News

Moldova, abandonată de NATO în cazul unei invazii? Mircea Geoană: ”Este partener, dar nu și membru”

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, recunoaște că alianța nu va interveni dacă Rusia decide să invadeze Republica Moldova.
25.02.2023 | 09:40
Moldova abandonata de NATO in cazul unei invazii Mircea Geoana Este partener dar nu si membru
Mircea Geoană, despre invadarea Republicii Moldova. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Totodată, Geoană dă asigurări că Beijingul e de partea Rusiei în acest conflict, deși nu vrea să o arate pentru a nu atrage sancțiuni din partea Occidentului. Cert e că guvernul de la Beijing trimite sprijin financiar și de altă natură Moscovei, într-un mod subtil.

Moldova, abandonată de NATO dacă vin rușii?

”China s-a așezat temeinic în tabăra rusească și chiar dacă acest lucru încearcă să-l mascheze, pentru că nu dorește să irite restul planetei. Este clar că în acest moment China încearcă să sprijine Rusia. Ei o fac deja, economic, financiar.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, orice idee care poate conduce către pace este binevenită. Și președintele Zelenski a propus un plan în 20 de puncte. Din păcate, dacă ne uităm la terenul de luptă, nu vedem condiții politice”, a declarat Mircea Geoană la Pro TV.

Geoană crede că războiul poate fi încheiat de Putin doar în clipa în care președintele rus va realiza că beneficiile acestui război sunt mult mai mici în raport cu costurile conflictului. ”Cred că singura cale care poate accelera un proces de pace este o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă, pentru că singurul mod în care Putin se va opri este dacă va realiza că aceste costuri ale războiului sunt mai mari decât beneficiile pe care a crezut că le poate aduce acest război. Din păcate, altă variantă nu este”, a completat Geoană.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Geoană avertizează că Rusia poate duce un război de durată pentru că nu va rămâne degrabă fără resurse. Un an de zile de la începutul acestui război l-am marcat și noi la sediul NATO. Este clar că este un moment care în cartea de istorie va fi comparat cu momentele căderii Zidului Berlinului și destrămarea URSS.

S-a închis o pagină din istoria de după destrămarea Imperiului Sovietic și avem acum o încercare cred eu tardivă și sortită eșecului de refacere a imperialismului rusesc”, a completat Mircea Geoană, unul dintre liderii actuali ai NATO.

ADVERTISEMENT

Moldova, singură în calea unei invazii a Rusiei

În zonă toată lumea se întreabă care va fi soarta Republicii Moldova, dacă această țară va fi invadată de Rusia. Geoană nu crede că Rusia are capacitatea militară să deschidă un nou front, însă menționează că în cazul unui atac NATO nu va interveni pentru că Moldova nu este membru al alianței.

”Nu vedem partea rusă având capacitatea militară să intervină în Transnistria, pentru că asta ar însemna să ocupe toată Ucraina, inclusiv Odesa, ca să facă joncțiune cu cei de acolo. Ceea ce este cu adevărat preocupant și foarte grav în acest comunicat este că ei spun, de fapt, Transnistria, parte a teritoriului Republicii Moldova suveran, este echivalat cu teritoriul Federației Ruse. Cam aceasta este prețuirea pe care o dă Federația Rusă dependenței și suveranității.

ADVERTISEMENT

Moldova este partener cu noi, dar nu este membru NATO. Este, în schimb, partener comun al NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să recunoaștem faptul că Republica Moldova are, după războiul din Transnistria din urmă cu 30 de ani, o clauză de neutralitate în Constituție. Deci, acest lucru trebuie respectat. Dar ceea ce văd de la președinta Maia Sandu, de la liderii din Chișinău, este o realizare a faptului că a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab militar.

A fi neutru nu înseamnă că nu ai forțe care să-ți protejeze teritoriul și populația. De aceea, prin solicitările pe care le-au făcut către NATO încercăm să le răspundem pozitiv. Repet: sinergia între NATO și UE și traseul european al Republcii Moldova a făcut ca această activare a retoricii rusești să fie, de fapt, o voce a neputinței. Pentru că decizia de a merge către Europa aparține Republcii Moldova și a Europei și nu celor de la Moscova”, a completat Geoană.

Președintele Klaus Iohannis anunța în urmă cu mai multe zile că România ar putea sprijini Moldova ”în orice scenariu”, probabil referire și la cel militar, dacă Rusia va invada țara vecină. ”România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu, repet, în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde evident de evoluţia situaţiei geo-politice. În momentul acesta îi sprijinim cu electricitate, cu gaz, îi ajută să-şi reformeze instituţiile. Suntem dispuşi şi eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”, a completat Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: