Sport

A scăpat din infern, după 14 ore de stat în graniță! Valentin Cojocaru a reușit să plece de la Dnipro. E pe drum spre vama Siret. Update exclusiv

FANATIK a aflat informații de ultimă oră despre Mihai Leca și Valentin Cojocaru. Cei doi fotbaliști care evoluează în Ucraina sunt în drum spre România.
25.02.2022 | 13:35
A scapat din infern dupa 14 ore de stat in granita Valentin Cojocaru a reusit sa plece de la Dnipro E pe drum spre vama Siret Update exclusiv
Mihai Leca (29 de ani) a relatat pentru FANATIK care e pulsul în orașul Lviv din Ucraina. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-02-2022
14:35
25-02-2022
13:21

Mihai Leca a stat la o coadă uriașă la granița cu Polonia

Din informațiile FANATIK, fotbalistul nu a dormit deloc mai bine de 30 de ore și a așteptat să treacă granița cu Polonia timp de nu mai puțin de 14 ore: „Nu am dormit deloc, dar important e că am reușit să ies cu bine din Ucraina. Am avion din Cracovia la ora 18:00”, a mai declarat fotbalistul pentru site-ul nostru.

La vamă s-a format o coadă uriașă,  formată din majoritatea cetățenilor străini aflați în continuare pe teritoriul Ucrainei, dar și mulți cetățeni ucrainieni din apropierea frontierei cu Polonia, care încearcă să fugă de război spre Vestul Europei. Datorită aglomerației de pe aeroporturi, Mihai Leca a decis să zboare spre București de pe din Cracovia, deși varianta Lublin era cea mai apropiată de graniță sau putea opta și pentru aeroportul din Varșovia.

Vești bune și în legătură cu ultimul fotbalist român aflat pe teritoriul Ucrainei, Valentin Cojocaru. Președintele AFAN, Emilian Hulubei, a confirmat pentru FANATIK că Valentin Cojocaru a reușit să găsească transport și se îndreaptă spre granița cu România, unde va ajunge în jurul orei 18:00, alături de alți 11 fotbaliști străini.

Ar mai putea dura însă ore bune, la vama Siret formându-se o coadă uriașă de mașini întinsă pe 35 de kilometri, iar refugiații ucrainieni intră și pe jos în România.

25-02-2022
11:34

Mihai Leca și Valentin Cojocaru încearcă să vină în România. Probleme pentru fostul portar de la FCSB

Mihai Leca a reușit să plece din Ucraina și se pregătește să vină în România. Fundașul lui PFK Lviv este în Polonia, iar FANATIK a aflat în exclusivitate că acesta se află la Cracovia și că la ora 18:00 va zbura cu un avion spre București. Din informațiile noastre, Leca a avut de așteptat la vamă alături de alți cinci mii de oameni.

În ceea ce îl privește pe Valentin Cojocaru, FANATIK a aflat că portarul lui Dnipro Dniepropetrovsk se chinuie să iasă din Ucraina. Site-ul nostru a aflat că goalkeeperul este foarte speriat, pentru că nu are benzină să vină cu mașina, deoarece combustibilul s-a raționalizat și nu poate lua decât 30 de litri.

24-02-2022
12:15

Mihai Leca și ceilalți străini de la Lviv pleacă de urgență din Ucraina

FANATIK a luat din nou legătura cu Mihai Leca (29 de ani), care ne-a dezvăluit în exclusivitate decizia pe care a luat-o PFK Lviv în privința sa și a celorlalți străini din echipă. La ora 12:30, jucătorii au avut o ședință la club, care le-a transmis ce urmează să se întâmple. Pe lângă fundașul român, în lotul lui Lviv mai sunt doi străini: croatul Frane Cirjak și francezul Issiar Drame.

„Clubul a decis ca eu și ceilalți doi străini să plecăm din Ucraina. Ne evacuează de urgență. Vom părăsi astăzi țara, cu o mașină care ne va trece dincolo de granița cu Polonia. Clubul ne-a transmis că, dacă dorim să plecăm la alte echipe, suntem liberi să o facem. Probabil așa se va întâmpla și la restul echipelor”, a declarat Mihai Leka pentru FANATIK.

 

Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste din Ucraina, Donețk și Lugansk, iar războiul este mai aproape ca oricând.

FANATIK a încercat să ia legătura cu fotbaliștii români care joacă în campionatul Ucrainei, iar Mihai Leca, fundașul central al Lviv, a fost primul care a oferit ultimele detalii despre situația de la vecinii noștri.

ADVERTISEMENT

Mihai Leca, fostul jucător al lui FC Argeș, a semnat cu Lviv pe 14 octombrie 2021. El a mai trecut în urmă cu ceva timp prin astfel de experiențe, pentru că în 2016 a mai jucat și la Zakho, în Irak, o altă zonă fierbinte de pe glob.

