Sport

Top 10 cele mai șocante momente din istoria Premier League! Kung-fu Cantona, bătaie între coechipieri pe teren şi muşcătura lui Suarez. Video

Fără îndoială, ca orice competiție majoră, și Premier League a avut parte de momente memorabile. Unele prin impactul emoțional, ca să folosim o sintagmă la modă. Le reamintim pe cele mai importante.
20.02.2022 | 17:03
Top 10 cele mai socante momente din istoria Premier League Kungfu Cantona bataie intre coechipieri pe teren si muscatura lui Suarez Video
ADVERTISEMENT

Ajunsă la onorabila vârstă de 30 de ani, Premier League nu a fost lipsită de momente de referință. Iar lista este suficient de lungă pentru a umple un volum pe care cu greu l-ai lăsa din mână.

Realizări de excepție, meciuri care au rămas în memorie prin festivalul ofensiv. Dar și întâmplări sau gesturi șocante care, pentru cei mai puțin familiarizați cu fenomenul, ori pentru cei mai tineri, par simple plăsmuiri.

ADVERTISEMENT

10 momente care au șocat Premier League în cei 30 de ani de existenţă

Am ales din lista amintită a momentelor memorabile din Premier League, zece dintre ele, cele mai șocante. Și, rețineți, toate petrecute în interiorul arenelor.

Iar în cazul câtorva dintre ele imaginile video vă vor răspunde tranșant în cazul în care vă întrebați dacă într-adevăr au avut loc.

ADVERTISEMENT

Gafa care a scandalizat Anglia – 4.01.2005

Astăzi, Goal Technology lămurește situațiile în care mingea a depășit linia porții. Iar uneori opțiunea este folosită și-n situații evidente. Parcă pentru a readuce aminte fanilor că există și este funcțională.

Pentru Pedro Mendes, fost mijlocaș la Tottenham, aceast lucru contează cam cât cântărește pentru Dorinel Munteanu. Și, da, și-n cazul internaționalului nostru, a fost vorba tot despre un teren din Anglia, chiar dacă nu era un meci din Premier League.

ADVERTISEMENT

Dar să revenim la startul lui ianuarie 2005. Rămăseseră două minute de joc la Manchester, și United și Spurs erau la egalitate, 0-0. A ieșit la rampă portarul gazdelor, Roy Carroll.

Acesta a vrut să se implice în construcție. A greșit, balonul a fost interceptat și Mendes n-a stat pe gânduri. A trimis un lob către poartă. Carroll a gafat din nou, a scăpat mingea în poartă. Dar, șoc. Meciul a continuat pentru că tușierul nu l-a avertizat pe central, iar Spurs rata șansa de a bifa primul succes pe Old Trafford în 16 ani.

ADVERTISEMENT

”Jucătorul lui Spurs a șutat de la distanță, iar eu îmi făceam misiunea principală, și eram pe linia ultimului fundaș. Nu aveam ce să fac. Poate doar dacă eram mai rapid decât Linford Christie (n.r. campion olimpic la 100 m la JO de la Barcelona 1992)”, avea să se justifice asistentul Rob Lewis.

“Pizzagate”, momentul când s-a rupt definitiv relaţia între Arsene Wenger şi Sir Alex Ferguson – 24.10.2004

Un an mai devreme. Scena se petrece din nou pe Old Trafford. Însă de această dată Manchester United era cea care reușea o ispravă de referință. S-a impus cu 2-0 și punea capăt unei serii de 49 de jocuri fără înfrângere a lui Arsenal.

Un succes controversat. Iar Arsene Wenger a fost extrem de nemulțumit de acest lucru. Reproșând atât duritățile gazdelor, cât și faza din care Wayne Rooney (cel care a stabilit scorul final) a primit penalty-ul din care Van Nistelrooy a deschis scorul.

Wenger s-a certat dur cu Sir Alex Ferguson pe culoarul către cabine. Iar relația celor doi tehnicieni de referință pentru Premier League a rămas mereu rece de atunci.

S-a mers însă și mai departe. În timp ce spiritele erau încinse, dintr-un vestiar a început să ”plouă” cu mîncare. Sandvişuri, supă. Și o felie de pizza care l-a lovit în față pe tehnicianul lui United. Avea să se afle ulterior că fusese lansată de către Cesc Fabregas. Totul s-a sfârșit la comisii. Iar meciul a rămas în istorie ca ”Pizzagate”.

Bătaie între colegii Lee Bowyer şi Kieron Dyer, pe teren – 2.04.2005

Când ești condus cu 3-0 acasa și joci în 10 cu opt minute înainte de final, poți spune că lucrurile nu se pot înrăutăți mai mult. Ei bine, nu întotdeauna.

Au probat-o jucătorii lui Newcastle, Kieron Dyer și Lee Bowyer, la meciul de Premier League cu Aston Villa. Cel din urmă i-a reproșat colegului că nu i-a dat nicio pasă. Dyer i-a răspuns ireverențios. Și cei doi au sărit la bătaie.

Au fost despărțiți de colegii de echipă și jucătorul oaspeților, Gareth Barry. Și au ajuns mai devreme la vestiar, fiind eliminați. Ratând din pricina atitudinii prostești semifinala de FA Cup cu Manchester United. Nu-i de mirare că Souness le-a spus, după meci: ”Dacă vreți bătaie, vă bat eu pe amândoi!”.

Golul care a amuţit Anglia şi a produs nebunie în Manchester: “Agueroooooooo” – 13.05.2012

Ultima etapă a sezonului. Manchester United câștigase cu 1-0 cu Sunderland. Iar rivala din oraș, Manchester City, tocmai vedea cum i se scurg printre degetele șansele de a câștiga Premier League chiar dacă Edin Dzeko egalase în meciul cu QPR (2-2) în minutul 91.

A ieșit la rampă însă Sergio Aguero. A combinat cu Mario Balotelli, și apoi, după ce l-a depășit pe Taye Taiwo, a șutat necruțător. City câștiga primul titlu în Anglia după 1968. Și era pentru prima dată cea mai bună echipă din Premier League.

Alan Pardew şi-a pierdut… capul – 1.03.2014

Alan Pardew a avut multe derapaje de-a lungul carierei. Dar, probabil, nu există altul mai șocant decât acesta. Și, ca un făcut, vorbim din nou despre violență nejustificată la o partidă de Premier League a lui Newcastle.

Era 3-1 pentru echipa sa, dar atunci când jucătorul lui Hull, Meyler, l-a împins, pentru a recupera mingea și a bate un aut, Pardew a replicat. Și l-a împins cu fruntea, agresiv, pe jucătorul echipei adverse.

A fost trimis în tribune și a primit cea mai dură pedeapsă pentru un manager din istoria Premier League. Trei meciuri fără acces pe stadion, alte patru în care nu a putut sta pe bancă, plus o amendă totală de 160.000 de lire sterline.

Patronul lui Leicester, accident de elicopter la finalul unui meci din Premier League – 27.10.2018

La 45 de minute după fluierul de final al partidei cu West Ham, Vichai Srivaddhanaprabha, patronul lui Leicester, a decolat cu elicopterul de pe gazon. Așa cum se întâmpla după fiecare meci de acasă al echipei din Premier League.

Doar că de data aceasta, pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor, povestesc martorii. ”Tot ce am văzut a fost elicopterul rotindu-se deasupra terenului de fotbal, ca şi cum nu ar fi fost controlat. Și apoi am văzut cum se izbeşte de pământ şi izbucbneşte în flăcări. A fost îngrozitor”, a relatat un martor ocular.

Vichai Srivaddhanaprabha, patronul lui Leicester City, şi alte patru persoane şi-au pierdut viaţa în acest accident, petrecut la doi ani de când echipa reuşise cea mai mare surpriză din istoria Premier League, câştigarea campionatului în Anglia.

Roy Keane şi faultul care i-a închis cariera tatălui lui Erling Haaland – 21.04.2001

Totul a început în 1997. Alf-Inge Haaland – da, da, tatăl lui Herling Haaland -, jucător la Leeds United, l-a faultat pe Roy Keane. În timp ce norvegianul îl acuza că simulează, Roy și-a spus în barbă că se va revanșa.

