Sport

Mircea Lucescu dezvăluie cum a pus bazele Generației de Aur. „S-a făcut un mix între Steaua și Dinamo”

Mircea Lucescu a dezvăluit cum s-a construit Generația de Aur. Celebrul tehnician a precizat că a fost vorba despre o strategie calculată care a început încă din anii '80.
01.01.2024 | 20:59
Mircea Lucescu dezvaluie cum a pus bazele Generatiei de Aur Sa facut un mix intre Steaua si Dinamo
Lucescu DEZVALUIE cum a pus bazele GENERATIEI DE AUR. foto: colaj fanatik.ro
ADVERTISEMENT

“Generația de Aur” a bucurat o țară întreagă cu parcursul ei fenomenal de la Campionatul Mondial din 1994. Victoria cu 3-2 în fața Argentinei va rămâne pe veci întipărită în inimile suporteriilor români. Performanța “tricolorilor” nu a fost una întâmplătoare. Totul a fost planificat încă din anii ’80.

Mircea Lucescu, arhitectul Generației de Aur

“Grupul de jucători care a dus mai departe echipa națională după 1984 au fost acei jucători tineri. Era Hagi, Lăcătuș, Balint. După am plecat în 86 după 4-0 cu Austria și în următorii doi ani au apărut Răducioiu, Lupescu, Prunea, l-am adus pe Lupu de la Galați.

ADVERTISEMENT

Așa se și justifică ascensiunea lui Dinamo în perioada aia. Când Valentin nu s-a mai ocupat de echipă, în 1990 am câștigat și Cupa și Campionatul. Până atunci era foarte greu. Se retrăgeau de pe teren, se juca până în minutul 97, ne mai dădeau doi jucători afară, era foarte greu.

Problema a fost după această perioadă. Au apărut la Steaua Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, extraordinari jucători. Plus Lăcătuș, Balint, cu Boloni lângă ei. Ei au făcut o apărare foarte bună cu Iovan și Bumbescu, era și Belodedici”, a declarat Mircea Lucescu.

ADVERTISEMENT

Hagi, vârful Generației de Aur

Vârful acelei generații a fost Gheorghe Hagi. În prezent patron și antrenor la Farul, Hagi a condus linia ofensivă a echipei antrenate la acea vreme de Anghel Iordănescu. Gheorghe Hagi a fost unul din talentele crescute cu atenție de către Mircea Lucescu.

“Toți vorbesc de Generația de Aur. În 1982 aveau toți 17 ani și erau cu mine la Câmpul Lung. Ai văzut la Câmpul Lung filmarea, erau toți de la Steaua. Belodedici, Balint, Rednic, Andone, Mateuț.

ADVERTISEMENT

Care pe urmă toți au crescut, s-au adăugat cei de la Steaua și de la Dinamo și s-a făcut o echipă națională foarte puternică. În anii 90 aveam 10 jucători de la Dinamo în echipa națională, plus alți 5 promovați de mine. Lăcătuș, Balint, Belodedici.

Am jucat cu Japonia la Suceava, cu China la Iași. Îi plimbam prin țară să îi vadă lumea, să îi iubească. Să se simtă jucători importanți. După la Buzău le-am dat voie jucătorilor să plece la cluburle lor și am jucat doar cu cei de 18 ani cu Hagi, Mateuț, Balint.

ADVERTISEMENT

După Campionatul European din 1984 când am jucat meciul revanșei golurile le-au marcat Lăcătuș și Hagi. Ei după au căpătat experiență. Dacă foloseam acea perioadă să mai ne ocupăm de alți juniori să vină cineva din spate, chiar dacă era greu de pătruns, nu ne-am ocupat și după a venit o cădere. A mai apărut Mutu, dar puțini jucători”, a completat Mircea Lucescu.

Emisiunea „Suflet de rapidist” este disponibilă într-o transmisiune live și exclusivă pe FANATIK.RO în fiecare marți, începând cu ora 13:30, imediat după încheierea emisiunii FANATIK SUPERLIGA. Moderatorul acestui program, Robert Niță, vă așteaptă cu bucurie să vă alăturați discuțiilor pasionante despre lumea fotbalului și despre echipa Rapid.

Mircea Lucescu a fost arhitectul Generatiei de Aur

ADVERTISEMENT