Life

Moșii de iarnă 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci de Sâmbăta Morților

La 26 februarie 2022, creștinii ortodocși din România marchează Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă, cum mai este cunoscută în popor această zi în jurul căreia există numeroase tradiții și obiceiuri.
25.02.2022 | 23:03
Mosii de iarna 2022 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci de Sambata Mortilor
Mănăstirea Sucevița. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Moșii de iarnă 2022 sau Sâmbăta Morților reprezintă o zi atât de importantă pentru fiecare familie de români pentru că acum se pomenesc morții și se dă de pomană.

Și în bisericile din orașe, și în cele de la sate, femeile aduc colivă pentru slujba de pomenire a morţilor. De asemenea, gospodinele aduc prescuri (colaci) şi vin.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor publicate de ziarullumina.ro, ele sunt aduse la biserici pentru pentru a fi sfinţite şi date de pomană pentru sufletul celor adormiţi.

Sursa citată mai arată că la praznicul Moşilor de iarnă se împart și vase cu bucate. Printre ele sunt prezente ”răciturile”, piftiile, colacii cu miere şi nucile. Totodată, nu lipsesc plăcintele cu brânză, laptele sau băuturile pregătite în casă.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri respectate când sunt Moșii de iarnă

Coliva se face de obicei din grâu amestecat cu zahăr, miere sau cu alte ingrediente care miros plăcut și îi dau un gust deosebit. Coliva este simbolul trupului celui răposat.

Pentru cei care nu ajung prea des la biserică trebuie spus că legănarea şi ţinerea colivei în timpul cântării ”Veşnică pomenire” reprezintă expresia legăturii sau comuniunii sufleteşti cu cel decedat.

ADVERTISEMENT

De ce face coliva din grâu? Răspunsul este simplu. Pentru că bobul de grâu este dat pildă de Mântuitorul şi Sfântul Apostol Pavel, ca simbol al învierii morţilor.

Dulciurile şi ingredientele cu care se amestecă grâul simbolizează virtuţile celui răposat şi ale sfinţilor invocați în rugăciuni. Pâinea, colacul sau prescura aduse la parastas au acelaşi simbolism. În Oltenia, colacii se împletesc după o anumită tehnică şi au anumite mărimi, fiind totodată elementul nelipsit al pomenirii.

ADVERTISEMENT

Cu vinul adus la biserica se stropeşte, în formă de cruce, peste mormânt sau pe locul unde se săvârşeşte parastasul. La fel se procedează și în cazul colivei. Vinul este simbol al miresmelor cu care a fost uns trupul lui Hristos după moarte.

Moşii de iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morţilor. Ele se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Moșii de iarnă 2022. Alte tradiții și obiceiuri

În ziua în care se oficiază slujbe pentru Moșii de iarnă 2022, se spune că sufletele morților vin pe pământ. De cealaltă parte, credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Așadar, sufletele celor adormiți vin în Sâmbăta Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc. Mai departe se aprind lumânări la mormintele rudelor decedate.

Conform tradițiilor și obiceiurilor transmise din generație în generație, este bine să fie aprinse cel puțin două lumânări. Se crede că astfel sufletele adormiților vor fi încălzite mai bine.

Ca la orice sărbătoare, nu este bine să se lucreze în această zi. Vorbele din bătrâni arată că aceia care o fac vor tremura ca piftia sau vor înnebuni.

Așa cum mulți dintre bunicii sau străbunicii noștri știu, Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor. Așadar, este ziua în care se dau piftii de pomană. Conform credințelor populare, se spune că aceia care nu au mâncat piftiile în această zi, trebuie să le arunce a doua zi.

În Sâmbăta Morților pot fi date și haine celor nevoiași

În caz contrar, vor veni friguri în timpul verii. La 26 februarie 2022 pot fi date de pomană și haine. Este bine să fie dăruite oamenilor care chiar au nevoie de ele și după ce au fost binecuvântate de preot.

Cu ocazia Moșilor de iarnă 2022, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. De asemenea, se spun rugăciuni pentru odihna veșnică și pentru iertarea păcatelor celor dispăruți.

Pe lângă lumânări, colivă, colaci și vin, credincioșii vin la biserică și cu un pomelnic. În el sunt trecute numele celor plecaţi la Domnul. Mâncarea se împarte în vase noi, iar în funcție de posibilități, pot fi dăruite sarmale și fructe.

Credincioşii trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, pentru a participa la Sfânta Liturghie. De abia după aceea se oficiază şi parastasul. Ulterior, familia merge la cimitir și aprinde cele două lumânări. În Muntenia, pe lângă colivă se pune și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat.

Se crede că astfel cel care l-a dat va avea spor. Spor va avea și cel care a primit banul. Când se sărbătoresc Moșii de iarnă nu se fac nunți. Când este Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Conform tradițiilor, pomana li se întoarce celor care nu respectă cele două reguli.

ADVERTISEMENT
Tags: