Life

Misterul codurilor de bare pe care puțini îl cunosc. Ce arată primele două cifre

Semnificația misterioasă a codurilor de bare ale produselor pe care puțini oameni o cunosc. Ce reprezintă primele două cifre.
08.03.2024 | 23:49
Misterul codurilor de bare pe care putini il cunosc Ce arata primele doua cifre
Ce ascunde codul de bare al unui produs. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată ce semnifică un cod de bare al produsului pe care îl achiziționezi din magazin, din supermarket sau online? Dacă nu, află că are o însemnătate, destul de importantă.

Ce reprezintă codurile de bare ale produselor pe care le cumpărăm

Puține persoane știu ce semnifică un cod de bare. În cele mai multe cazuri, acestea fac parte din industria comerțului. Primele două cifre din acest cod te-ar putea influența în a achiziționa sau nu un aliment, de exemplu.

ADVERTISEMENT

De altfel, cu siguranță ați observat de-a lungul timpului că fără codul de bare nu se poate scana articolul pe care ați dat banii. Așadar, se poate deduce din această situație că acest detaliu este relevant pentru stocul de marfă.

Codul de bare se mai numește și European Article Numbering Code, abreviat EAN. Informațiile pe care le ascunde oarecum sunt foarte valoroase pentru consumator. De exemplu, îl poate feri de produse contaminate cu boli, dacă acestea provin din țări unde s-a identificat o așa problemă.

ADVERTISEMENT

În general, EAN este alcătuit din 13 cifre, dar mai sunt situații când este compus din 8 sau 12, în funcție de produs și de regiune. Primele două cifre mai sunt denumite și ”steagul” sau ”prefixul”.

”Steagul ” sau ”prefixul” simbolizează țara de unde este importat produsul. Fiecare țară dispune de un interval specific de prefixe, ceea ce ușurează identificarea producătorului și de unde provine.

ADVERTISEMENT

De exemplu, Spania are atribuit prefixul  84 și, astfel înseamnă produsul respectiv este din această țară. Un alt exemplu poate fi Marocul, care are steagul 611, ceea ce înseamnă că produsul este adus din această țară.

Primele două cifre ale codului de bare te pot feri de produsele nocive

Cât de importantă este cunoașterea primelor două cifre ale codului de bare? Cu siguranță îți va fi de folos având în vedere că, în urma unei notificări trimise recent pe portalul RASFF, s-a atras atenția asupra prezenței hepatitei A în căpșunile din Maroc.

ADVERTISEMENT

Căpșunile contaminate cu hepatita A s-au detectat la intrarea în Spania. Știind prefixul, vei avea grijă să nu achiziționezi alimente care îți periclitează viața. Dacă nu reușești să reții o astfel de informație, citește întotdeauna eticheta.

ADVERTISEMENT
Tags: