News

Modificare la Codul Rutier. Condiții mai aspre pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului

Un nou proiect de modificare a Codului Rutier vizează condiționarea reducerii perioadei de suspendare a permisului de conducere de plata amenzii pentru care a fost suspendat dreptul de a șofa.
01.07.2022 | 09:03
Modificare la Codul Rutier Conditii mai aspre pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
Perioada de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Contravenienții care încalcă legislația rutieră vor trebui să prezinte dovada că au plătit amenda pentru care li s-a ridicat permisul de conducere de către poliția rutieră dacă vor să beneficieze de posibilitatea reducerii cu o treime a duratei de suspendare.

Plătești amenda, primești înapoi permisul

Forma actuală a Codului Rutier prevede că, la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a dreptului de conducere poate fi redusă cu o treime de către șeful poliției rutiere din fiecare județ. Pentru acest lucru există două condiții: titularul trebuie să treacă un test de verificare a cunoștințelor teoretice legate de regulile de circulație și să fi obținut permisul de conducere de mai bine de un an.

ADVERTISEMENT

De această posibilitate pot beneficia inclusiv șoferii care comis încălcări serioase ale legislației rutiere, prin care este pusă în pericol siguranța altor participanți la trafic, precum depășirea cu mai mult de 50 de kilometri pe oră a vitezei impuse pe un anumit tronson de drum.

Un grup de parlamentari din mai multe partide au constatat că această prevedere a Codului Rutier este lipsită de un mecanism de descurajare a recidivei prin faptul că reducerea perioadei de suspendare nu este condiționată și de plata amenzii aplicată după ridicarea permisului.

ADVERTISEMENT

Astfel, într-un proiect de lege pe care l-au depus la Senat, se introduce o nouă condiție pentru cei care vor să ceară reducerea perioadei de suspendare, anume „dovada achitării amenzii aplicate pentru săvârşirea contravenţiei care a determinat suspendarea dreptului de a conduce.

Prevederea este justificată prin faptul că gradul de încasare a amenzilor de circulație rămâne unul foarte scăzut, fiind dat un exemplul extrem al județului Neamț unde, în 2012, plata amenzilor s-a făcut doar în proporție de 23,62%.

ADVERTISEMENT

Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii”, se spune în expunerea de motive a actului normativ.

Codul Rutier, „hăcuit” în comisiile Camerei Deputaților

Rămâne de văzut dacă parlamentarii vor fi dispuși să accepte această înăsprire a legislației rutiere, în condițiile în care modificările Codului Rutier introduse de către Ministerul Afacerilor Interne la începutul acestui an, prin ordonanță de urgență, au fost „îndulcite” în comisiile de transporturi și industrii  ale Camerei Deputaților astfel încât sancțiunile să fie mai puțin aspre.

ADVERTISEMENT

De exemplu, șoferii prinși pe radar cu mai mult de 70 de kilometri peste limita legală de viteză, vor putea conduce cu o dovadă încă două săptămâni. În momentul de față, această contravenție este sancționată cu ridicarea imediată a permisului, fără posibilitatea de a mai conduce.

Bende Sandor, președintele Comisiei de industrii, a oferit o serie de explicații pentru clemența arătată vitezomanilor. „S-a dat posibilitatea ca o faptă dacă totuși s-a întâmplat, să nu agravam situația unor persoane colaterale, cum ar fi familia, copii mici. Cel care conduce ar trebui să-și asume. Copiii din această mașină nu poate să sufere, să aștepte, să stea acolo flămânzi, fără apă. Am permis de conducere de mai mult de 30 de ani, am condus aproximativ două milioane de kilometri, mi s-au întâmplat și lucruri bune, și mai puțin bune, am plătit și amenzi, am avut și permisul suspendat”, a spus Bende Sándor, deputat UDMR.

Modificarea a fost dur criticată de către liderul USR, Cătălin Drulă, președintele Comisiei de transporturi. „Dacă depăşeşti viteza cu 70 km pe oră, curse de maşini prin oraş cu 150 km pe oră, o amendă şi pleci mai departe cu dovada pentru permis. Păi, e normal, un om care pune în pericol, foloseşte maşina ca o armă să plece cu ea de pe loc?”, a spus Drulă la mijlocul acestei luni, când au fost dezbaterile în comisie. Ordonanța de urgență prin care a fost modificat Codul Rutier urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei în sesiunea parlamentară din toamnă.

ADVERTISEMENT
Tags: