News

Mircea Geoană își primește înapoi ceasurile de lux primite de la Vanghelie și puse sub sechestru. Decizia instanței

13.05.2021 | 15:57
Mircea Geoana isi primeste inapoi ceasurile de lux primite de la Vanghelie si puse sub sechestru Decizia instantei
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, fostul președinte al Partidului Social Democrat, își primește înapoi cele 3 ceasuri de lux primite cadou de la Marian Vanghelie și confiscate de anchetatori.

Decizia a fost luată în dosarul în care fostul primar al Sectorului 5 este judecat din 2015, pentru corupție, iar joi a fost condamnat în prima instanță.

ADVERTISEMENT

Reamintim că fostul edil a fost condamnat de Tribunalul București la 11 ani şi 8 luni închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Mircea Geoană își primește înapoi ceasurile de lux primite de la Marian Vanghelie

Marian Vanghelie este de asemenea obligat de instanță să plătească daune materiale de peste 15 milioane de euro către Primăria de sector, constituită parte civilă în proces. Decizia instanței nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

”În temeiul art. 397, alin. 3 C.pr.pen. raportat la art. 255 C.pr.pen., dispune restituirea bunurilor menţionate în ordonanţa emisă la 25.05.2015 de către procuror (vol. 72, filele 6-11) către intimatul Geoană Mircea – Dan şi ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra lor”, se arată în hotărârea instanţei, notează Agerpres.

În acest dosar, în 2015, anul când Vanghelie a fost trimis în judecată, procurorii au pus sechestru pe 3 ceasuri pe care Mircea Geoană le primise cadou de la fostul coleg de partid, în 2008.

ADVERTISEMENT

Procurorii au luat această măsură considerând la începutul anchetei că acestea ar fi fost cumpărate cu bani proveniți din infracțiuni.

”Cele 3 ceasuri primite de la Vanghelie au reprezentat simple cadouri. Mi le-a oferit în calitate de coleg, fără nicio legătură politică sau administrativă. Le-am primit cu ocazia a două onomastici.

ADVERTISEMENT

Onomastica mea, împlinirea vârstei de 50 de ani şi onomastica soţiei. Nu cunosc nimic cu privire la provenienţa ceasurilor. Nu ştiu exact ce marcă aveau ceasurile. Vanghelie nu mi-a solicitat niciodată favoruri în schimbul acestor cadouri. Nu mi s-au părut a fi cadouri extravagante”, spunea la acea vreme Geoană.

În 2015, Mircea Geoană a fost audiat la DNA, fiind citat în dosarul lui Marian Vanghelie. La acea dată, procurorii l-au chemat să îl anunțe oficial că i-au pus sechestru pe cele 3 ceasuri pe care le-ar fi primit cadou de la Marian Vanghelie.

Ce valoare au ceasurile de lux primite de fostul lider PSD

În momentul audierii lui Geoană la DNA, procurorii au anunțat că fostul edil de la Sectorul 5, Marian Vanghelie i-a acestuia un ceas Glashutte care costa în jur de 40 de mii de dolari. Celelalte doua erau Vacheron Constantin, la fel de valoroase.

Tot joi, magistrații Tribunalului București au ridicat măsurile asiguratorii dispuse cu privire la bunurile mobile şi imobile şi sumele de bani aflate în conturile bancare aparţinând soţiei lui Vanghelie, Oana Niculescu-Mizil.

ADVERTISEMENT