A așteptat mai bine de trei ani și jumătate. Și, la derby-ul local din Premier League, cu Manchester City, jucătorul lui United n-a scăpat prilejul de a se răzbuna. Cu patru minute înainte de finalul întâlnirii ce avea să se încheie cu 1-1 l-a atacat violent pe Haaland. Atac cu talpa direct pe genunchi.

”Am așteptat destul. L-am lovit al dracu’ de tare. Mingea era acolo (cred). Ia ceea ce meriți…Și niciodată să nu mai stai lângă mine să mă acuzi că mă plâng degeaba”, avea să scrie Keane în prima sa autobiografie.

În timp ce în a doua a confirmat că nu regretă gestul pentru care a primit cinci etape de suspendare și o amendă de 150.000 de lire sterline. Dar merita mai mult. Căci a pus capăt carierei lui Haaland Sr.

Paolo Di Canio l-a pus la pământ pe arbitru – 26.09.1998

Petter Rudi, coechipierul lui Di Canio de la Sheffield Wednesday, și Patrick Vieira de la Arsenal, s-au ciocnit la mijlocul terenului. Di Canio a sărit să-și apere colegul. L-a împins pe Vieira, iar apoi l-a lovit pe pe Martin Keown înainte de a-l apuca pe fundaș de gât.

Coechipierii săi au încercat să-l țină în frâu. Și au reușit temporar. Apoi însă, arbitrul Paul Alcock i-a arătat cartonașul roșu. Iar italianul a izbucnit. L-a împins violent, arbitrul căzând pe spate. Firesc, jucătorul a fost suspendat. 11 etape. În plus a primit o amendă de 10.000 de lire sterline.

 

Luis Suarez îşi muşcă adversarii, episodul 2 – 21.04.2013

Luis Suarez nu a fost nicicând ușă de biserică. La momentul în care a ajuns în Premier League erau deja de notorietate ieșirile necontrolate, între care și replicile rasiste față de Patrice Evra.

Și, probabil, mulți știau și de momentul în care l-a mușcat pe Otman Bakkal, de la PSV Eindhoven, pe când juca pentru Ajax. Ei bine, avea să repete gestul într-un meci cu Chelsea.

Branislav Ivanovic a respins o minge trimisă în careu de Daniel Sturridge. Mingea a ajuns la Gerrard, iar Suarez s-a concentrat pe fundașul advers. L-a prins pe fundașul sârb de tricou și și-a înfipt dinții în braț.

Arbitrul n-a luat vreo măsură, însă Suarez avea să fie suspendat 10 meciuri pe baza probei video. Fără să învețe ceva. Căci, vă amintiți probabil, avea să recidiveze la Mondialul din 2014. De data aceasta victima fiind Giorgio Chiellini.

Eric Cantona şi lovitura de kung-fu – 25.01.1995

Fără îndoială rămâne unul dintre cele mai șocante momente din istoria Premier League. Se întâmpla pe Selhurst Park, la un meci între Crystal Palace și Manchester United.

Eric Cantona, jucător emblematic pentru United și Premier League, fusese eliminat pentru că l-a lovit pe Richard Shaw, fundașul care-l marca și-l șicanase continuu. Se îndrepta către vestiare însoțit de Norman Davies, din staff-ul echipei.

Este momentul în care un fan, Matthew Simmons, a coborât 11 rânduri și, spune el, i-a strigat ”Du-te, Cantona – faci duș mai repede!”. Cantona avea să spună însă în instanță, acolo unde avea să se concluzioneze cazul, că a fost insultat grosolan cu referințe rasiste și referiri la mama sa.

Cert este că Eric s-a desprins din mâinile lui Davies, a sărit peste panourile publicitare și l-a lovit cu o lovitură de kung-fu pe Simmons. Continuând ulterior cu o serie de pumni. A fost stăpânit cu greu.

Federația i-a dat o suspendare de nouă luni, iar United a pierdut titlul. Cantona a fost exclus și din echipa națională, al cărei căpitan era. Și a fost condamnat la două săptămâni de închisoare, pedeapsă schimbată la apel cu 120 de ore de muncă în folosul comunității.

ADVERTISEMENT