News

Model de construire a ”scutului imunitar” împotriva coronavirusului. Cercetătorii vor testări serologice la scară largă

08.05.2020 | 08:12
Model de construire a scutului imunitar impotriva coronavirusului Cercetatorii vor testari serologice la scara larga
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au analizat implicațiile pandemiei de coronavirus și au pus în aplicare un model de construire a ”scutului imunitar” împotriva COVID-19.

Model de construire a ”scutului imunitar” împotriva coronavirusului

Conform Mediafax, un studiu publicat în revista Nature Medicine arată că amplificarea ponderii interacţiunilor persoanelor vindecate de coronavirus poate fi un model pentru dezvoltarea unui ”scut de imunitate” la nivelul comunităţilor.

ADVERTISEMENT

”În lipsa intervenţiilor farmaceutice de încredere împotriva SARS-CoV-2, sunt implementate numeroase strategii de sănătate publică pentru încetinirea pandemiei de coronavirus. Aceste strategii pot fi grupate pe larg în două abordări: atenuare a contagierii şi suprimarea transmiterii virusului”, se arată în revista citată.

Atenuarea contagierii include o combinaţie de măsuri de distanţare socială, testări medicale şi izolări ale cazurilor simptomatice pentru reducerea răspândirii epidemiei şi evitarea suprasolicitării spitalelor. Atenuarea are scopul încetinirii unei epidemii. Totuşi, numărul cazurilor poate conduce la suprasolicitarea spitalelor.

ADVERTISEMENT

Persoanele vindecate pot interacţiona în siguranţă cu cele susceptibile şi contagioase

Unele comunităţi au aplicat preventiv sau reactiv o combinaţie de restricţii de călătorie şi de suprimare a transmiterii virusului, lucru care implică impunerea opririi totale a serviciilor nonesenţiale pentru perioade îndelungate.

”Propunem o abordare de limitare a transmiterii virusului. Ideea centrală este să producem un mecanism de ‘substituire a interacţiunilor’ prin identificarea persoanelor vindecate care au anticorpi SARS-Cov-2 şi retrimiterea lor înapoi în comunitate”, se arată în studiu.

ADVERTISEMENT

Intenţia acestei strategii este de a dezvolta un ”scut de imunitate” la nivelul populaţiei prin amplificarea proporţiei interacţiunilor cu persoane vindecate în raport cu persoanele a căror situaţie medicală nu este cunoscută.

Se pornește de la premisa că persoanele vindecate (negative la testele pentru virus, dar pozitive la anticorpi) pot interacţiona în siguranţă cu persoane susceptibile şi contagioase.

ADVERTISEMENT

Activarea persoanelor vindecate reprezintă o oportunitate de reducere a contagierilor

”Atenuarea gradului contagierii şi suprimarea transmiterii virusului se conturează ca fiind principalele mijloace de a ţine sub control răspândirea pandemiei de COVID-19, generând întrebări referitoare la sustenabilitate şi la strategii de ieşire din criză”, notează cercetătorii.

Complementar faţă de atenuarea contagierii şi suprimarea transmiterii virusului, ei propun un model al ”scutului de imunitate”, prin intervenţii care implică teste serologice pentru identificarea şi activarea persoanelor care au dezvoltat anticorpi de protecţie faţă de SARS-CoV-2.

”Au fost explorate numeroase scenarii care arată scăderi substanţiale ale cazurilor, ale internărilor şi deceselor în cazul interacţiunilor cu persoanele vindecate, prin reducerea riscului contagierii”, mai precizează oamenii de știință.

Deşi rămân întrebări referitoare la durata şi eficienţa imunităţii, identificarea în scop strategic şi activarea persoanelor vindecate reprezintă o oportunitate de reducere a contagierilor, spre binele colectiv.

ADVERTISEMENT