News

Morsa Freya a fost eutanasiată. Autoritățile norvegiene susțin că reprezenta un pericol pentru oamenii din zona fiordului Oslo

Morsa Freya, care devenise o atracție turistică după ce s-a stabilit în fiordul Oslo, a fost eutanasiată de către autoritățile norvegiene, întrucât ar fi pus în pericol viața oamenilor din zonă.
14.08.2022 | 17:45
Morsa Freya a fost eutanasiata Autoritatile norvegiene sustin ca reprezenta un pericol pentru oamenii din zona fiordului Oslo
Morsa Freya, fotografiată în apele fiordului Oslo/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Morsa a fost văzută prima dată în apele din apropierea capitalei Norvegiei pe 17 iulie și a devenit o atracție pentru oamenii din zonă, scrie AFP, preluată de News.ro.

A fost numită de localnici Freya, după numele unei zeițe din mitologia germanică, asociată cu dragostea și frumusețea.

ADVERTISEMENT

În mod normal, morsele trăiesc în zona artică, mult mai la nord de Oslo. Surprinse de apariția animalului, autoritățile au recomandat localnicilor să evite contactul cu morsa și să păstreze distanța.

În pofida acestui apel, oamenii din zonă au continuat să se apropie de animalul care obișnuia să se urce pe bărcile din zonă pentru a dormi în soare.

ADVERTISEMENT

Decizia de eutanasiere a morsei a fost luată pe baza unei evaluări generale a ameninţării continue la adresa siguranţei umane”, a declarat Frank Bakke-Jensen, un oficial al Direcţiei Norvegiene pentru Pescuit.

Am analizat cu atenţie toate soluţiile posibile. Am ajuns la concluzia că nu putem garanta bunăstarea animalului prin niciun mijloc disponibil”, a mai spus Bakke-Jensen.

ADVERTISEMENT

Femela de 600 de kilograme obișuia să se urce în bărcile din port, scufundând o parte din ele din cauza greutății.

Inițial, a fost luată în calcul mutarea animalului, însă s-a renunțat la idee întrucât nu a fost socotită „o opțiune viabilă”.

ADVERTISEMENT

Tot în această săptămână, autoritățile franceze au încercat să salveze o belugă subnutrită care intrase pe Sena, însă operațiunea a eșuat și animalul a fost eutanasiat.

ADVERTISEMENT