News

Mitropolitul Ardealului, despre Postul Paștelui: „Rugăciunea şi faptele bune sunt mijloace necesare câştigării mântuirii”

Mitropolitul Ardealului a vorbit despre Postul Paștelui, cel mai aspru din an. Va dura 48 de zile și se va încheia pe 4 mai.
18.03.2024 | 11:03
Mitropolitul Ardealului despre Postul Pastelui Rugaciunea si faptele bune sunt mijloace necesare castigarii mantuirii
Mitropolitul Ardealului, despre Postul Paștelui. Foto Facebook Organizația Tinerilor din Sibiu
ADVERTISEMENT

Mitropolitul Ardealului a vorbit despre Postul Paștelui, cel mai aspru din an, care a început luni, 18 martie, pentru creștinii ortodocşi. Va dura 48 de zile și reprezintă o pregătire spirituală pentru Praznicul Învierii Domnului.

Ce spune Mitropolitul Ardealului  despre Postul Paștelui

În acest an, Paștele va fi sărbătorit pe 5 mai. Postul reprezintă o perioadă de abstinență. Mulți dintre credincioșii ortodocşi aleg să renunțe la mâncarea de dulce. Însă, aceasta este considerată și o etapă de curățire sufletească, prin rugăciune.

ADVERTISEMENT

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spune că pentru a ajunge la mântuire, credincioșii trebuie să țină post, să se roage și să facă fapte bune. Prin post, oamenii pot dobândi multe virtuți, spune ÎPS Laurenţiu Streza.

„Postul, rugăciunea şi faptele bune sunt mijloace necesare câştigării mântuirii. Foloasele minunate ale postului sunt legate de dobândirea multor virtuţi, precum: curajul, stăpânirea de sine, înfrânarea, biruinţa asupra patimilor şi poftelor trupeşti, bucurii duhovniceşti şi multe altele.

ADVERTISEMENT

Exersarea voinţei libere şi stăpânirea ei în toate nevoinţele ascetice se numeşte în monahism ‘călcarea voii’, prin înfrângerea poftelor”, a transmis mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, pe site-ul mitropoliei.

„Cea mai mare bucurie o are un credincios atunci când reuşeşte să încheie postul cu bine”

Potrivit ierarhului, creștinii ortodocşi care reușesc să țină tot postul se bucură „cu adevărat” de împărtășania din Duminica Învierii. Pe lângă renunțarea la alimente precum carne, lapte și ouă, oamenii sunt sfătuiți să lase deoparte și viciile.

ADVERTISEMENT

„Cea mai mare bucurie, legată de post, o are un credincios atunci când reuşeşte să-l încheie cu bine, pentru prima dată sau de mai multe ori, depăşind toate tentaţiile şi toate ispitele, pentru a se bucura cu adevărat în Duminica Învierii, de Sfânta Împărtăşanie.

Dar şi hrana pe care o primim la masă, în ziua de Paşti, va fi mai bună ca oricând, pentru că o primim ca dar, tot de la Dumnezeu, pentru osteneala făcută”, mai spune mitropolitul Ardealului.

ADVERTISEMENT

În Postul Paștelui, credincioșii au dezlegare la pește în anumite zile. Vorbim de Praznicul Bunei Vestiri și Duminica Floriilor. De asemenea, creștinii ortodocși trebuie să renunțe la răutate și să se gândească la binele aproapelui.

ADVERTISEMENT