LIVE Actualizat 03-02-2023
16:09

Război în Ucraina, ziua 345. Rusia a crescut numărul de nave din Marea Neagră / Voluntari norvegieni, răniţi la Bahmut

Război în Ucraina, ziua 345. Armata ucraineană primește un uriaș imbold. SUA este pregătită să trimită, în viitorul pachet militar, rachete cu rază și mai lungă de acţiune.
03.02.2023 | 18:06
Razboi in Ucraina ziua 345 Rusia a crescut numarul de nave din Marea Neagra  Voluntari norvegieni raniti la Bahmut
SUA trimit rachete cu rază și mai lungă de acţiune armatei ucrainene. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-02-2023
16:09

Doi voluntari norvegieni au fost răniți la Bahmut

Sander Sørsveen Trelvik și Simon Johnsen, doi lucrători medicali norvegieni, voluntari în Ucraina, au fost răniți în timpul bombardării lui Bahmut, a scris vineri portalul norvegian VG.

Johnsen a povestit că în această dimineață el și Trelvik au fost trimiși să evacueze mai multe persoane care au fost rănite în timpul bombardamentului, dar când au ajuns la locul desemnat, forțele ruse au deschis focul asupra lor.

“Au bombardat de două ori același loc. Apoi au început să tragă în zonă când au văzut că suntem încă în viață”, a spus Johnsen, adăugând că mai multe persoane care erau cu ei au fost ucise.

Mama lui Trelvik spune că fiul ei a suferit arsuri pe 30 până la 40% din corp și are numeroase răni provocate de schije. De asemenea, ea a adăugat că guvernul norvegian se pregătește să evacueze ambii voluntari în Norvegia, prin Polonia.

Reprezentanții Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe au declarat pentru VG că sunt la curent cu incidentul, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.

03-02-2023
13:16

Rușii au crescut numărul de nave capabile să lanseze rachete din Marea Neagră

Armata ucraineană a anunțat că numărul navelor rusești capabile să lanseze rachete pe teritoriul ucrainean din Marea Neagră a crescut.

“Printre cele 10 nave se numără două transportoare Kalibr… Activitatea crescută a dronelor de recunoaștere inamice sugerează că rușii se pregătesc pentru lovituri cu rachete.

Nu este exclus un atac masiv cu rachete cu ajutorul aeronavelor. Nu ignorați semnalele de avertizare, fiți vigilenți!”, a avertizat Comandamentul Operațional Sud din Ucraina.

03-02-2023
08:32

Zelenski: Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea la UE deja anul acesta

Înaintea summitului UE-Ucraina care va avea loc vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o perspectivă concretă a aderării țării sale la UE.

“Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile privind aderarea la UE deja în acest an”, a spus Zelenski în discursul său. El a subliniat că integrarea în continuare în Uniunea Europeană le va oferi ucrainenilor “energie și motivație de a lupta în ciuda tuturor obstacolelor și amenințărilor”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului UE, Charles Michel, plănuiesc să se întâlnească vineri, la Kiev, cu Zelenski. Ucraina are deja statutul de țară candidată din iunie 2022, dar procesul de aderare la statutul de membru cu drepturi depline durează de obicei mai mulți ani.

Aflată într-o situație tot mai grea pe front, armata ucraineană primește vești excelente de peste ocean. Soldații care apără Ucraina vor avea la dispoziție rachete cu rază și mai lungă de acţiune pentru a riposta față de atacurile invadatorilor.

SUA trimit rachete cu rază și mai lungă de acţiune armatei ucrainene

La mijlocul acestei săptămâni, Pentagonul a transmis că un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, va fi anunţat în curând.

ADVERTISEMENT

Ucraina a insistat de aproape două luni să primească și rachete cu rază mai lungă de acțiune. Washington-ul a ezitat, de teama ca teritoriul rus să nu fie lovit de ucraineni și conflictul să escaladeze.

Între timp, SUA au cedat presiunilor. Joi, oficiali de la Casa Albă citați de AP News au spus că pachetul militar va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs – GLSDB).

ADVERTISEMENT

E vorba de rachete care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Până în prezent, racheta cu cea mai mare rază de acțiune furnizată de SUA este de aproximativ 80 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Tot joi, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declara că țara este pregătită să ofere garanții partenerilor săi occidentali că armele lor nu vor fi folosite pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.

El a mai punctat că țara sa are nevoie de arme cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri pentru a se opune forțelor ruse.

ADVERTISEMENT

Dacă am putea lovi la o distanță de până la 300 de kilometri, armata rusă nu ar fi capabilă să consolideze o apărare și va trebui să se retragă”, a spus Reznikov la o întâlnire cu oficialii UE.

Vladimir Putin avertizează Occidentul: ”Un război modern cu Rusia va fi complet diferit”

Dictatorul de la Moscova a avut, joi, o nouă apariție fulminantă în care a lansat avertismente față de lumea occidentală.

Vladimir Putin a fost prezent la Volgograd (fostul Stalingrad), în sud-vestul Rusiei, la o serie de festivități prilejuite de celebrarea a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva armatei germane la Stalingrad.

De aici, liderul de la Kremlin a promis un răspuns dur oricărei țări care amenință Rusia și a criticat Germania pentru că a promis tancuri Ucrainei.


”E de necrezut, dar e adevărat. Suntem din nou amenințați de tancuri germane Leopard. Avem ceva de răspuns la asta. Un război modern cu Rusia va fi complet diferit”, a afirmat Putin.

ADVERTISEMENT