News

Mircea Geoană, propuneri pentru reducerea sărăciei: „Este nevoie de un nou Contract Social. Cel actual este perimat și periculos”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că diferențele dintre săraci și bogați în România au ajuns să amenințe coeziunea societății în ansamblul ei.
18.11.2022 | 12:14
Mircea Geoana propuneri pentru reducerea saraciei Este nevoie de un nou Contract Social Cel actual este perimat si periculos
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO/ Foto: Facebook - Mircea Geoană
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a afirmat că reducerea sărăciei trebuie să fie unul dintre obiectivele majore în următorii ani, dacă România vrea să nu fie condamnată la stagnare, iar această luptă trebuie începută printr-un acord în interiorul mediului politic care să ducă la o schimbare a atitudinii statului față de cetățenii săi.

Geoană: „România are nevoie de un salt istoric”

România nu are ce face cu pașii, are nevoie de un salt. Un salt istoric, o săritură de recuperare, o mișcare de forță și ambiție, un efort de voință politică sincronizat cu societatea, care să rupă blestemul stagnării și al amânării”, a afirmat Mircea Geoană, la conferința „Criza inegalităților de dezvoltare. Cum transformăm creșterea economică în bunăstare sociale?”, organizată de Fundația Friedrich Ebert și Asociația Proiect România 2030.

ADVERTISEMENT

Acest salt este imposibil câtă vreme discrepanțele de avere se adâncesc în mod constant, iar românii își pierd încrederea în stat. Am văzut recent rezultatele unei cercetări pe tema amenințării războiului. Întrebați dacă și-ar apăra țara, peste 62% dintre români au spus că mai degrabă nu. Unii au spus: “Am obligații în primul rând față de familie, nu față de țară”. Alții au spus: “Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară”. În fine, alții au spus: “Nu avem ce apăra, România este în mâinile străinilor oricum”. Aceste răspunsuri sunt expresia furiei, revoltei și dezamăgirii, a nedreptății resimțite în toate straturile societății și în toate colțurile țării”, a spus Geoană.

Recâștigarea încrederii între stat și cetățeni

În opinia acestuia, situația este nu doar un semnal al stagnării, ci și o amenințare la adresa securității naționale. De aceea este necesară reconsiderarea esențială a modului în care clasa politică interacționează cu românii.

ADVERTISEMENT

În primul rând, să intrăm într-o renegociere între actorii din societate a actualului Contract Social, evident perimat și periculos pentru viitorul țării. Fără acest lucru fundamental, orice modificare de Constituție sau creșteri ale bugetelor sociale nu vor face decât să peticim sacul și să ne furăm căciulă. Aici, rolul liderilor politici este esențial. E nevoie, firește, de consens politic și de garanții legislative. E nevoie de un moratoriu în jurul Noului Proiect National, având în centrul său un Contract Social pentru secolul XXI asumat de toată lumea.

În al doilea rând, Transformarea rolului Statului (un alt Obiectiv Național) trebuie să echipeze administrația centrală și locală cu o nouă cultură a eficacității și solidarității. Pentru că se poate. În Brazilia, președintele Lula a reușit într-un alt mandat să scoată 20 de milioane de brazilieni din sărăcie extremă. În India, lecțiile învățate după pandemie au condus la digitalizarea integrală a serviciilor publice, a prestațiilor sociale, a educației și sănătății (…)

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, antrenarea celorlalți actori din societate în această cruciadă împotriva nedreptății. Nici măcar un stat transformat și alocarea de resurse bugetare suplimentare nu pot rezolva oceanul de probleme cu care oamenii acestei țări se confruntă. Antrenarea sectorului privat, a organizațiilor neguvernamentale cu misiune socială, a bisericilor și încurajarea voluntariatului social pe scară mare este indispensabilă”, a spus Geoană la conferință.

Potrivit fostului președinte al PSD, schimbarea de atitudine de la nivelul decidenților politici va determina și o schimbare în societate, pe măsură ce nivelul încrederii reciproce va crește. „Ne place sau nu, noul contract social românesc înseamnă modificarea raportului de ură între cetățenii săraci și stat. Treptat, pe măsură ce statul își va îmbunătăți prestația și va folosi lideri mai pregătiți, relația între sărăcia individuală și aroganța oficială se va destinde. Lupta va deveni parteneriat, iar parteneriatul se poate lărgi și include societatea civilă și mediul de afaceri”, a mai spus Geoană.

ADVERTISEMENT