Fotbal intern

Momentele care au condamnat Dinamo la play-out! Protestele ultrașilor, problemele financiare și „factorul” Dan Nistor au dus la un sezon ratat. Analiză FANATIK

12.02.2020 | 23:44
Momentele care au condamnat Dinamo la playout Protestele ultrasilor problemele financiare si factorul Dan Nistor au dus la un sezon ratat Analiza FANATIK
ADVERTISEMENT

După două sezoane la rând în care a jucat în play-out, Dinamo începea stagiunea 2019 – 2020 cu o nouă conducere tehnică, cu Eugen Neagoe pe banca tehnică și Florin Prunea, cu un obiectiv strigat răspicat: accederea în play-off!

Cu două runde înaintea finalului sezonului regular, „câinii” sunt condamnați la al treilea an la rând fără play-off, după șapte luni pline de eveniment „pătate” cu alb și roșu.

ADVERTISEMENT

Neagoe, contestat înaintea primului antrenament

Mircea Rednic a lăsat Dinamo pe locul nouă la finalul stagiunii trecute și, în urma unor neînțelegerii cu oficialii, a decis să plece. După zile în care mai multe nume de antrenori au apărut ca soluții de înlocuire, dinspre Ștefan cel Mare a apărut varianta Eugen Neagoe, cel mai departe de placul ultrașilor!

Suporterii au declanșat un adevărat protest în fața sediului clubului de la hotelul „Rin” după ce Eugen Neagoe a fost confirmat ca antrenor, cerându-l pe Mircea Rednic înapoi. Oficialii lui Dinamo n-au cedat presiunii și au anunțat, pentru a doua zi, la Săftica, conferința de prezentare a noului tehnician.

ADVERTISEMENT

Fanii și-au făcut, din nou, apariția și la baza de la Săftica și au invadat sala de conferințe, forțând clubul să anuleze evenimentul de prezentare a lui Eugen Neagoe în funcția de nou antrenor la Dinamo.

În ciuda protestelor, „Geană” a susținut răspicat că nu va renunța la post și a rămas pe banca tehnică a „câinilor”. După câteva zile de liniște, în care Neagoe a pregătit echipa, a venit și debutul oficial în noul sezon, la Ovidiu, contra Viitorului, iar ultrașii care au făcut deplasarea la malul Mării s-au asigurat că antrenorul știe că nu este dorit.

ADVERTISEMENT

Dinamo a avut un început modest de sezon contra Viitorului, Gabi Iancu reușind să deschidă scorul în minutul nouă, moment în care ultrașii dinamoviști au început să-i ceară demisia lui Eugen Neagoe, acutizând conflictul intern de la club.

Accidentul lui Eugen Neagoe

După 0-5 la Ovidiu cu Viitorul, pentru Dinamo urma un nou meci contra unei echipe cu pretenții din campionatul intern, Universitatea Craiova. În minutul 25 al partidei de pe Arena Națională, fotbalul românesc a fost aproape de o nouă dramă.

ADVERTISEMENT

Eugen Neagoe a anunțat că se simte foarte rău, moment în care cei de pe banca de rezerve au făcut semne disperate către arbitru să oprească partida. Antrenorul a fost introdus imediat în ambulanța aflată la marginea terenului, i s-a acordat primul ajutor și a fost transportat de urgență la Spitalul Floreasca.

Eugen Neagoe a fost transportat de urgență la spital în timpul meciului Dinamo - U Craiova. Sursă Foto: Sportpictures
Eugen Neagoe a fost transportat de urgență la spital în timpul meciului Dinamo – U Craiova. Sursă Foto: Sportpictures

După câteva zeci de minute de panică, voci din cadrul Spitalului de Urgență au anunțat că antrenorul Eugen Neagoe a suferit un infarct ventricular minor și se află în afara oricărui pericol.

La câteva zile distanță, Eugen Neagoe a anunțat că va lua o pauză din antrenorat, decizie firească având în vedere prin ce a trecut și atmosfera tensionată din cadrul clubului Dinamo.

Timp de câteva săptămâni, rămasă fără antrenorul principal, Dinamo a fost condusă de secundul Sebastian Moga, până la numirea cehului Dusan Uhrin, de pe 13 august.

Astfel, „câinii” ajungeau la al doilea antrenor în decurs de o lună, cu o victorie și patru înfrângeri în primele cinci runde, și un nou sezon ratat se anunța.

Problemele financiare

Situația financiară de la club a contribuit, într-o oarecare măsură, la situația în care Dinamo se află acum, când, cu două runde înainte de finalul sezonului regular, este condamnată la play-out.

Pe 10 octombrie 2019, Deian Sorescu era prima voce de la Dinamo care recunoaștea că jucătorii sunt neplătiți de o lună și jumătate și că este cea mai delicată situația de când se află la echipă.

E o situație grea la club, dar nu o cunosc așa bine. Avem un salariu de luat, unii un salariu și jumătate, dar ni s-a spus că se va rezolva zilele viitoare. . De când sunt eu la Dinamo, cred că aceasta e cea mai grea perioadă din toate punctele de vedere”, recunoștea Deian Sorescu.

Chiar dacă fotbalistul declara că jucătorii au primit promisiuni de la conducere că restanțele se vor plăti „în câteva zile”, problemele financiare au continuat, Dan Nistor declarând, la o lună și jumătate după spusele lui Deian Sorescu, că dinamoviștii sunt neplătiți de două luni și jumătate. Așadar, promisiunile au fost doar vorbe în vânt, jucătorii neprimind nicio tranșă de bani.

Chiar dacă, la flash-interviurile de după meci, susțineau că nu sunt afectați de situație financiară a clubului și că dau tot pe teren, rezultatele lui Dinamo mergeau din rău în mai rău, totul culminând cu cele trei înfrângeri consecutive din ultimele trei meciuri din 2020, cu Hermannstadt, Sepsi și Botoșani.

Cinci puncte pierdute cu nou-promovatele

Dinamo se află la șapte puncte de Viitorul cu două runde rămase de disputat în sezonul regular, însă, o bună parte din această diferență putea fi anulată dacă echipa lui Uhrin își respecta statutul și învingea Academica Clinceni și Chindia Târgoviște, cele două formații nou promovate.

Din cele patru jocuri disputate cu nou promovatele, Dinamo a pierdut cinci puncte, în urma înfrângerii cu Chindia Târgoviște, 2-3 la debutul lui Dusan Uhrin pe banca tehnică, și a remizei cu Clinceni, 2-2, după ce „câinii” au fost conduși cu 2-0.

Cu cele cinci puncte, Dinamo era acum la cota 36, la două lungimi în spatele ultimului loc de play-off, și aborda ultimele două etape ale sezonului regular cu șanse reale la top șase.

„Factorul” Dan Nistor

Dan Nistor a fost în prima parte a campionatului crucial pentru jocul lui Dinamo, absența sa fiind vizibilă atât pe teren, cât și în clasament.

Mijlocașul central a fost accidentat la începutul sezonului și a ratat primele cinci etape, în care Dinamo a înregistrat o victorie, 4-2 cu Academica Clinceni, și patru înfrângeri!

Coincidență sau nu, Dan Nistor a mai ratat un singur meci tot sezonul, cel de la Botoșani, pentru care a fost suspendat, și, din nou, Dinamo a pierdut.

Nistor a fost esențial în jocul echipei lui Dusan Uhrin, contribuind decisiv la cele opt victorii obținute în prima parte a sezonului. În cele 16 jocuri disputate în Liga 1 în tricoul lui Dinamo în acest sezon, mijlocașul a marcat patru goluri și a oferit 10 pase decisive.

În perioada de mercato din iarnă, după ce a fost unul dintre cei mai vocali jucători de la Dinamo în privința situației financiare, Dan Nistor a plecat din „Ștefan cel Mare” și a semnat cu Universitatea Craiova.

12 puncte față de rivală

În etapa 25, Liga Profesionistă de Fotbal a promovat derby-ul dintre Dinamo și FCSB, duminică, de la ora 20:00, pe Arena Națională. Înaintea meciului direct, formația lui Dusan Uhrin este la 12 puncte distanță de marea rivală, iar o victorie ar conta doar pentru orgoliu și un punct și jumătate în plus în play-out!

Dinamo va juca în „grupa de retrogradare” pentru al treilea an la rând și va încheia un nou sezon cu rezultate sub așteptări, un sezon început cu un scandal uriaș provocat de suporteri și terminat în mediocritatea play-out-ului!

ADVERTISEMENT