News

Moarte învăluită în mister în Indonezia. Ce ar fi ucis-o pe cercetătoarea care a coordonat studiile vaccinului Sinovac

Deși nu a fost emisă nicio declarație oficială, presa locală susține că cercetătoarea a fost înmormântată potrivit protocolului Covid.
09.07.2021 | 17:42
Moarte invaluita in mister in Indonezia Ce ar fi uciso pe cercetatoarea care a coordonat studiile vaccinului Sinovac
Moarte învăluită în mister în Indonezia. Ce ar fi ucis-o pe cercetătoarea care a coordonat studiile vaccinului Sinovac Foto: Tempo.co, hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Novilia Sjafri Bachtiar lucra la compania farmaceutică de stat BioFarma ca cercetător principal, la momentul dispariției sale.

Coordonatorul indonezian al studiilor cu vaccinul Sinovac a murit de Covid, relatează presa locală

Ministrul Întreprinderilor de Stat, Erick Thohir, a numit moartea ei „o pierdere imensă” pentru BioFarma. „A fost om de știință principal și șef al zeci de studii clinice efectuate de BioFarma, inclusiv studiile clinice cu vaccin Covid-19 în cooperare cu Sinovac”, a postat el pe Instagram. „A fost produs și injectat la zeci de milioane de oameni din Indonezia, o parte din efortul nostru de a ne elibera de această pandemie de Covid-19.”

ADVERTISEMENT

În timp ce el nu a precizat cauza morții ei, agenția de știri Kumparan a raportat că Bachtiar a murit din cauza infecției cu Covid-19. Citând oficialii de la BioFarma, Sindonews a mai raportat că a fost îngropată conform protocolului Covid-19.

Cu toate acestea, compania farmaceutică nu a emis nicio declarație cu privire la moartea angajatei lor.

ADVERTISEMENT

Vestea morții sale vine într-un moment în care cazurile de coronavirus din țară se cresc necontrolat. Indonezia a raportat miercuri un record de 34.379 de cazuri noi și 1.040 de decese provocate de coronavirus, aproape dublu față de decesele înregistrate acum două zile.

Doar 1,6% din populația de 270 de milioane de persone este complet vaccinată, experții temându-se că înmulțirea numărului de cazuri, provocată de varianta Delta care este extrem de infecțioasă, ar putea copleși infrastructura de sănătate deja suprasolicitată a țării.

ADVERTISEMENT

Spitalele din Java au rămas deja fără oxigen, medicamente, paturi și personal, pe fondul creșterii accentuate a numărului cazurilor. Guvernul apelează deja la aprovizionarea cu oxigen din Singapore pentru a compensa lipsurile.

Se ridică, de asemenea, întrebări cu privire la eficacitatea vaccinului Sinovac, care a fost utilizat pe scară largă în campania de imunizre din țară. Un studiu independent a constatat că 131 de lucrători din domeniul sănătății care au primit serul Sinovac, au murit din cauza infecției cu noul coronavirus începând cu luna iunie. Dintre aceștia, aproximativ 50 au murit în iulie, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Sinovac, Liu Peicheng, a declarat pentru Reuters că rapoartele lor preliminare au arătat că Sinovac a demonstrat o reducere de trei ori a capacității de neutralizare față de varianta Delta.

El a spus că o doză de rapel după cele două doze inițiale ar putea duce la un răspuns imun mai bun împotriva variantei Delta. Cu toate acestea, el nu a furnizat date detaliate pentru susținerea acestei teorii.

Îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinului Sinovac în Thailanda

Un document al Ministerului Sănătății din Thailanda apărut pe surse a suscitat apeluri pentru ca personalul medical inoculat împotriva Covid-19 cu serul Sinovac să primească o doză de rapel cu un vaccin ARNm, după ce a inclus un comentariu potrivit căruia o astfel de mișcare ar putea afecta încrederea publicului în vaccinul Sinovac Biotech din China.

Memo-ul, care a inclus diverse opinii, a fost făcut public de mass-media locală și a fost distribuit pe scară largă în social media. Documentul a fost confirmat de către ministrul thailandez al sănătății, Anutin Charnvirakul, ca fiind autentic.

Documentul include un comentariu de la un oficial neidentificat care a recomandat autorităților să nu ofere o doză de rapel cu vaccinul Pfizer/BioNTech lucrătorilor din sănătate din prima linie, deoarece o astfel de mișcare ar fi „admiterea că vaccinul Sinovac nu este eficient”, relatează CNN.

Thailanda a administrat vaccinul Sinovac majorității lucrătorilor din domeniul sănătății, iar studiul său din lumea reală a arătat că două doze au avut o eficiență de 95% în reducerea mortalității și a simptomelor severe. Studiul a arătat că eficiența în oprirea infecției cu varianta Alpha a fost între 71% și 91%.

Sinovac nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la eficacitatea vaccinului.

Comentariul din documentul citat a determinat apeluri de la experți renumiți din domeniul sănătății thailandeze, inclusiv un oficial de vârf al consiliului medical, pentru a oferi lucrătorilor din domeniul sănătății o doză de rapel Pfizer/BioNTech.

Hashtag-ul „Dați Pfizer personalului medical” (Give Pfizer to medical personnel n.r.) a fost în trends pe Twitter în țară, cu peste 624.000 de tweeturi luni.

Thailanda a procurat 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech ce urmează a fi livrate și va primi 1,5 milioane de doze donate de Statele Unite la sfârșitul acestei luni.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au descoperit că vaccinul Sinovac a fost eficient în prevenirea Covid-19 la adulții sub 60 de ani, dar au avertizat că nu există suficiente date de calitate privind riscul de efecte adverse grave.

ADVERTISEMENT
Tags: