul din Ucraina și tensiunile din sânul Uniunii Europene sunt la cote nemaivăzute. De la economie la sănătate, de la Armată la o clasă politică de calitate, liderul politic a prezentat mai multe soluții.

”Acum exact o săptămână, la Oradea, am prezentat câteva idei despre ingredientele indispensabile pentru ca România să devină o națiune de succes în aceste vremuri de mare inflexiune. Despre nevoia unei viziuni unificatoare despre viitor. De o clasa politică și de instituții politice și economice de calitate. De o economie performantă, inovatoare și sustenabilă. De un sistem de educație care să pregătească tinerii pentru meseriile viitorului. De sănătatea fizică și morală a națiunii.

ADVERTISEMENT

De un nou model economic, care să crească nivelul de trai al fiecărui român. În care oamenii să nu mai fie nevoiți să trăiască de multe ori de pe o lună pe alta. Și de nevoia unei gândiri independente, deasupra intereselor înguste ale politicienilor. Într-o larga coaliție cu elitele locale, intelectuale și profesioniste ale națiunii, din toată țara și din vasta diasporă românească.

O gândire independentă care să muncească la transformarea statului, a politicului, a funcțiunii publice nu ca obiectiv în sine, ci pentru a face posibile lucrurile decente pe care și le doresc toți tinerii din România și din toate țările civilizate românii: locuri de muncă pentru cei tineri, care să nu mai plece în număr atât de mare din țară, să prefere să rămână acasă, în familie, școli și profesori la fel de buni ca aici, în Sibiu, spitale și medici care să poată să opereze în toate comunitățile acestei țări, de infrastructură, de mediu curat și șanse egale pentru fiecare copil al acestei țări, indiferent că mediul social sau geografia în care se naște.

Și mă bucur să văd că aici la Sibiu vin tineri din toată țara, din toate mediile sociale și că oferiți prin educația de excepție de aici o adevărată arhitectură a oportunităților pentru cei mai tineri dintre noi. Cei mai buni dintre noi se află acolo unde nu le oferim șansa să ajungă aici”, a completat Mircea Geoană.

Cum era de așteptat, a fost abordat inclusiv subiectul educației, în condițiile în care discursul a fost ținut într-o universitate de top din Sibiu. ”Într-o universitate este foarte potrivit să vorbim sincer despre educație. Nu există țară de succes în istoria umanității care să nu fi avut un sistem de educație performant. Cărțile de istorie ne indică cu precizie că cei care au investit în educație sistematic, tenace, generație după generație au fost națiunile care au putut să se autodepășească. Să iasă din capcana veniturilor mijlocii.

Să facă saltul în grupul îngust și greu de accesat al națiunilor dezvoltate și prospere ale lumii. România nu face excepție. Nicio țară nu se poate dezvolta pe termen lung dacă nu are la fundația sa un sistem de educație performant, echitabil, dacă nu investim în oamenii noștri de-a lungul întregii vieți, de când se naște până când Dumnezeu îl trimite într-o altă destinație. Cifrele din România cu privire la Evaluarea Națională, la Bacalaureat sunt suficient de dure. Sper să reprezinte un semnal de alarmă pentru noi toți. Două cuvinte despre Stat și rolul său”, a subliniat Mircea Geoană.

România trebuie să facă față noilor provocări

Secretarul adjunct al NATO avertizează că vremurile s-au schimbat și se vor schimba și mai mult față de acum 40 de ani, astfel că țara noastră se va lovi de noi și noi provocări, în special pe partea economică. ”În urmă cu 30-40 de ani, pendulul ideologic s-a deplasat către ceea ce se numea atunci statul minimal și mâna invizibilă a pieței, ca principal factor de organizare a piețelor și a societății. Acea perioadă s-a încheiat.

Criza financiară, pandemia, războiul din Ucraina, inflația si competiția geopolitică au readus nevoia intervenției guvernamentale masive. Statele au devenit dintr-un element lateral și stânjenitor factori indispensabili ai gestionării economiei, securității naționale și a contractului social. Vechiul Consens de la Washington a fost înlocuit de un alt consens, tot de la Washington, pe care președintele Biden l-a enunțat acum câteva săptămâni, în care statul își reasuma rolul explicit de a investi în economie, de a modifica voluntarist modelul economic și social.

Aceasta schimbare de paradigmă trebuie să ne găsească pe toți pregătiți. Statul trebuie să aibă capacitatea și instrumentele să poată să își facă datoria. Puterea unui stat reinventat, a statului în economie și în societate și în securitatea națională. Vorbim de ceva vreme după pandemie, de reziliență. Trebuie să fim absolut pregătiți să ajutăm instituțiile publice, nu doar cele militare, ci transversal pe toate serviciile publice esențiale, ca acest lucru poate fi făcut în condiții bune”, a completat Mircea Geoană.

Armata Română, cea mai de succes poveste a țării noastre

Momentan, cea mai mare problemă pe care România o are, crede secretarul adjunct al NATO, e lipsa încrederii populației în instituțiile statului. De altfel, singura instituție care s-ar bucura de respect ar fi Armata Română, iar de aici crede Mircea Geoană că ar trebui reîncepută reconstrucția țării.

Și problema pe care o văd este că aceste instituții publice în România și percepția despre stat se lovește de o neîncredere profundă a populației noastre. Singura instituție publică care se bucură de respectul și încrederea românilor este Armata Română. De aici trebuie început să reconstruim. Pentru voi, ce aveți nevoie ca să puteți să performați la nivelul de standard cel mai înalt pe care l-am văzut azi la Comandament, pe care l-am văzut azi la Academia Forțelor Terestre și pe care, sunt convins, o să-l vedem după amiază și la Cincu.

Armata și autoritățile publice se bucură de un grad de încredere mai înalt în rândul publicului onest. Deci, a investi în armată, în cariera militară, în dotare modernă, reprezintă mai mult decât o cerință de securitate națională sau de obligații față de NATO, de care România se achită impecabil. Reprezintă punctul de sprijin pentru Saltul istoric, pe care doar un stat modern îl poate realiza.

Și dacă vorbim de autorități locale, descentralizăm decizia de la București către teritoriu, crescând eficacitatea alocării resurselor. Să investim mult mai mult în zonele mai puțin dezvoltate ale țării, în orașele mici, în mediul rural, decât în orașele mari ale României. Arată spectaculos, cum este și cazul Sibiului. Primele 12 mari orașe ale României contribuie cu 80% la PIB-ul național. 20% restul. Acest dezechilibru de șansă și de oportunitate pentru toți cetățenii României, pentru toată geografia acestei frumoase țări, este o obligație și o responsabilitate, pe care cu toții o avem de dus la bun sfârșit.

Meritocrație, profesionalism, integritate, performanță sunt elemente indispensabile ale unei administrații publice și ale unui stat. Performanță, cultură și etică în administrația publică. Sunt indispensabile pentru recâștigarea încrederii cetățenilor în statul roman și în destinul național. Pentru ca națiunea să poată rezista și progresa în vremuri de cumpănă are nevoie simultan atât de un stat puternic, dar și de o economie performantă și de o societate civilă vibrantă. Mă bucur să văd Academia cultivând spirit civic și comunitar, valori atât de necesare liderilor, atât pe programe academice, cât și vocaționale”, a completat fostul lider PSD.

De ce are nevoie România de o armată puternică?

În continuare, Mircea Geoană a explicat de ce țara noastră are nevoie să își crească Armata și să facă investiții masive în acest domeniu. ”Așa cum NATO, cea mai de succes alianță din istoria umanității, își trage forța dintr-un set de valori și interese comune, dintr-o capacitate organică de a inova permanent și de a transforma un mediu atât de tumultos, și succesul înseamnă să dezvolți în permanenta sistemul economic, afacerile, capacitatea de inovare și să schimbi din mers modelele, pentru a putea sa continui să performezi la un nivel cât mai înalt.

După cum spunea și Nicolae Bălcescu, în urmă cu peste o sută cincizeci de ani, o armată puternică este esențială pentru a asigura supraviețuirea națională. Armata română puternică este esențială pentru statul român și pentru alianța noastră. Ce fel de armată? Pentru ce fel de misiuni? O întrebare pe care v-o puneți cei tineri care vă pregătiți de licență?

Peste câteva zile, la Vilnius, liderii NATO vor decide cea mai importantă transformare a planificării militare, a structurii de forțe, atitudine, comandamente în NATO în ultimii 40 de ani. Mai multe forțe mai bine pregătite, mai bine echipate, capabile să acționeze decisiv în orice domeniu operațional, indiferent de direcția și natura amenințărilor care vizează teritoriul și populația de 1 miliard de cetățeni ai Alianței Nord- Atlantice. Voi vizita grupul multinațional de la Cincu. Doresc și aici să mulțumesc Franței și aliaților care participă în România la apărare și descurajare pe flancul estic al NATO, celor care participă la Comandamentul multinațional și general, militarilor aliați care se află în plan bilateral sau în plan multilateral pe teritoriul nostru. Odată cu primirea Finlandei și Suediei, încurând în NATO flancul estic al NATO va căpăta un contur mai robust și mai omogen, de la Marea Baltică la Marea Neagră, de la Marea Barents la Marea Baltică, la Marea Neagră și la Mediterana”, a completat secretarul general adjunct al NATO.

În continuare, Mircea Geoană a explicat că Armata Română ar trebui dezvoltată până în punctul în care ar putea lupta alături de aliații NATO chiar și 30 de ani, dacă situația o va cere. Pentru asta ar fi nevoie de un sistem de educație militară de ultimă generație, cu salarii atractive și cu condiții de muncă foarte bune.

”Este o schimbare de profunzime strategică, cu consecințe operaționale și politice importante. Într-una din conversațiile avute cu Comandantul suprem aliat, acesta m-a întrebat care este viziunea mea despre viitorul Armatei române? Fără ezitare, i-am răspuns: cu Armata română capabilă să se antreneze și să lupte, dacă va fi nevoie, alături de americani și de cei mai avansați aliați 5,10 ani, 20 de ani și 30 de ani. Acesta este nivelul de ambiție pe care trebuie să-l avem cu toții pentru Armata română și pentru armatele țărilor mai nou venite în alianța noastră, cu profesioniști de top, cu o carieră motivantă și predictibilă, perfect înzestrată și capabilă să atragă cei mai buni tineri și tinere, cum sunt cei de aici, din acest amfiteatru, ca sistem de educație militară de ultimă generație.

Felicit conducerea Ministerului Apărării Naționale, conducerea Academiei Forțelor Terestre pentru eforturile cu adevărat remarcabile pe care le-au depus. Suntem aici, la Sibiu – și la Comandament, și la Academie-, în locurile care ar face invidioase multe alte națiuni mari. Societatea trebuie să răsplătească munca, militarii, activiștii în rezervă și în retragere, veteranii noștri. Fără memorie și respect nu ai cum să ai viitor și perspectivă. Un loc în societate pentru Armata română, pentru cei care îmbrățișează meseria militară.

Să o facă și mai atractivă pentru a compensa scăderea dramatică de populație, care afectează baza noastră de recrutare. Unchiul meu din partea mamei a făcut liceul militar. Pe vremea aceea, liceele militare din România erau cel puțin la fel de bune ca liceele civile. Vreau ca acest lucru să se întâmple din nou. Va face educația militară și cariera militară o meserie de elită într-o societate care îi recunoaște și recompensează, îi motivează cei care sunt chemați să apere cu prețul vieții libertatea.

Am vorbit puțin despre modelul economic care se schimbă din mers și are un impact direct asupra securității naționale și asupra securității. Pe fondul competiției geopolitice și tehnologice, un accent va fi pus nu doar pe securitatea în sens tradițional, dar și pe securitatea economică, pe toate declinările sale, în energie, în agricultură și hrană, în noile tehnologii, în industrie, sănătate, infrastructuri critice și în protecția mediului. Asistăm, dragii mei prieteni, la o nouă definiție a securității, din care securitatea militară este parte integrantă, pivotul unei noi definiții de securitate care traversează toată societatea și întreaga economie a acestei planete. Securitatea, libertatea și prosperitatea unei națiuni nu trebuiesc lăsate doar pe umerii militarilor noștri și a structurilor de forță ale statului român”, a transmis Mircea Geoană.

