News

Mircea Rusu, condamnat la închisoare cu executare. Câți ani va sta după gratii cântărețul

Cunoscutul cântăreț Mircea Rusu a fost condamnat la închisoare pentru corupție. Artistul a primit o pedeapsă cu executare pentru fapte de corupție.
31.01.2023 | 19:31
Mircea Rusu condamnat la inchisoare cu executare Cati ani va sta dupa gratii cantaretul
Cântărețul Mircea Rusu, condamnat la închisoare pentru corupție. Ce pedeapsă a primit artistul. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După succese de răsunet datorate melodiilor folk, dintre care s-au remarcat ”Omul bun şi pomul copt”, ”Iarba verde de acasă” sau ”Verde-nrourat’, Mircea Rusu (65 de ani) a decis să dea muzica pe politică. Acest pas îi va aduce acum o lungă perioadă după gratii.

Cântărețul Mircea Rusu, condamnat la închisoare pentru corupție. Ce pedeapsă a primit artistul

Timp de 12 ani, Mircea Rusu a fost primar în localitatea Band din județul Mureș. În această perioadă, artistul ar fi comis mai multe fapte de corupție, conform procurorilor.

ADVERTISEMENT

Marți, 31 ianuarie, cunoscutul cântăreț a ajuns după gratii. El a primit o condamnare pentru o delapidare de peste 500.000 de lei, comisă în perioada în care a fost primarul comunei mureșene.

Mircea Rus a fost încarcerat pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, o lună şi 10 zile.

ADVERTISEMENT

Decizia a venit de la Curtea de Apel Târgu Mureş. Artistul a primit o pedeapsă la închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale, scriu cei de la ȘtirileProtv.

A fost trimis în judecată în 2012 și condamnat, în 2015, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

ADVERTISEMENT

Magistrații din Mureș au contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa iniţială, de an şi 4 luni închisoare.

În final, instanța a decis că ”aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.

ADVERTISEMENT

Mircea Rusu, obligat și la plata unor sume de bani către comuna Band

Decizia luată marți de Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă. Pe lângă pedeapsa penală, Mircea Rusu este obligat la restituirea unor sume către comuna Band.

”Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.

Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.

Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, mai informează instanța.

ADVERTISEMENT