Sport

MLS pregătește invazia vedetelor europene. Messi, implicat în modificarea regulamentului

Venirea lui Messi în SUA schimbă regulile jocului. MLS intenționează să crească numărul de Jucători Designați la patru în 2024.
01.12.2023 | 09:35
MLS pregateste invazia vedetelor europene Messi implicat in modificarea regulamentului
MLS schimba regulile dupa venirea lui Messi
ADVERTISEMENT

Anul 2023 a reprezentat un punct de referință important pentru Major League Soccer, o ligă care, după semnarea unor jucători precum Sergio Busquets, Jordi Alba și Lionel Messi, a început să deschidă ușa pentru mai mulți jucători de top la nivel mondial în anii următori.

Venirea lui Messi în America încurajează schimbarea regulamentului

Se pare că 2024 va marca începutul acestui trend, deoarece MLS se pregătește să extindă numărul de Designated Players permise în fiecare echipă din ligă la 4. De menționat că în prezent, fiecare echipă are dreptul la trei Designated Players, însă sosirea lui Messi ar fi schimbat complet viziunea conducerii MLS.

ADVERTISEMENT

Această schimbare ar putea beneficia echipei Inter Miami, care până în 2024 va încerca să-l semneze pe Luis Suárez, un jucător care ar putea profita de noua reglementare ce permite fiecărei echipe să aibă patru jucători de top.

Extinderea numărului de Designated Players reprezintă un semnal al dorinței MLS de a deveni o destinație din ce în ce mai atractivă pentru jucătorii de talie mondială, consolidând astfel competitivitatea și atractivitatea acestei ligi în peisajul fotbalului global.

ADVERTISEMENT

Cu această mutare, MLS ar putea atrage și alți jucători de clasă mondială, consolidându-și statutul în peisajul fotbalistic internațional. Regula permite fiecărei echipe care participă în MLS să semneze până la trei jucători care nu vor fi luați în considerare în cadrul plafonului salarial al echipei.

MLS va permite cluburilor să investească în jucători

Fie prin salariu, fie prin taxa de transfer, banii cheltuiți nu vor face parte din plafonul salarial, ceea ce le permite echipelor din MLS să semneze și să concureze pentru jucători de înalt profil de pe piața internațională.

ADVERTISEMENT

Salariile jucătorilor din MLS sunt limitate de un plafon salarial introdus încă de la înființarea ligii în 1996, având ca scop interzicerea cheltuielilor excesive ale proprietarilor de echipe pe salariile jucătorilor și asigurarea unei echități mai mari între echipele care nu aveau resurse financiare atât de mari.

De atunci, MLS a introdus o serie largă de inițiative pentru a îmbunătăți calitatea jucătorilor achiziționați, luând în considerare totuși plafonul salarial. Aceste măsuri au fost adoptate pentru a asigura competitivitatea și atractivitatea MLS în peisajul fotbalului, oferind echipei și jucătorilor posibilitatea de a evolua la nivel înalt în ciuda restricțiilor financiare.

ADVERTISEMENT

Inter Miami a avut un plafon salarial total de 27,3 milioane de dolari, urmată de Atlanta United, cu 27,2 milioane de dolari, de Chicago Fire, cu 23,7 milioane de dolari, și de Columbus Crew, cu un plafon de 23 de milioane de dolari. Cel mai mic plafon salarial îl deține echipa St. Louis CITY, cu 6,7 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT
Tags: