News

Mircea Geoană: ”În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior”. Avertismentul oficialului NATO

Prezent vineri la Iași, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre mai multe subiecte extrem de importante.
17.11.2023 | 15:15
Mircea Geoana In cel mai bun moment al istoriei in plan extern Romania este vulnerabila din interior Avertismentul oficialului NATO
Mircea Geoană, la un eveniment din Iași: ”În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior”. Sursa foto: Mircea Geoană / Facebook
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află vineri, 17 noiembrie 2023, la Iaşi şi Bacău. De dimineață, înaltul oficial a luat parte la dezbaterea intitulată ”Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, organizată de Camera de Comerţ Iaşi.

Mircea Geoană, la un eveniment din Iași: ”În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior”

Într-un discurs susținut în fața asistenței din Iași, oficialul Alianței Nord-atlantice a comentat situația actuală a României pe plan economic și din perspectiva depopulării, prin migrarea forței de muncă.

ADVERTISEMENT

Geoană a spus că, în ciuda faptului că pe plan extern România se află în cel mai favorabil moment din istoria ei, ţara este mai vulnerabilă din interior. Mircea Geoană constată că țara se golește de tineri, economia crește, fără să ducă, însă, la dezvoltare, iar inegalitățile să adâncesc.

România are astăzi, și o spun în cunoştinţă de cauză, o valoare strategică multiregională fără precedent. Şi totuşi, ţara se goleşte de tineri, economia creşte, dar nu produce dezvoltare, decalajele şi inegalităţile se adâncesc în loc să se reducă, statul român pare tot mai disfuncţional şi nepregătit pentru a face faţă acestei complexităţi în creştere exponenţială.

ADVERTISEMENT

Ce e mai grav, neîncrederea cetăţenilor în instituţii, destinul şi viitorul naţiunii este la cote de mare, mare pericol. Numesc asta, şi voi lansa săptămâna viitoare şi o carte, paradoxul românesc: în care România se află în cel mai bun moment al istoriei în plan extern, ţara este mai vulnerabilă din interior“, a afirmat Geoană, conform TVR.

Mircea Geoană susține cauza unui ”New Deal” românesc, pe trei axe de forță

Mircea Geoană mai spune că ar trebui regândit modul de funcţionare al clasei politice, reinventat modelul economic, iar contractul social să fie transformat într-un New Deal românesc. Acesta trebuie să fie bazat pe trei axe de forţă. Prima ar fi ”Provincia la Putere”, pentru stimularea mediului rural şi a urbanului mic şi mijlociu.

ADVERTISEMENT

”(…) Creând o variantă românească a ceea ce britanicii numesc leveling up, ridicarea întregii Marii Britanii, nu doar a Londrei şi a marilor oraşe. Un plan pe care-l putem numi Provincia la Putere, stimulând dezvoltarea nu doar a oraşelor mari, dar şi a celor mici şi mijlocii şi a mediului rural.

Efectele de coeziune socială şi teritorială vor aduce şi dinamism economic şi rate de creştere superioare, creând locuri de muncă, stopând şi inversând tendinţele actuale de emigrare a tinerilor români şi riscurile mari ale importului necontrolat de forţă de muncă – şi de probleme sociale şi politice – pe care le vedem în Vestul Europei, în această perioadă de tumult în Orientul Mijlociu”, spune secretarul general adjunct al NATO.

ADVERTISEMENT

Apoi, o a doua axă propusă de oficialul NATO vizează asumarea inovării ca principal motor de creştere şi dezvoltare a societăţii româneşti. În acest sens, Geoană a afirmat că România poate deveni un campion al democraţiei digitale.

Adoptând o stare de spirit şi o cultură a inovării în toate domeniile societăţii – în politică, economie, educaţie, sănătate, cercetare, în mediul civic, academic şi intelectual, în politica externă şi de securitate naţională. România poate şi trebuie să devină o adevărată Innovation Nation, iar Iaşiul poate să preia rolul de lider naţional şi regional în această sferă în care se vor decide învingătorii şi învinşii Marii Transformări. Digitalizarea accelerată şi integrală a statului, economiei şi societăţii reprezintă un şantier naţional de maximă urgenţă”, afirmă Geoană.

Geoană: ”România poate deveni o poartă de comerț, transport şi Investiţii a Europei”

Vorbind de o a treia mare axă pentru transformarea României, Mircea Geoană spun că ea poate fi făcută nu doar din paradigma unui actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci şi într-o poartă de comerţ, transport şi Investiţii a Europei.

În alte cuvinte, să ne punem întreaga geografie la treabă. România trebuie să devină, nu doar un actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci şi campioana unui nou Coridor Economic şi de Securitate Nord-Sud şi Est-Vest. Profitând şi investind în venirea – pe verticală – a Finlandei şi Suediei în NATO, dar şi – pe orizontală – în integrarea Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi a Balcanilor de Vest în familia europeană sau euroatlantică”, a mai punctat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO încurajează România să lucreze cu Moldova și Ucraina pentru parcursul lor european

În același discurs de vineri, Mircea Geoană a mai spus că încurajează România să lucreze cu două ţări vecine – Republica Moldova şi Ucraina – pentru parcursul lor european, dar şi pentru reconstrucţia ţării vecine în urma conflictului cu Rusia.

“În ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei trebuie să fim foarte activi, pentru că discuţiile despre reconstrucţie au început de ceva vreme. Sunt conferinţe organizate în multe alte capitale europene. Cred că şi noi trebuie să ne organizăm, să identificăm companiile care au capacitatea şi dorinţa să facă acest lucru. Am spus-o şi cu alte ocazii, trebuie să lucrăm şi cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Dânşii au şi o geografie interesantă.

Cunosc şi limba şi cultura locului, poate mai mult decât noi. Asta ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova şi, evident, aducerea Ucrainei către noi“, a explicat secretarul general adjunct al NATO, când a fost întrebat de jurnalişti cum se poate implica România în reconstrucţia Ucrainei.

ADVERTISEMENT