News

Mircea Geoană reacționează după ce Rusia a cerut retragerea NATO din România și Bulgaria. Ce a transmis secretarul general adjunct al Alianței

Mircea Geoană reacționează după ce Rusia a cerut retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria pentru a detensiona situația de la granița cu Ucraina.
21.01.2022 | 22:40
Mircea Geoana reactioneaza dupa ce Rusia a cerut retragerea NATO din Romania si Bulgaria Ce a transmis secretarul general adjunct al Aliantei
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, transmite că solicitarea Moscovei este una ”inacceptabilă pentru noi”.

Totodată, oficialul dă asigurări că românii se pot baza pe forțele armate ale Alianței Nord-Atlantice, lucru specificat și în Articolul 5, valabil de altfel pentru toate țările membre ale NATO.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, despre solicitarea Rusiei: ”Nici vorbă de așa ceva”

”Și sunt lucruri pur și simplu inacceptabile: aceste propuneri repetate ale Federației Ruse cu privire la retragerea trupelor NATO din statele de pe flancul estic – mai recent fiind nominalizate România și Bulgaria,  interzicerea prin veto a eventualei decizii suverane a Ucrainei de a se alătura NATO (…)

Când vorbește Federația Rusă despre prezența militară pe teritoriul altor țări, există o diferență fundamentală între prezența NATO sau SUA în România, spre exemplu, unde această prezență este solicitată și liber consimțită de statul român și convenită într-o alianță democratică – și prezența militară ilegală a Rusiei în Transnistria, în Osetia și Abhazia, în Donbas, fără a mai pomeni de anexarea ilegală a Crimeii (…)

ADVERTISEMENT

Am dori ca Federația Rusă să înțeleagă că aceste solicitări sunt de principiu inacceptabile pentru noi. Și o spunem încă o dată, răspicat. Nici vorbă de așa ceva”, a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

Mircea Geoană: ”Imaginați-vă cum ar fi fost ca astăzi România să nu facă parte din NATO”

De asemenea, secretarul NATO a punctat siguranța pe care o oferă NATO țării noastre și a spus că diplomația este o cale de a rezolva momentul dificil pe care-l traversează Ucraina, dar și România, în contextul în care se află la granița cu țara care ar putea fi atacată oricând de Rusia, așa cum a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

ADVERTISEMENT

 ” (…) De aceea, este foarte important să continuăm să investim în această alianță. Și România, și Bulgaria și SUA au un rol de jucat în NATO (…) Ce este cel mai important este că articolul 5 – apărarea întreg teritoriului NATO de orice amenințare, din orice direcție și pe orice cale – este puternic, avem planificare militară corespunzătoare.

Încurajăm dialogul, dorim să ajungem la o soluție negociată cu federația rusă, dar această apărare a teritoriului NATO, a României, în particular, sunt lucruri solide.

ADVERTISEMENT

Românii se pot baza pe NATO. Suntem aici pentru a veghea și, dacă este nevoie, pentru a descuraja și a respinge orice formă de amenințare la adresa noastră”, a  mai spus Mircea Geoană.

Ce condiție a impus, mai exact, Rusia pentru a detensiona situația de la granița Ucrainei

Precizările lui Mircea Geoană vin ca urmare a condiției puse de Moscova pentru a înlătura forțele armate de la granița cu Ucraina.

Concret,  Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a transmis, vineri, 21 ianuarie, că retragerea NATO din România și Bulgaria ar reprezenta pentru Rusia o garanție de securitate pentru a opri tensiunile de la granița Kiev-ului. Kremlinul a solicitat și o garantare că Alianța Nord-Atlantică nu va mai reveni la granițele sale din 1997 și va înceta să se mai extindă.

”Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria, şi România”, a precizat Ministerul rus de Externe.

De altfel, mesajul Kremlinului vine la scurt timp după ce Biden și Macron au anunțat sporirea forțelor lor militare în România, având în vedere situația în care se află Ucraina.

Până în prezent, Rusia ar fi instalat în jur de  127.000 de soldați la granița cu țara noastră vecină. Sunt temeri din Occident că Rusia va invada din nou Ucraina, după anexarea Crimeei în anul 2014.

ADVERTISEMENT