News

Modele de subiecte la limba română pentru BAC 2020, sesiunea de toamnă. Ce s-a dat la examen în prima sesiune

22.08.2020 | 22:25
Modele de subiecte la limba romana pentru BAC 2020 sesiunea de toamna Ce sa dat la examen in prima sesiune
Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat începe luni, 24 august, cu proba la limba română. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Absolvenții de liceu care, din varii motive, nu au promovat examenul de Bacalaureat au ocazia să se revanșeze în sesiunea de toamnă, programată să înceapă luni, 24 august, cu proba scrisă la limba și literatura română.

Având în vedere că România este în continuare puternic afectată de răspândirea noului coronavirus, cei peste 42.700 de candidați care s-au înscris vor trebui să respecte în sala de curs distanțarea fizică și toate celelalte măsuri sanitare.

ADVERTISEMENT

Cât despre rezultate, acestea vor fi disponibile doar în format electronic, fiecare elev urmând să primească un cod care va fi tipărit pe liste, împreună cu nota și media. Nu vor mai fi făcute publice numele și prenumele, după ce părinții au refuzat, în scris, prelucrarea datelor cu caracter personal.

BAC 2020, sesiunea de toamnă. Pe 24 august are loc proba la limba română

A doua sesiune a examenului maturității începe luni, cu proba la limba și literatura română, iar candidații au posibilitatea până atunci să-și testeze cunoștințele rezolvând modelele publicate pe site-ul Ministerului Educației sau chiar subiectele din sesiunea de vară.

ADVERTISEMENT

Absolvenții de liceu au avut de rezolvat în primă fază mai multe cerințe pe baza unui fragment din „Amintiri despre George Călinescu”, de Mircea Bandu. Ulterior, la punctul B al Subiectului I, li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se nu doar la informațiile din textul respectiv, ci și la experiența personală sau culturală.

La Subiectul II, candidații au prezentat în minum 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din Arhanghelii, de Ion Agărbiceanu. În final, li s-a cerut să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție dintr-o comedie studiată.

ADVERTISEMENT

Regulile pe care vor trebui să le respecte candidații în timpul examenului

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a examenului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august, după cum urmează:

  • 24 august: Limba şi literatura română – E.a)
  • 25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)
  • 26 august: proba la alegere a profilului şi specializării – E.d)
  • 27 august: Limba şi literatura maternă – proba E.b)
  • 2 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 2 – 4 septembrie: rezolvarea contestațiilor
  • 5 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se pot realiza în zilele de 28 şi 31 august, respectiv 1 septembrie. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă, la probele de profil din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (2020), potrivit metodologiei specifice”, a transmis MEC.

ADVERTISEMENT
Tags: