News

Primele 15 tramvaie de la Astra Arad circulă de sâmbătă pe linia 41. Pe ce alte trasee vor fi introduse acestea

Începând de sâmbătă, primele 15 tramvaie Imperio, produse de Astra Arad, vor fi puse în circulație pe linia 41, fiecare tramvai având câte un controlor dedicat
10.12.2022 | 10:23
Primele 15 tramvaie de la Astra Arad circula de sambata pe linia 41 Pe ce alte trasee vor fi introduse acestea
Primele tramvaie noi intră în circulație pe linia 41. Sursa foto: STB
ADVERTISEMENT

Cele 15 tramvaie sunt primele din lotul de 100 de tramvaie achiziționate de Primăria Capitalei, primele tramvaie noi cumpărate după Revoluție în București.

Ce facilități au noile tramvaie

Bucureștiul începe de sâmbătă să renunțe la tramvaiele produse în perioada comunistă, și cosmetizate de-a lungul timpului, introducând primele tramvaie noi achiziționate în ultimii 30 de ani. Astfel, începând de sâmbătă, dintre cele 32 de tramvaie care circulă pe linia 41, 15 vor fi cele noi produse la Astra Arad.

ADVERTISEMENT

STB a precizat că fiecare tramvai va avea câte un controlor dedicat, măsura pentru prevenirea actelor de vandalism dar și pentru informarea călătorilor și monitorizarea activităților pe parcursul întregii zile.

Societatea de Transport București a precizat că aceste tramvaie vin dotate cu noua generație de validatoare la fiecare ușă pentru plata călătoriei atât cu cardul bancar, cât și cu dispozitive smart NFC. În plus, acestea au sistem de aer condiționat și încălzire HVAC ce va permite reglarea automată a temperaturii. Tramvaiele sunt echipate și cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile, inclusiv Wi-Fi.

ADVERTISEMENT

Potrivit STB, aceste tramvaie au un consum energetic mult mai redus, fiind de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra. În plus, acestea oferă o creștere a accesibilității datorată podelei total coborâte și a celor 5 uși duble de acces.

Tramvaiele noi vor fi introduse în exploatare pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55.

Probleme la recepția tramvaielor

Primul lot de tramvaie, ce au o lungime de 36 de metri, fapt ce a necesitat modificarea stațiilor STB, a fost livrat în luna iunie a acestui an, timp în care au fost instruiți 91 de manipulanți care vor conduce noul model de tramvai.

ADVERTISEMENT

La momentul livrării a primelor opt tramvaie, recepția acestora a fost întârziată după ce s-a descoperit că motoarele cu care erau dotate nu aveau puterea de 120 kW, conform specificațiilor tehnice asumate de constructor, ci doar de 100 kW.

La livrarea primului tramvai, în data de 2 iunie, primarul Nicușor Dan promitea că acestea vor fi introduse în circulație încă din luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Contractul pentru achiziția celor 100 de tramvaie s-a ridicat la suma de 170 de milioane de euro.