Mihai Leca a vorbit pentru FANATIK despre situația din Ucraina: „Toată lumea zice că e politic și sunt interese”

Care e situația în Lviv?

– Noi am fost în cantonament în Antalya o lună de zile (15 ianuarie – 15 februarie), pentru că aici încă e zăpadă, a nins foarte mult. Am fost trei zile în România și am venit de două zile înapoi în Ucraina. Ieri am avut un amical și nu am fost foarte mult în oraș.

ADVERTISEMENT

Eu stau undeva la 10 kilometri de oraș, într-o zonă mai liniștită, cu pădure. Nu știu ucraineană și mă informez mai mult de la presa din România și ce mai vorbesc cu colegii mei. Am un francez și un croat. Nu am apucat să văd foarte multe în astea două zile. Campionatul începe pe 25.

Colegii tăi ce zic?

– Am mai discutat pe la antrenament, dar nu știu nici ei la ce să se aștepte. Nu mi-a zis nimeni că a auzit împușcături sau că familia a pățit nu știu ce… Se tem și ei, pentru că își aduc aminte de 2014, când au fost probleme cu rușii. Acum, toată lumea spune că e politic și că sunt interese și nu ar începe nimic. Nu știe însă nimeni ce s-ar putea întâmpla în continuare.

ADVERTISEMENT

Mihai Leca: „Lumea e destul de liniștită. Aseară m-am plimbat prin oraș. E distanța foarte mare și nu a ajuns presiunea aia aici”

Te simți amenințat?

– Eu stau în Lviv și e distanța mare față de estul Ucrainei. Chiar aseară m-am plimbat prin oraș pe la 20:30, după ce am mâncat, și am fost pe la supermarket. Lumea e destul de liniștită. E altfel atmosfera. Românii din oraș povesteau că nu sunt probleme. Eu stau la un hotel în apropiere de baza de antrenament, e ca o comună. E distanța foarte mare față de zona de conflict și nu a ajuns presiunea aia aici. M-a sunat foarte multă lume, dar deocamdată nu am foarte multe informații despre ce se întâmplă. O să aflu mai multe zilele următoate, pentru că începe campionatul acum și o să călătoresc prin țară.

Simți vreo schimbare?

– Ce am văzut așa o schimbare e când m-am întors acum în Ucraina, din România. Am venit de la Istanbul la Lviv. Când am plecat, avionul era ocupat în proporție de peste 50%, iar acum nu știu dacă au fost 30 de persoane. Dar poate chiar nu au fost oameni. Nu există zbor direct la Lviv, pentru că nu sunt persoane. Trebuie să fac mai multe escale ca să ajung. Dar nu a fost nicio problemă nici la vamă, pentru că eu am viză de Ucraina.

ADVERTISEMENT

„O să sun astăzi la Ambasada României și la Consulat și o să văd ce mă sfătuiesc”

Te gândești să pleci dacă situația se agravează?

– Nu știu ce să zic în acest moment. O să sun astăzi la Ambasada României și la Consulat și o să văd ce mă sfătuiesc. Am luat numerele ca să mă aibă și pe mine în evidență, dacă Doamne ferește începe ceva. Nu puteam să rămân acasă doar din vorbe, am un contract și trebuie să îl respect.

Ți-ai primit banii?

– La noi la echipă nu au fost probleme. Chiar ieri am primit salariul și sunt cu banii la zi. Patronul nostru știu că e plecat din Ucraina. Nu sunt salarii foarte mari, dar se plătesc la timp. La fel și bonusurile. Putem accesa conturile, și deocamdată nu sunt probleme majore. Toată lumea îmi trimite mesaje și familia.

„Nu cred că se pune problema ca Șahtior sau alte echipe să nu termine campionatul. Mai sunt 12 etape”

Cum crezi că va fi afectat fotbalul ucrainian?

– Mai sunt 12 etape și nu cred că se pune problema ca Șahtior Donețk sau alte echipe să nu termine campionatul. Ei oricum joacă din 2014 la Kiev. Poate doar din sezonul viitor. De atunci au fost câteva echipe care au venit și au jucat aici la Lviv pe stadion. Probabil, în cel mai rău scenariu, vor veni din nou să joace aici. Nu știu cât de rău o să fie. Dacă o să decidă că suporterii și jucătorii sunt amenințați, probabil o să oprească campionatul.

Ai jucat și în Irak în 2016…

– Da, am fost la Zakho un sezon, unde a jucat și Florin Costea. Cât timp am fost acolo nu au fost probleme, deși am avut deplasări în Bagdad, în mai multe orașe. Doar spre granița cu Turcia, în Regiunea Kurdistan, unde kurzii se luptau cu turcii. Acolo era riscul mai mare, aici măcar sunt aproape de casă.

  • 4 luni mai are contract Mihai Leca (29 de ani) cu PFK Lviv, cu opțiune de prelungire pentru încă 1 sezon
  • 300.000 de euro e cota fundașului central conform Transfermarkt
ADVERTISEMENT