Life

Misterioasa “doamnă cu umbrelă” din Bellu. Ce se ascunde în spatele statuii care atrage privirile celor care vin la celebrul cimitir

Cine era misterioasa “doamnă cu umbrelă” din cimitirul Bellu. Povestea din spatele statuii care atrage privirile trecătorilor.
02.12.2022 | 14:52
Misterioasa doamna cu umbrela din Bellu Ce se ascunde in spatele statuii care atrage privirile celor care vin la celebrul cimitir
Povestea “doamnei cu umbrelă” din cimitrul Bellu. Sursa foto: vicentiu205.ro, shtiu.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine era, de fapt, misterioasa “doamnă cu umbrelă” din cimitirul Bellu? Iată care este povestea care se află la baza statuii din celebrul loc de veci din Capitală.

Cine era misterioasa “doamnă cu umbrelă” din cimitirul Bellu

Cimitirul Bellu este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci de la noi din țară. Aici se află mormintele unor îndrăgiți actori, cântăreți sau scriitori, dar și pietre funerare și sculpturi unice.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute povești din cimitir este cea a statuii misterioasei “doamne cu umbrelă”.

Cunoscuta sculptură este semnată de italianul Rafaello Romanelli, originar din Florența. Statuia este în mărime naturală și reprezintă o femeie foarte elegantă, care poartă o umbrelă.

ADVERTISEMENT

Cei care trec pe lângă opera sculptorului italian sunt fascinați de aceasta, dar nu mulți sunt cei care îi cunosc povestea.

Potrivit legendei, femeia reprezentată de statuie a fost amanta unui bărbat foarte bogat din București.

ADVERTISEMENT

Unele voci susțin că “doamna cu umbrelă” ar fi fost amanta lui George Assan, fin familia proprietarului primei mori cu aburi din România. De asemenea, unii spun că ar fi fost, de fapt, amanta medicului Andrei Popovici, notează shtiu.ro.

Katalina Boschott era numele guvernantei de origine belgiană, care a venit în România și s-a stavilit la familia unui medic român văduv, pentru a avea grijă de copiii lui.

ADVERTISEMENT

În 1906, la Băile Herculane, aceasta ar fi trăit o intensă poveste de dragoste cu misteriosul bărbat “cu dare de mână”.  Acolo ar fi suferit o operație de peritonită nereușită, din cauza nepriceperii unui medic.

Pe patul de moarte, Katalina ar fi spus următoarele: “Cet animal de medecin m’a tuee! (Acest animal de medic m-a ucis!)”. Aceste cuvinte se află inscripționate în piatra funerară, de granit roșu.

Conform unei alte versiuni, Katalina Boschott ar fi fost otrăvită au arsenic de către soția amantului ei.

Întrebat de multe ori cine a comandat statuia pentru guvernanta de origine belgiană, sculptorul Rafaello Romanelli ar fi răspuns: “Un domn cu dare de mână, care a dorit să rămână anonim”.

Astfel, numele amantului Katalinei Boschott nu a fost aflat nici până în ziua de astăzi.

ADVERTISEMENT