În dimineața zilei de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a dat ordinul de atac și marile orașe ale Ucrainei au început să fie bombardate.
Sportivii ucraineni condamnă agresiunea Rusiei și cere lumii întregi să intervină pentru a pune capăt invaziei.
Ordinul venit în această dimineață de la Vladimir Putin a declanșat haosul în orașele din Ucraina, militarii ruși lansând atât atacuri aeriene, cât și terestre. Din nefericire, în mijlocul acestui război sunt prinși fotbaliștii români Mihai Leca și Valentin Cojocaru, dar și antrenorul Mircea Lucescu.
Tehnicianul 76 de ani care o pregătește pe Dinamo Kiev se află în capitala Ucrainei, care a fost bombardată în această dimineață de forțele ruse. FANATIK a stat de vorbă cu Lucescu chiar cu puțin timp înainte ca Putin să dea semnalul atacului și spunea că nu are de gând să se întoarcă în România.
”Cum să vin acasă? Păi să pleca așa… Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. În niciun caz… Păi aș da un exemplu negativ pentru toată lumea… de frică, de panică, de neseriozitate… cum să fac așa ceva? Să sperăm că n-o să fie nimic și s-or potoli oamenii ăștia mari și fără minte… să le vină mintea la cap”, a declarat Lucescu.
Totuși, atacul rușilor ar putea să-l facă să se răzgândească, numai că, acum, problema este cum mai ajunge în România atâta timp cât nu mai zboară niciun avion din Ucraina după ce președintele Volodimir Zelenski a instituit starea de urgență pe tot teritoriul țării. Iar un drum cu mașina este foarte periculos în condiții de război.
FANATIK a luat legătura în urmă cu două zile și cu fundașul Mihai Leca, care evoluează din octombrie la Lviv. Acesta spunea la acel moment că situația în orașul din vestul Ucrainei lucrurile sunt calme, deoarece sunt departe de zona de conflict.
”Am mai discutat pe la antrenament cu colegii mei, dar nu știu nici ei la ce să se aștepte. Nu mi-a zis nimeni că a auzit împușcături sau că familia a pățit nu știu ce… Se tem și ei, pentru că își aduc aminte de 2014, când au fost probleme cu rușii.
Eu stau în Lviv și e distanța mare față de estul Ucrainei. Lumea e destul de liniștită. E altfel atmosfera. E distanța foarte mare față de zona de conflict și nu a ajuns presiunea aia aici”, a povestit Leca.
Mai aproape de regiunea Donbas unde a început conflictul ucraineano-rus, la Dnipropetrovsk, se află portarul Valentin Cojocaru, legitimat la formația la Dnipro. Fostul portar de la FCSB, Viitorul și Voluntari a ajuns la formația ucraineană în vara anului trecut.
În aceste momente nu se știe nimic despre situația celor trei români prinși în conflictul armat după invazia Rusiei, însă o hartă publicată de Daily Mail cu orașele bombardate de ruși arată că atacuri au existat atât în capitala Kiev, cât și la Lviv și Dnipropetrovsk.
De remarcat este faptul că Mircea Lucescu a mai trecut printr-un conflict ruso-ucrainean și în 2014, când pregătea formația Shaktar Donetsk. Atunci, Vladimir Putin a ordonat atacarea Peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o după doar câteva luni sângeroase.
În conflictul din urmă cu 8 ani au fost prinși mai mulți fotbaliști români care evoluau la acea vreme în campionatul Ucrainei: Alexandru Vlad la Dnipro, Alexandru Tudose și Lucian Burdujan la Hoverla Uzhhorod, Eric Bicfalvi și Florentin Matei la Volyn Lutsk.