Sport

Moment rușinos pentru Cozmin Guşă, președintele FR Judo. Unic în lume: românii i-au retras centura neagră primită onorific!

Cu ocazia Adunării Generale a FR de Judo, Cozmin Guşă a rămas fără centura neagră pe care o primise onorific. Comisia a stabilit că Preşedintele FRJ nu respectă valorile judo-ului.
12.04.2024 | 09:52
Moment rusinos pentru Cozmin Gusa presedintele FR Judo Unic in lume romanii iau retras centura neagra primita onorific
Ruşine mare pentru Cozmin Guşă! I-au retras centura neagră primită onorific. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi a avut loc Adunarea Generală a Federaţiei Române de Judo, una în care au sărit scântei, actualul preşedinte, Cozmin Guşă, fiind contestat tot mai dur de foştii mari campioni ai acestui nobil sport. La Adunare s-a petrecut și un moment unic pentru judo-ul mondial!

Ruşine mare pentru Cozmin Guşă! I-au retras centura neagră primită onorific: „Unii intră cu bocancii pe saltea!”

În cadrul şedinţei, reputatul profesor Dan Deliu, preşedintele Comisiei de Centuri Negre, a făcut un anunț uluitor, dezvăluind că președintelui FRJ Cozmin Guşă i-a fost retrasă centura neagră 1 dani, acordată onorific! Motivul: nu respectă valorile judo-ului, demnitatea, curajul şi prietenia.

ADVERTISEMENT

La Adunarea Generală, una extrem de tensionată, unde presei i s-a interzis accesul, actualul preşedinte a fost acuzat de faptul că a divizat Federaţia, iar cei care au avut opinii diferite faţă de conducere au fost sabotaţi și marginalizați. Iată discursul profesorului Dan Deliu, cel care a anunţat că i se va retrage centura neagră președintelui Cozmin Guşă:

„Este un sacrilegiu să intrăm încălţaţi pe saltea. Unii, nu am înţeles asta. Unii au intrat cu bocancii. Unii au făcut ca această federaţie să se dividă în două. Cei care sunt cu noi şi cei care sunt împotriva noastră.

ADVERTISEMENT

Nu există. Noi suntem o federaţie unită. Colegii care, de multe ori, au avut puncte divergente, au fost nu doar sabotaţi, mai mult decât atât. De ce? Pentru că n-au fost de acord cu anumite măsuri?”

„Acest domn preşedinte a găsit de cuviinţă să implice Federaţia Română de Judo într-un război care nu-i al nostru”

„Noi, în familia judo-ului, eu pot să spun asta. Când s-a înfiinţat această federaţie aveam centura galbenă şi îi ştiu pe toţi care au făcut istorie în judo. Îi ştiu pe toţi care au făcut palmaresul federaţiei. 

ADVERTISEMENT

Sportivii care au luptat şi au adus medalii judo-ului românesc. Acest palmares trebuie să rămână acolo şi să ne uităm la toţi cu respect, consideraţie profundă, pentru că şi-au sacrificat ani, energie, multe alte priorităţi pentru că iubim judo-ul.

Dar, în clipa în care printre noi sunt unii care nu ne respectă, atunci e foarte grav. L-am primit pe domnul preşedinte cu braţele deschise în 2017. În 2018, Comisia de Centuri Negre i-a acordat gradul 1 dani, onorific. 

ADVERTISEMENT

Acest domn preşedinte a găsit de cuviinţă să implice Federaţia Română de Judo într-un război care nu-i al nostru. L-a denigrat pe domnul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo, domnul Marius Vizer, într-un mod mai mult decât jignitor, defăimător la adresa celui care a înfiinţat centrele de judo, de unde provin marii campioni”.

„De ce judo a fost amestecat cu jargoul politic? De ce, între onoare, demnitate, prietenie, respect, a fost introdus cuvântul trădare?”

„A adus mii de chimonouri, ne-a respectat pe toţi, niciodată n-a vorbit urât de seniorii judo-ului, care suntem şi aşa destul de puţini. Şi în fiecare an dispar dintre noi. Dintre cele peste 700 de centuri negre sunt şi cei care au murit.

Dumnezeu să-i odihnească! Dintre aceştia puţini, care mai sunt, au făcut un memoriu în care se plângeau de modul în care au fost trataţi şi minimalizaţi de către domnul preşedinte. Acest memoriu semnat şi nu pot să mă dezic de toţi campionii judo-ului românesc, vorbim de campioni şi medaliaţi olimpici, mondiali şi aşa mai departe.

De ce? Oare de ce s-au adus injurii sportivilor din lotul naţional şi sportivilor? Oare de ce judo a fost amestecat cu jargoul politic? De ce, între onoare, demnitate, prietenie, respect, a fost introdus cuvântul trădare? 

Cine a trădat? Noi care nu ne dezicem de adevăraţii artizani ai judo-ului românesc? Oare noi suntem de vină? Noi ce facem? Avem defectul să avem umerii mai laţi şi ne deosebim de cei pe care chimonoul stă ca pe gard”.

„Am asistat la nişte elucubraţii pe care le-a proliferat în numele nostru, fără voia noastră”

„Noi suntem ăia cu accidente, oase rupte. Ne-am pierdut sănătatea pentru judo. Oare ce-am făcut noi în toată această perioadă? Am asistat la nişte elucubraţii pe care le-a proliferat în numele nostru, fără voia noastră, şi îmi pare rău stimaţi colegi, care aţi băgat tot Comitetul Director în aceeaşi oală şi ne-aţi făcut gloabe, incompetenţi.

Vă spun, mă disociez clar, şi nu numai eu, cu aceştia. Tot timpul mi se cere opinia, mai puţin acum, când s-a făcut comitet general, nu comitet director, cu oamenii obedienţi care au semnat că trebuie să îl punem la zid pe domnul Marius Vizer. 

El este sursa tuturor relelor din judo-ul românesc. Păi nu noi am promis două medalii de aur la Comitetul Olimpic? Am predat la Facultate sportul de performanţă. Mai aveam puţin şi îi băteam pe japonezi şi francezi la medalii de aur”.

„Comisia de Centuri Negre a hotărât ca domnului preşedinte să-i fie retrasă centura pentru că a adus grave deservicii judo-ului românesc”

„Eu sunt cel care am promis că dau lotului de la Cluj hoteluri? Nu. Şi hotelul aţi văzut în ce hal arată. Eu sunt cel care sunt de vină pentru asta? Mai aveam puţin şi aduceam cele mai multe fonduri. Nu-i aşa. 

Noi nu putem să plătim pe Babiuc să plece la competiţie, dar o lăudăm, nu putem să ţinem oamenii în lotul naţional. De ce? Pentru că nu mai avem bani. Am adus un antrenor japonez pe care l-am ţinut pe jumătate de contract.

De ce? Pentru că n-am mai avut bani. La centurile negre asta vreau să vă anunţ. Avem o centură neagră mai puţin începând de astăzi. Comitetul nostru şi Comisia de Centuri Negre a hotărât ca domnului preşedinte să-i fie retras pentru că a adus grave deservicii judo-ului românesc şi codului moral al judo-ului.

Aici nu este altă federaţie, aici noi suntem stăpâni, noi cei care intrăm desculţ pe saltea şi nu cu bocanci şi nu spun de ce culoare. La noi nu trebuie să avem dreptul să ne spunem cu toţii părerea, să fim o federaţie deschisă, o federaţie democratică şi nu cine e împotriva mea să fie pedepsit”, a fost discursul lui Dan Deliu.

Campioana olimpică Alina Dumitru a pierdut funcția de vicepreședinte în fața lui Dragoș Bolbose, antrenorul lotului olimpic de juniori

Tot în cadrul Adunării Generale, a fost completat postul pentru funcția de vicepreședinte al FR Judo, rămas vacant după ce Aurelian Bădulescu a plecat la Curtea de Conturi din România. Au fost prezenți 123 de membri, iar 5 voturi au fost anulate.

Dragoș Bolbose, antrenorul lotului olimpic de juniori, a câștigat funcția de vicepreședinte în dauna marii campioane olimpice Alina Dumitru. Bolbose, susținut puternic de Gușă și aliații săi, a primit 69 de voturi, în timp ce Alina Dumitru a luat 49 de voturi, majoritatea primite de la campionii și figurile reprezentative ale acestui sport.

alina dumitru-nn
Campioana olimpică Alina Dumitru a fost învinsă la alegerile pentru funcția de vicepreședinte al FRJ de „mașinăria de vot” a lui Cozmin Gușă. foto: Fanatik

Marii campioni din judo-ul românesc au semnat o Moţiune de Neîncredere împotriva preşedintelui Gușă

Judo-ul românesc a ajuns într-o situaţie foarte delicată. Până în acest moment, niciun judoka român nu este calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, iar sportivii se plâng că deseori trebuie să îşi plătească singuri deplasările la concursuri sau echipamentele.

În acest sens, marii campioni ai acestui sport au semnat o Moţiune de Neîncredere împotriva lui Cozmin Guşă, prin care actualului preşedinte i se cere demisia imediată. Printre semnatari, toți nume mari, se numără: Nicolae Constantin, Toma Mihalache, Mihai Cioc, Mircea Frățică, Alexandru Lungu, Adrian Croitoru, Iulian Surlă, Corina Căprioriu, Alina Croitoru și Alina Dumitru.

Cozmin Guşă este preşedintele Federaţiei Române de Judo din anul 2017. În 2025 i se încheie al doilea mandat de preşedinte şi a anunțat oficial că nu va mai candida.

ADVERTISEMENT