Life

Orașul din România care a fost construit pe un mare cimitir. Un mormânt misterios, găsit printre blocuri

Un oraș din România a fost construit pe un cimitir. Recent, un mormânt al unei persoane importante a fost găsit printre blocuri.
27.07.2023 | 12:22
Orasul din Romania care a fost construit pe un mare cimitir Un mormant misterios gasit printre blocuri
Orașul din România care a fost construit pe un cimitir Sursa Profimedia
ADVERTISEMENT

Un oraș din România a fost construit pe un cimitir. O necropolă antică misterioasă a fost descoperită de arheologi în Călan. În centrul necropolei misteriose ridicată la începutul anilor ’60 a fost descoperit mormântul unui războinic.

Un oraș din România a fost construit pe un cimitir. Un mormânt a fost decoperit între blocuri

La începutul anilor ’60, în orașul Călan au fost construite primele blocuri. Acestea au fost construite pentru ca muncitorii de la Uzina metalurgică Victoria să poată sta cu familiile lor. Clădirile cu două etaje și cu apartamente mici, de două sau trei camere, au fost grupate în două microraioane.

ADVERTISEMENT

Noul oraș proiectat pentru o populație de circa 10.000 de locuitori se dezvolta pe malul drept al râului Strei. Acesta era legat prin Strada Furnalistului de intrarea principală în Uzinele metalurgice și de Călanul vechi.

Primul șir de blocuri din orașul Călan a fost înființat pe coasta dealului lângă Biserica Sfântul Gheorghe. Pe colina de lângă biserica medievală din Călan muncitorii au răvășit o așezare antică valoroasă. Se pare că aceștia au decis să o au îngroape, în mare parte, sub noile clădiri de locuit. Ani mai târziu, în Călan, pe strada Florilor un mormânt a fost decoperit între blocuri.

ADVERTISEMENT

De când datează acest oraș din România care a fost construit pe un cimitir

Arheologii care au cercetat zona susțin că mormântul respectiv ar fi unul de incinerație cu arme. Cercetările au arătat că mormântul era foarte vechi și ar fi aparținut, inițial, unui războinic dac. Tumulul de la Călan se număra printre descoperirile funerare similare datate în sec. I înainte de Hristos.

„Este vorba de un mormânt de incineraţie, arderea defunctului desfăşurându-se în altă parte. Este, de asemenea cert că întregul echipament militar al celui înmormântat se afla asupra sa, piesele suferind o ardere intense. Defunctul a fost aşezat pe rug echipat cu întregul armament. De asemenea, au fost sacrificaţi trei cai”, se arată în lucrarea cercetătorilor denumită „Mormântul tumular dacic de la Călan” (2002).

ADVERTISEMENT

“În momentul ridicării movilei s-au practicat ritualuri”

“După terminarea arderii, resturile au fost aduse în locul în care s-a ridicat tumulul. Iniţial, a fost realizată o adâncitură în care au fost aşezate resturile adunate de pe rug. Apoi a fost ridicat tumulul cu pietre de râu şi pământ. În momentul ridicării movilei s-au practicat şi anumite ritualuri. În cursul acestor ritualuri, un vas din pastă roşie a fost `spart ca ofrandă pe mantaua de piatră”, susțineau cercetătorii Aurel Rustoiu, Valeriu Sîrbu și Iosif Vasile Ferencz, în lucrarea Mormântul tumular dacic de la Călan.