Industria de armament din România ar trebui să renască

Totodată, secretarul general adjunct al NATO crede că industria de armament din România ar trebui să renască, în condițiile în care țara noastră trebuie să înlocuiască armamentul sovietic cu cel modern, al NATO. Practic, țara noastră are acum o șansă istorică și nu își permite să piardă acest tren important din istoria umanității.

Reziliența instituțiilor, economiei și a întregii societăți va fi în continuare pusă la încercare. În America, în Europa și SUA, ca și la noi acasă, în România, se alocă sume importante pentru reindustrializarea, securitatea tehnologică și modificarea economiei. Un loc aparte îl va avea și baza industrială. Industria de apărare din țările NATO. Producția militară va crește. Liderii noștri vor adopta o decizie de 2% din PIB. Este minimul de investiție pe care țările NATO trebuie să-l facă în Apărare. Aceasta înseamnă că vom avea în față o perioadă de transformare și de resurse suplimentare pentru apărare și înzestrare. Vom avea, de asemenea, o perioadă de tranziție accelerată de la a echipamentelor sovietice la era echipamentelor NATO, nu doar în Ucraina, ci peste tot în alianța noastră.

Este o șansă unică pentru renașterea industriei de apărare din România. Resurse importante pot fi dirijate de către guverne și de către sectorul privat, de către fondurile de investiții, de către fondurile de cercetare, dezvoltare, inovare. M-am bucurat să văd elemente de cercetare dezvoltare, inovare aplicate aici, la dumneavoastră, la Academie. Vă felicit pentru acest lucru. Nu mă refer doar la echipamente de natură militară, ci tot mai mult la tehnologii cu dublă întrebuințare domeniul civil și militar. Inteligența artificială poate fi folosită simultan pentru scopuri de securitate națională și pentru scopuri civile. Tehnologia Quantum va deveni comercializabilă până la sfârșitul acestui deceniu. Hyper -accelerarea în economie va fi amplificată exponențial de intersecția între teoria cuantică și știintele vieții si biotehnologie, și bioinginerie. Pentru aceasta am spus la început că asistăm la cea mai mare transformare din istoria umanității”, a completat liderul NATO.

Tinerii din România, încurajați să facă afaceri

În acest sens, Mircea Geoană îi încurajează pe tineri să facă afaceri, fără să se teamă. ”Vă încurajez pe cei care aveți idei de business. Porniți! Acasă, în America, în Israel, în Marea Britanie este plin de unicorni. Unicornii de mâine se vor număra în principal dintre cei care investesc imaginație în tehnologii cu dublă utilizare și au organizat un ecosistem de inovare. Peste 100 de centre de testare și acceleratoare de inovare din țările NATO funcționează prin DAIANA, fondul de inovare al NATO, care investește în start-up-uri care au tehnologii cu dublă întrebuințare promițătoare.

În timp ce ați învățat să deveniți militari profesioniști, încercați să vă folosiți talentul și pentru a contribui la un sistem de inovare cât mai ambițios. Un ultim cuvânt despre a treia dimensiune a unei națiuni de succes. Pentru un stat performant, o economie competitivă are nevoie de societate rezilientă și o populație implicată civic. Manualul spune că rezistența societală a țesutului civic este prima linie de apărare NATO. Eu fac parte din generația care a prins armata. Am făcut la termen redus la Slatina, la artilerie. Nu erau condiții grozave, dar am învățat ce înseamnă serviciul public și să trăiești în condiții mai grele. De aceea cred că va trebui să reinventam un sistem pe scară mare de voluntariat în România. Cred că ideea de a avea în condiții motivante, moderne și extrem de flexibile, un sistem de rezerviști care să asigure resursa umană pentru armată, să fie pregătită pentru astfel de șocuri sistemice. Pe scurt educarea națiunii în spiritul serviciului civic”, a mai transmis Mircea Geoană.

În concluzie, Mircea Geoană le-a transmis studenților de la academia militară, dar și tuturor românilor, să nu mai fie complexați de faptul că trăiesc în România. Din contră, să se bucure că fac parte din acest popor și că locuiesc într-o țară care are șansa să devină cu adevărat importantă pentru Europa și pentru NATO, dacă toate cărțile vor fi jucate corect.

