News

Momentul penibil de la defilarea de 1 Decembrie ajunge la Parchetul Militar. Suspiciuni în legătură cu jandarmul căzut de pe cal

Jandarmul care a căzut de pe cal la parada de 1 decembrie este cercetat de procurorii militari. Parchetul Militar București a deschis dosarul la sesizarea Jandarmeriei Capitalei.
15.12.2021 | 13:48
Momentul penibil de la defilarea de 1 Decembrie ajunge la Parchetul Militar Suspiciuni in legatura cu jandarmul cazut de pe cal
Jandarmul care a căzut de pe cal la parada de 1 decembrie va fi cercetat de procurorii militari. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizia sesizării Parchetul Militar a fost luată de comisia de verificare și de comanda unității de jandarmi, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob.

De ce s-a decis sesizarea Parchetului Militar

El a confirmat că jandarmul care a căzut de pe cal la defilarea de 1 Decembrie și un coleg al acestuia vor fi cercetați de Parchetul Militar București.

ADVERTISEMENT

Alexandru Iacob a declarat la Digi24 că jandarmii trebuie să aibă anumite calități, precum sinceritatea și asumarea propriilor fapte, „aspecte pe care colegii mei nu le-au avut de-a lungul verificărilor și arunci s-a luat decizia de a sesiza Parchetul Militar”.

Întrebat dacă există suspiciuni că jandarmul care a căzut de pe cal și-a mințit superiorii în timpul anchetei sau dacă acesta a consumat băuturi alcoolice înainte de a intra în serviciu, Iacob nu a dorit să dea detalii, explicând că este o cercetare în curs de desfășurare și există riscul de a fi periclitată ancheta.

ADVERTISEMENT

„Verificarea internă a ajuns la concluzia că trebuie transmis cazul din punct de vedere disciplinar într-un consiliu de onoare“, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Consecințele unui clip care a devenit viral pe Facebook

Jandarmul a fost surprins căzând de pe cal în timp ce încerca să îl încalece, la parada de Ziua Națională a României. Imaginile au devenit virale pe Facebook.

ADVERTISEMENT

În imagini se vede că jandarmul, alături de mai mulți colegi, se afla în zona Piața Presei Libere, în timp ce la Arcul de Triumf avea loc parada militară de 1 decembrie.

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB) a anunțat după producerea incidentului că jandarmul fusese verificat de șeful său la intrarea în serviciu și nu s-a constatat vreo problemă.

ADVERTISEMENT

„Bărbatul în cauză este angajat al unității noastre. La intrarea în serviciu, acesta, împreună cu toți ceilalți colegi, au fost verificați de șeful nemijlocit, nefiind constatate situații care să împiedice executarea serviciului. Pentru evitarea unor astfel de situații viitoare, a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară prealabilă, în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun“, a transmis instituția.

ADVERTISEMENT

„Jandarmeria Capitalei dezaprobă cu fermitate un astfel de comportament individual izolat, care aduce atingere onoarei şi demnităţii militare. Ca de fiecare dată, instituția noastră se delimitează de orice formă de toleranță asupra încălcării legilor și a regulamentelor militare după care funcționează“, a precizat DGJMB.

Jandarmeria vrea să deschidă proces pentru prejudicii de imagine

Jandarmeria Capitalei a anunțat, totodată, că se vor face demersuri pentru a-l da în judecată pe jandarmul respectiv pentru prejudiciile de imagine aduse de comportamentul acestuia.

„Vă informăm că vor fi efectuate şi demersuri pentru constituirea DGJMB ca parte civilă pentru prejudiciile de imagine aduse de comportamentul angajatului nostru. Reiterăm faptul că nu vom tolera nicio formă de abatere de la principiile solide pe care este clădită instituția noastră și vom comunica, în continuare, cu celeritate, concluziile verificărilor pe care le-am demarat“, a transmis DGJMB.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS