News

Moartea lui Emi Pian schimbă Codul Penal. Grațian, fratele interlopului, a sesizat Curtea Constituțională a României

Curtea de Apel București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României, în dosarul morții interlopului Emi Pian.
22.02.2024 | 10:45
Moartea lui Emi Pian schimba Codul Penal Gratian fratele interlopului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei
Grațian, fratele interlopului Emi Pian, a sesizat CCR, reclamând faptul că legea este neclară și neprevizibilă / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Facebook, Observator
ADVERTISEMENT

Cazul Emi Pian ar putea schimba Codul Penal în România, după ce unul dintre frații interlopului ucis a cerut sesizarea CCR în legătură cu neconstituționalitatea unor legi. Este vorba despre Vasile Duduianu, cunoscut drept Grațian Pian, condamnat de prima instanță la 6 ani și 10 luni de închisoare pentru tentativă de omor asupra agresorului fratelui său.

CCR, sesizat în dosarul morții interlopului Emi Pian

La sfârșitul lunii ianuarie, Curtea de Apel București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 374 alin. 4 și 375 alin. 2, Cod Procedură Penală. Articolele de lege incriminate ar îngrădi dreptul la apărare al inculpatului, garantat prin constituție.

ADVERTISEMENT

În cazul morții lui Emi Pian, frații interlopului au solicitat judecarea conform procedurii simplificate, care presupune recunoașterea faptei de care sunt inculpați, în schimbul unei reduceri a pedepsei.

Doar că instanța de fond a respins cererea de judecare conform procedurii simplificate și a dispus readministrarea probelor din cursul urmăririi penale, precum și audierea de martori.

ADVERTISEMENT

Cursul procesului se schimbă dacă CCR admite cererea

În faza de apel, a fost rândul lui Vasile Duduianu să ceară reaudierea unor martori, însă Curtea de Apel a respins solicitarea, pe motiv că acesta acesta a apelat deja la varianta procedurii simplificate și că nu a contestat probele.

”Instanța de apel a apreciat că nu se justifică reaudierea martorilor deoarece art. 375 alin. 2 C. proc. pen. nu permite decât administrarea probei cu înscrisuri.

ADVERTISEMENT

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate vizează dispoziţiile art. 374 alin. (4) şi art. 375 alin. 2 din cuprinsul Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala şi, în cazul în care ar fi declarate neconstituţionale, s-a putea discuta readministrarea probelor în faza de judecată a apelului”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În această situație, avocații susțin că Duduianu ar putea fi condamnat chiar dacă există un dubiu cu privire la vinovăția sa, lucru care contravine normelor constituționale într-un stat democratic. Pe cale de consecință, textele de lege indicate încalcă dispozițiile articolului 1, alin. 5 din Constituția României, care consacră principiul legalității care obligă legiuitorul ca normele juridice adoptate să fie precise, clare și previzibile.

ADVERTISEMENT

Grațian Pian susține că i s-a îngrădit dreptul la apărare

Curtea Constituțională trebuie acum să se pronunțe în legătură cu:

Art 374, alin. 4: Instanţa de judecată admite cererea atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse şi procedează la audierea inculpatului, potrivit art. 378.

Art 375, alin. 2: Preşedintele întreabă procurorul, părţile şi persoana vătămată dacă propun administrarea de probe.

Frații interlopului Emi Pian, judecați împreună cu ucigașul

Procesul morții interlopului Florin Mototolea, zis Emi Pian, a marcat deja o premieră în justiția din România, pentru că rudele bărbatului ucis au fost trimise în judecată împreună cu autorul faptei. În mai 2023, Richard Emanuel Gheorghe a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru omor, iar frații Pian au primit 6 ani și 10 luni, respectiv 6 ani și 8 luni. Decizia nu este definitivă și a fost atacată cu apel.

Potrivit rechizitoriului, Vasile și Laurețiu Duduianu l-au atacat pe ucigașul fratelui lor cu un topor, motiv pentru care acesta a susținut că moartea lui Emi Pian a fost în legitimă apărare. În cadrul procesului, Richard Emanuel Gheorghe s-a constituit parte civilă și a solicitat despăgubiri de la frații Pian.

Cum a murit Emi Pian

Emi Pian a murit pe 4 august 2020, după ce a fost atacat cu un cuțit și i-a fost tăiată artera femurală. Crima s-a petrecut în cartierul Giulești, acolo unde interlopul a mers pentru a lua parte la o partidă ilegală de barbut. Între el și Richard Emanuel, membru al clanului Rinu din nordul Capitalei, a pornit un scandal de la faptul că amândoi intenționau să împrumute cu bani același jucător.

Conflictul s-a mutat afară, acolo interlopul a fost înjunghiat. Acesta și-a chemat în ajutor frații, care au venit însoțiți de un alt interlop, Ionuț Gheorghe Drăghici, și l-au lovit pe Richard Emanuel cu o coadă de topor, un baston telescopic și un cuțit. Potrivit procurorilor, intenția acestora a fost de a-i curma viața ucigașului fratelui lor, de unde și acuzația de tentativă de omor.

ADVERTISEMENT
Tags: