News

Misterul din spatele unei mine marine găsite în Delta Dunării. Bomba ar proveni din Primul Război Mondial

Luni, la orele serii, s-a deslușit misterul unei mine marine găsite în Delta Dunării. Se pare că aceasta ar proveni din Primul Război Mondial.
08.04.2024 | 21:14
Misterul din spatele unei mine marine gasite in Delta Dunarii Bomba ar proveni din Primul Razboi Mondial
Anunțul autorităților, după descoperirea unei mine marine în Delta Dunării. Dispozitivul a fost recuperat. Sursa foto: Știri TVR / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost stare de alertă, luni, în Delta Dunării, în urma descoperirii unei mine marine pe brațul Chilia. În final, lucrurile s-au calmat, după ce obiectul a fost scos din apă și s-a constatat că nu ar avea încărcătură explozivă.

Anunțul autorităților, după descoperirea unei mine marine în Delta Dunării. Dispozitivul a fost recuperat, care e originea sa

Încă de la orele dimineții, un obiect metalic ce semăna cu o mină marină a fost observat de localnici plutind pe Dunăre, aproape de satul Pătlăgeanca. Îngrijorați, oamenii au sunat la 112. În zonă a ajuns o echipă de la ISU Tulcea.

ADVERTISEMENT

Date fiind procedurile în astfel de situații, a fost informată şi Căpitănia Tulcea. Aceasta a înştiinţat ambarcațiunile din zonă asupra potenţialului pericol. Imediat, Poliţia de Frontieră Tulcea a asigurat perimetrul, iar în zonă a fost trimisă o echipă de scafandri pirotehnişti din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN).

”Luni, 8 aprilie, Forţele Navale Române au pus în aplicare procedurile operaţionale, în urma raportării de către Garda de Coastă a unui obiect aflat în derivă pe Braţul Chilia, în zona Pătlăgeanca.

ADVERTISEMENT

Obiectul este eşuat controlat la kilometrul 113, iar zona este monitorizată de către reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol. Ulterior, scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive de la Centrul 39 Scafandri, ambarcaţi la bordul unei nave din compunerea Flotilei Fluviale, vor cerceta obiectul şi vor interveni, în conformitate cu procedurile specifice de clasificare şi neutralizare”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale.

Mina marină ar proveni din Primul Război Mondial. Este de fabricație franceză

Mina marină a fost ridicată de către echipa de scafandri pirotehnicieni ai MApN. Analiza de specialitate a scos la iveală faptul că vorbim în acest caz de un corp de mină istorică. Aceasta ar avea ca proveniență perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Ea nu are încărcătură explozivă.

ADVERTISEMENT

Scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive din cadrul Forțelor Navale Române au executat activități specifice de clasificare a obiectului plutitor descoperit luni, 8 aprilie, pe Brațul Chilia.

În urma desfășurării acestor activități de către militarii Centrului 39 Scafandri și Flotilei Fluviale, s-a constatat că elementul raportat de Garda de Coastă reprezintă un corp de mină istorică, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, fără încărcătură explozivă.

ADVERTISEMENT

În urma intervenției scafandrilor EOD, corpul de mină a fost extras de pe Brațul Chilia, pentru a elimina prezența oricărui pericol de navigație”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, citat de TVR.

ADVERTISEMENT