News

Mircea Geoană rămâne favoritul românilor pentru funcţia de preşedinte. Ultimul sondaj INSCOP îl plasează la mare distanţă de restul candidaţilor

Mircea Geoană este singurul politician care a crescut constant în preferinţele electorale ale românilor, legate de intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale.
31.01.2024 | 11:48
Mircea Geoana ramane favoritul romanilor pentru functia de presedinte Ultimul sondaj INSCOP il plaseaza la mare distanta de restul candidatilor
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Mircea Geoană ar câştiga detaşat Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

La sfârșitul acestui an România, va avea un nou preşedinte, iar ultimul sondaj de opinie îl indică pe Mircea Geoană drept favorit pentru câştigarea alegerilor. Adjunctul secretarului general al NATO este preferat de mai bine de jumătate din electorat, clasându-se la mare distanţă de restul potenţialilor candidaţi.

Mircea Geoană, câştigător în ambele variante de sondaj

Mircea Geoană ar obţine 26,5% din voturi la alegerile prezidenţiale, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP, în perioada 16-24 ianuarie. La aproape opt procente în urma sa se află Marcel Ciolacu, cu 18,9% din voturi. Podiumul este completat de Diana Şoşoacă, preferată de 14% dintre alegători.

ADVERTISEMENT

În varianta în care la preşedinţie ar candida şi liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, Geoană ar obţine 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu – 15,1, Diana Şoşoacă – 14,8, urmaţi de Nicolae Ciucă, Victor Ponta şi George Simion.

“Fostul premier (n.r. – Victor Ponta), care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot”, precizează Remus Ştefureac, director general al INSCOP.

ADVERTISEMENT

Practic, celor chestionaţi le-au fost prezentate două scenarii de alegeri, iar în ambele câştigător ar fi Mircea Geoană. În prima variantă, cu Victor Ponta printre potenţialii candidaţi, diferenţa dintre Geoană şi al doilea clasat, Marcel Ciolacu, ar fi de aproape zece procente, respectiv 24,6% la 15,1%. În ceea ce-l priveşte pe Ponta, cu 10,7%, acesta se încadrează în intenţiile de vot între Nicolae Ciucă (10,8%) şi George Simion (10,4%).

Varianta a doua, fără Victor Ponta, a fost pentru a treia oară subiect de sondaj INSCOP, astfel că se trag concluzii cu privire la schimbarea opţiunilor electoratului, între septembrie 2023 şi ianuarie 2024. Astfel, Mircea Geoană este singurul “prezidenţiabil” care a crescut constant (de la 25,3% la 26,5%), după cum se poate observa în graficul de mai jos.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, George Simion este singurul care a scăzut constant în preferinţele de vot în ultimele patru luni, de la 18,7%, cât avea în septembrie 2023, la 13,3% în ianuarie 2024.

Mircea Geoană este singurul politician care a crescut constant în preferinţele alegătorilor, în ultimele luniFoto: INSCOP
Mircea Geoană este singurul politician care a crescut constant în preferinţele alegătorilor, în ultimele luni
Foto: INSCOP

“Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale pentru varianta de candidaţi testată în septembrie şi noiembrie 2023 şi repetată în ianuarie 2024 rămâne relativ constantă, schimbările fiind neglijabile”, este concluzia trasă după acest ultim sondaj de directorul general al INSCOP, Remus Ştefureac.

ADVERTISEMENT