News

Candidatura lui Mircea Geoană agită apele în tabăra lui Ciolacu. „Președintele PSD își pune în joc cariera politică”

Analiștii politici sunt de părere că o candidatură a lui Mircea Geoană riscă să-i dea peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a ajunge președintele României
12.12.2023 | 17:07
Candidatura lui Mircea Geoana agita apele in tabara lui Ciolacu Presedintele PSD isi pune in joc cariera politica
Umbra lui Mircea Geoană încinge spiritele în tabăra lui Ciolacu. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ultimele săptămâni au adus o serie de atacuri din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, dar și a altor lideri social-democrați apropiați acestuia la adresa lui Mircea Geoană în condițiile în care actualul secretar adjunct al NATO se află tot mai aproape de o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale din 2024. Analiștii politici sunt de părere că o candidatură a lui Mircea Geoană ar pune probleme serioase strategiei pe care Marcel Ciolacu pare că și-a construiește pentru alegerile de anul viitor și subliniază situația paradoxală în care se află actualul lider social-democrat.

Tabăra Ciolacu, atacuri în serie la adresa lui Geoană

Premierul Ciolacu a avut o declarație acidă luni seara cu privire la o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale de anul viitor atunci când a fost rugat să comenteze recentele sondaje care-l dau principal favorit pe secretarul adjunct al NATO. „Dânsul are experienţă de preşedinte, a mai fost câteva ore! (…) Eu nu mi-am făcut sondaje în ceea ce mă priveşte. N-are rost să spun cum stă domnul Geoană. Candidatul cel mai important pentru mine este cel pe care-l vor decide colegii mei”, a afirmat liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Declarațiile acestuia vin în contextul în care un sondaj INSCOP publicat săptămâna trecută îl arăta pe Mircea Geoană ca fiind candidatul atât cu cea mai mare încredere în rândul electoratului, cu 36,3%, peste scorul Laurei Kovesi, dar și ca principal favorit în alegerile prezidențiale de anul viitor. Astfel, Geoană ar obține un scor mai bun decât Marcel Ciolacu într-un scrutin și dacă ar candida ca independent – 26,2% față de 20,8% pentru actualul lider social-democrat.

De altfel, rezultatele din aceste ultime sondaje nu reprezintă o noutate, în condițiile în care oficialul NATO apare în fruntea preferințele electoratului în sondaje încă de anul trecut. Toate sondajele care au apărut în cursul acestui an îl dau pe Mircea Geoană în fruntea politicienilor în care românii au cea mai mare încredere.

ADVERTISEMENT

Ultimele săptămâni însă au adus o serie de declarații acide la adresa lui Geoană din partea liderului PSD și a apropiaților acestuia. La începutul lunii decembrie, Marcel Ciolacu a susținut că România nu este pregătită pentru un președinte independent și a caracterizat discursurile lui Geoană ca fiind doar niște șmecherii ieftine. „Nu poți să vii să ridici pretenții să fii viitorul președinte al României cu niște șmecherii ieftine din 92-96. România are o altă realitate, totul e schimbat”, a spus liderul PSD.

Același tip de declarații au venit și de la doi apropiați ai actualului lider PSD. A fost întâi europarlamentarul Mihai Tudose, care a susținut că Mircea Geoană ar fi rupt de realitățile din țara noastră, susținând că nu crede într-o candidatură a acestuia. „Dacă vă duceţi în lumea reală şi pomeniţi de secretarul general adjunct al NATO se opreşte câinele din lătrat. Nu le pasă! Când stai prea mult foarte sus, nu prea mai înţelegi ce e pe la noi pe jos”, a spus fostul premier PSD din era Dragnea.

ADVERTISEMENT

Un alt mesaj similar a venit și din partea lui Robert Cazanciuc, care a ridicat dubii privind șansele lui Geoană. „Mircea Geoană a plecat tot de pe Dâmboviţa. E adevărat că are o carieră destul de importantă, e cel mai înalt român cu funcţie. Mircea Geoană a plecat tot de pe Dâmboviţa. E adevărat că are o carieră destul de importantă, e cel mai înalt român cu funcţie”, a spus liderul PSD.

O schimbare de strategie în tabăra Ciolacu

Aceste declarații marchează o schimbare radicală a conducerii PSD față de Mircea Geoană. Nu mai devreme de luna iunie, liderul PSD sublinia faptul că nu-și dorește funcția de președinte, că PSD-ul își va desemna candidatul prin alegeri interne, așa cum se întâmplă în SUA, iau unii lideri ai partidului au lăsat deschisă posibilitate ca Mircea Geoană să câștige astfel poziția de candidat al partidului. „Toți președinții PSD dinaintea mea au avut o abordare care nu a funcționat. Eu am zis că voi schimba această abordare. În primul rând, președintele partidului nu mai este neapărat și candidatul la prezidențiale”, spunea Ciolacu, iar un apropiat al său, Sorin Grindeanu, nu excludea o candidatură a lui Geoană. „Dacă nu încercăm să fim deschişi şi la alte abordări, s-ar putea să facem încă o dată o greșeală. Nu o exclud (candidatura lui Geoană – n.r.), nu pot să spun că aduce victoria sau nu”, spunea și Grindeanu. Era perioada în care Ciolacu vorbea chiar de Ion Cristoiu ca posibil candidat al PSD.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici sunt de părere că ultimele sondaje par să fi schimbat strategia de comunicare a liderului PSD.

„Ceea ce vedem în ultimele săptămâni din tabăra lui Marcel Ciolacu reprezintă poziționarea față de o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană care pare a fi nu neapărat din ce în ce mai sigură, dar cu ceva șanse în alegeri. Când multiple sondaje îl dau pe Mircea Geoană chiar independent candidând la un scor important, chiar câștigător în unele, e clar că el trebuie luat în seamă.

Dacă strategia incipientă a PSD-ului și a lui Marcel Ciolacu în principal față de Mircea Geoană a fost să nu-și dea cu părerea despre candidatura lui – hai să vedem, sunt deschis unei candidaturi din afară, nu trebuie să fie președintele, nu mai repet greșelile celor de dinainte și așa mai departe – acum însă, când eforturile lui Geoană au devenit din ce în ce mai ample, când șansele lui par să fi crescut s-a schimbat și abordarea la PSD. Asta cel puțin în cazul taberei lui Ciolacu, nu știm dacă ceea ce crede Ciolacu și oamenii din jurul său e și ceea ce cred și ceilalți membri PSD sau conducerea extinsă a partidului. Nu știm dacă PSD-ul l-ar respinge pe Mircea Geoană, dar putem intui că acesta pare că dă planurile peste cap lui Ciolacu și echipei sale”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Acesta este de părere că scenariul cu alegeri interne în cadrul PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale pare a fi fost dat uitării, însă susține că pentru Mircea Geoană acest lucru nu ar fi contat prea mult oricum. În opinia analistului este greu de crezut că Geoană ar fi putut câștiga o astfel de cursă internă în interiorul partidului.

„Paradoxal, acesta s-ar putea să aibă mai multe șanse să câștige alegerile prezidențiale decât cursa internă a PSD pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Asta pentru că actuala conducere controlează filiale partidului. La cum arată lucrurile acum nu știu dacă mai este valabil un astfel de scenariu.

Cert este că Mircea Geoană, indiferent dacă el își dorește să candideze din partea PSD dar și dacă își dorește să candideze ca independent, e clar că în orice scenariu îi va pune probleme lui Marcel Ciolacu. E evident că va fura o parte din voturile PSD, Ciolacu ar fi astfel sub votul partidului, iar sondajele de azi arată că Geoană are un potențial să ia voturi din multiple electorate”, a mai declarat consultantul Adrian Zăbavă, pentru FANATIK. Mai mult acesta subliniază că pentru Ciolacu poziția de premier, deși e una care-i aduce vizibilitate, vine cu o serie de riscuri, o posibilă candidatură putând fi deraiată de modul în care guvernarea PSD este percepută. De partea cealaltă, Geoană vine dintr-o postură, de înalt funcționar NATO, care-i conferă doar oportunități.

Situația paradoxală în care se află Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu s-a dovedit a fi un politician extrem de abil, reușind nu doar să aducă PSD-ul la guvernare, dar și să-și întărească poziția și controlul în partid. Cu toate acestea, analiștii politici sunt de părere că liderul PSD se află în fața unei alegeri nu tocmai ușoare. Deși evită constant să declare deschis că urmărește să se înscrie în cursa pentru Cotroceni, recentele sale vizite externe, ultima dintre ele chiar în Statele Unite, par a avea rolul de a-i oferi o imagine de prezidențiabil.

Analistul politic George Jiglău, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai, este de părere că liderul PSD dar și partidul său se afla în fața unei alegeri dificile. Aceștia vor să evite cu orice preț o nouă înfrângere la prezidențiale, dar își dau seama că au șanse mici cu un candidat tipic PSD.

„Cred că cei de la PSD își dau seama că nu-și mai permit să mai piardă încă o dată, pentru zece ani, Cotroceniul. Atunci, șansele ca ei să câștige aceste alegeri cu un candidat care este genul de PSD-ist clasic, venit din partid și asociat cu imaginea partidului, nu sunt foarte mari. S-ar putea să fie fix în același scenariu ca la prezidențialele pe care le-au pierdut, adică să câștige un tur I și să piardă un tur II.

Cu excepția lui 2019, de fiecare dată, și cu Ponta, și cu Năstase, și cu Geoană în 2009 s-a întâmplat același lucru, au câștigat turul întâi, dar au pierdut turul secund. Cred că cei de la PSD își dau seama că trebuie să câștige cu un candidat care este oarecum cu un bazin mai larg, oricât de mare ar fi electoratul PSD”, a declarat acesta, pentru FANATIK.

În opinia analiștilor politici cel mai bun scenariu pentru Marcel Ciolacu este cel în care ajunge în turul II împotriva unui candidat al unui partid extremist, și să reușească astfel să fie alternativa pentru electoratul PNL și USR. Dacă acest scenariu ajunge să se cristalizeze, mai ales după alegerile europarlamentare din vară, rămâne de văzut însă analiștii sunt de părere că o candidatură la prezidențiale nu e lipsită de riscuri pentru Marcel Ciolacu. O posibilă înfrângere, după o repetare a scenariilor din alegerile anterioare, ar însemna sfârșitul carierei sale politice.

„Cam toată traiectoria politică a lui Marcel Ciolacu confirmă, și pe asta mă bazez, că e un tip foarte calculat. Nu a avut probleme majore de imagine, nu a avut eșecuri majore, și ar părea logic ca pasul următor să fie o astfel de candidatură. Pe de altă parte, dacă se uită la istoria partidului, o înfrângere la prezidențiale îi cam termină cariera politică. E ceea ce s-a întâmplat cu Geoană, pentru o perioadă de timp, cu Ponta apoi, cu Dăncilă. În același timp, avem toate șansele să vedem o coaliție PSD-PNL și de aceea cred că Ciolacu, în maniera sa de politician calculat, s-ar putea să-și vadă șansele mai degrabă cu Mircea Geoană președinte. Nu cred că va dori să fie iar PSD-istul de serviciu care acumulează toată frustrarea la adresa PSD-ului.

Cred că primează niște rațiuni și îl creditez cu inteligență politică să nu riște anul viitor un eșec personal. Partidul s-ar putea să iasă tot pe primul loc, dar președintele PSD își pune în joc cariera politică. Oricum ceea ce a realizat e peste așteptări pentru el”, a mai declarat, pentru FANATIK, George Jiglău.

Pe de altă parte, Adrian Zăbavă este de părere că Marcel Ciolacu este practic forțat să candideze la Cotroceni anul viitor, oricât de mult a declarat că ceea ce își dorește este să rămână premier. În opinia acestuia singura funcție care îi asigură viitorul politic lui Marcel Ciolacu este cea de președinte al țării.

„Indiferent de ce-și doresc unul sau altul cu toții știu, uitându-se la ceea ce s-a întâmplat în România de după 89, că singura poziție care asigură prezența la vârful politicii pe un termen îndelungat este cea de președinte al României. Chiar și într-o Constituție semi-prezidențială, președintele României rămâne cel mai important politician. O situație în care Ciolacu ar accepta poziția de premier cu o candidatură la președinte a lui Mircea Geoană nu i-ar asigura mai nimic. Practic ar ceda puterea și în partid. Acel post de premier asigurat prin înțelegere ar fi asigurat o lună, două, trei, dar nu ar fi decât o ofertă iluzorie”, a declarat consultantul politic Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT