News

Momentul impactului dintre tramvaiele din București, surprins pe camerele de înregistrare. Video

Două tramvaie s-a ciocnit duminică dimineață în București, pe Șoseaua Ștefan cel Mare, iar momentul impactului a fost suprins de camerele video.
24.12.2023 | 14:04
Momentul impactului dintre tramvaiele din Bucuresti surprins pe camerele de inregistrare Video
Momentul impactului dintre tramvaie/ Sursă: TikTok
ADVERTISEMENT

La primele ore ale dimineții de duminică, înainte de răsăritul soarelui, două tramvaie s-au ciocnit la intersecția dintre Șoseaua Ștefan cel Mare cu strada Lizeanu, iar o anchetă internă a STB a fost deja demarată pentru a stabili circumstanțele în care a avut loc accidentul.

Experții Societății de Transport București au obținut deja imaginile care arată momentul impactului dintre cele două tramvaie și acum le analizează ca să identifice cauzele care au dus la producerea acestui accident soldat cu rănirea a trei persoane.

ADVERTISEMENT

Astăzi, 24 decembrie, ora 05:56, pe Şos. Ştefan cel Mare intersecţie cu Str. Lizeanu, sens Piaţa Sf. Gheorghe, un tramvai din linia 5 a lovit cu colţul stânga faţă un tramvai din linia 1, care circula pe sensul Banu Manta.

Cei doi vatmani au fost testaţi cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind 0. În urma impactului, conducătorii celor două tramvaie şi unul dintre călători au fost accidentaţi uşor, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Pentru preluarea fluxului de călători s-a înfiinţat linia naveta 601, care a circulat de la Gara Basarab până la Bucur Obor, pe arterele: Şos. Ştefan cel Mare, Bd. Iancu de Hunedoara, Şos. Nicolae Titulescu, Cal. Griviţei, Piaţa Gării de Nord, Bd. Dinicu Golescu, cu întoarcere la Gara Basarab”, a anunțat inițial Societatea de Transport București.

Imaginile arată că cele două tramvaie circulau pe linii paralele venind din sens opus. Unul dintre ele este un tramvai V3A, un model care se fabrică din anul 1971, cu variante îmbunătățite ulterior, iar celălalt un tramvai Imperio, fabricat la Arad și recent intrat în dotarea flotei FTB.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea video arată că tramvaiul V3A a ieșit de pe linia sa și a intrat direct în tramvaiul Imperio care venea din sens opus. Cum tramvaiul vechi nu avea o variantă de linie care să ducă la stânga, pare a fi exclusă posibilitatea unui macaz care nu a fost schimbat.

În consecință, cea mai plauzibilă explicație este că tramvaiul V3A a deraiat de pe șine, iar acest lucru a dus la coliziune. Deocamdată nu se știe care a fost cauza deraierii, una dintre posibilele explicații fiind viteza prea mare, însă aceasta nu a fost confirmată oficial încă.

ADVERTISEMENT

Coliziunea dintre cele două tramvaie a dus la blocarea liniilor 1,10 și 16 până în jurul orei 08.30. „Pentru preluarea fluxului de călători s-a înființat linia navetă 601, de la Bucur Obor, pana la Gara Basarab”, a transmis STB, imediat după producerea accidentului.

Directorul general al STB, Daniel Istrate, nu excludea varianta unei erori umane, însă aceasta trebuie coroborată cu concluziile polițiștilor rutieri. Totuși, STB a desemnat deja o comisie tehnică care va face ancheta internă a accidentului.

ADVERTISEMENT