”Câteva cuvinte despre protecția mediului. Transilvania este țara de dincolo de păduri. E nevoie de Regele Charles să vină să ne spună că trebuie să protejăm natura. Suntem obligați să o facem. Fiecare dintre noi. Văzând cât de respectată și influentă este România în NATO și Uniunea Europeană, un cuvânt despre nivelul de ambiție pe care cred că țara noastră l-ar putea avea. Cred că ambiția naturală este de a deveni o putere economică și militară multiregională, jucând și în zona extinsă a Mării Negre, în centrul Europei, jucând și în Balcani, jucând și în Orientul Mijlociu extins. Geografia, avantajul strategic al României, ne cheamă să jucăm multidimensional.

La NATO gândim multidimensional, 360 de grade. România are și ea o geografie de 360 de grade. Este o punte naturală cu noul flanc din NATO pe axa nord-sud. Proiecte de forță militară și de intelligence fac casă bună cu o economie competitivă. Cred că putem să avem mai multe companii românești care să devină, nu doar campioni naționali, ci campioni regionali. România este activă și ca o locomotivă a integrării tuturor vecinilor noștri în structurile euroatlantice, începând cu Republica Moldova, Ucraina, Moldova, Georgia, Balcanii. România are nevoie ca de aer să aibă toți vecinii săi în același context geopolitic și economic. Dintr-o țară de la periferia, de la extrema orientală a Europei, vom deveni o țară în inima și în centrul Europei. Alături de Turcia, Polonia și Ucraina, România este și va trebui să devină una din cele mai importante forțe militare ale acestei regiuni, ale NATO și ale Uniunii Europene. Forța militară și economică se potențează reciproc. Poate că ceea ce vă spun pare un pic prea ambițios, poate un pic prea romantic.

Dacă ne uităm la înaintașii noștri, de fiecare dată când a existat un moment de convulsie geopolitică – și traversăm unul exact în aceste momente-, elitele noastre tinere, liderii noștri politici, economici, militari au știut să fie la înălțimea acelui moment. Eu, când am văzut drapelul României ridicat la sediul NATO, ca ministru de Externe și încheind negocierile de aderare la UE cu mânuța mea, am zis că misiunea mea s-a încheiat. Pot să las și altora locul să facă treabă, pentru că, până la urmă, rotația de generații este firească. Am crezut că pur și simplu integrarea noastră euroatlantică ne va rezolva problemele noastre românești. M-am înșelat. Noua integrare euroatlantică reprezintă cel mai bun moment al istoriei naționale. Niciodată România nu a avut securitatea națională protejată, cum avem astăzi în NATO. Niciodată în istoria noastră. Este o fundație pe care o putem crea și construi. Armata română devine axul central al transformării statului român.

Când iau cuvântul în țară și în străinătate și călătoresc mult, merg în multe universități. Ce văd aicea este la nivelul celor mai bune universități din lumea asta, fără niciun fel de exagerare. Recuperăm. Vă spune asta Mircea Geoană, primul secretar general adjunct al NATO din România și primul din țările nou venit în NATO. Aș vrea să vedeți exemplul meu personal ca o încurajare de a elimina din sufletul vostru, din mințile voastre, din ceea ce poate am învățat de-a lungul istoriei, orice complex de inferioritate sau de provincialism. Suntem la fel de buni ca cei mai buni din lumea asta, dacă ne facem treaba. Învățăm și suntem oameni. Oameni serioși. Eu văd la NATO cei pe care-i recrutăm din România, români incredibil de buni. E incredibil că poț câștiga concursurile de angajare. Deci, sfatul meu, ca om care am văzut multe, viata a fost si sus, am fost si jos. Mai vin în viață și momente mai grele. Să știți că nu am avut tot timpul fericire și voioșie. Aveți încredere. Aveți încredere în faptul că reprezentați o țară importantă. Lăsați la ușă orice complex de inferioritate. Încredere și foarte mult patriotism. Patrie, onoare, datorie”, a concluzionat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT