News

Moțiunea de cenzură PSD împotriva Guvernului Cîțu, citită în Parlament. USR PLUS: “Nu negociem cu PNL decât dacă vine cu o nouă propunere de premier”. Update

Moțiunea de cenzură depusă de PSD contra Guvernului Cîțu a fost citită, joi, în plenul reunit al Parlamentului. PNL a decis să înființeze echipe de negociere pentru a încerca păstrarea majorității în Legislativ.
30.09.2021 | 15:05
Motiunea de cenzura PSD impotriva Guvernului Citu citita in Parlament USR PLUS Nu negociem cu PNL decat daca vine cu o noua propunere de premier Update
ADVERTISEMENT
30-09-2021
12:54

USR PLUS refuză să negocieze cu PNL dacă liberalii nu vin cu o nouă propunere de premier

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS,  a anunţat că partidul se va aşeza la discuţii şi negocieri cu PNL numai dacă liberalii vin cu o altă propunere de premier.
 
„În realitate, aritmetica parlamentară e simplă şi, în momentul ăsta, oricât de mult ar inventa unii tot felul de scenarii, sunt două scenarii simple. Guvernarea pe care şi-o doreşte PNL poate continua în două scenarii – cu voturile PSD sau cu voturile USR PLUS. Noi ne aşezăm la masă doar dacă vin cu o nouă propunere de premier, şi atunci discutăm. Dacă nu, vor discuta cu PSD. Alte variante nu sunt. PNL are tot felul de structuri de conducere, ba un preşedinte de ţară care e foarte apropiat de PNL, vor decide ce e mai bine pentru România. Dacă dânşii spun că Florin Cîţu este omul cel mai important pentru România în momentul ăsta, atunci vor merge înainte. Şi, da, dacă asta e singura variantă pe care şi-o doreşte PNL-ul, vom ajunge şi la anticipate. Eu cred că anticipatele sunt o idee proastă în momentul ăsta pentru România, dar dacă PNL şi preşedintele vor să mergem către anticipate, să nu uităm, doar preşedintele poate declanşa anticipate, mergem la alegeri în faţa românilor”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

„Pentru o corectă analiză pe textul rezoluţiei PNL au spus că, dacă nu ne retragem moţiunea depusă de noi, nu mai vor să discute cu noi. Or în momentul ăsta avem în faţă o moţiune propusă de PSD, pe care o vom vota. Dincolo de asta, urmează stabilirea unei majorităţi parlamentare, noi am spus de o lună în fiecare zi că aşteptăm o nouă propunere de premier din partea PNL şi ne aşezăm la masă să discutăm refacerea coaliţiei. Cea mai bună propunere este o altă propunere de premier din partea PNL şi refacem coaliţia. Nu văd de ce trebuie să se dea foc la ţară pentru a-l agăţa pe Florin Cîţu cu orice preţ de scaunul de la Palatul Victoria. Nu înţeleg de ce a devenit brusc cel mai important om pentru PNL şi pentru preşedintele Iohannis”, a precizat Moşteanu.

 

30-09-2021
11:26

Ludovic Orban, apel pentru refacerea coaliției și un nou atac la adresa lui Cîțu

Ludovic Orban nu a ezitat o clipă și înaintea citirii textului moțiunii de cenzură depusă de PSD a solicitat refacerea coaliției. 

„Singura solutie onorabilă, benefică pentru România, este refacerea coaliției. Noi avem un acord de coaliție. O criză politică declanșată de Cîțu, probabil cu susținerea președintelui. Florin Cîțu e un pion ce poate fi sacrificat oricând. Dacă își da demisia, nu va mai fi el premier interimar. Ceea ce mă îndoiesc, domnul Cîțu ține foarte multe la funcții. Sunt convins (nr – dacă Iohannis va pune un alt pion la Palatul Victoria)”, a zis Ludovic Orban

30-09-2021
11:11

A început citirea moțiunii de cenzură

Şedinţa este prezidată de Ludovic Orban care a anunţat, în debutul plenului reunit, că din totalul de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa 209. El a mai spus că, potrivit Regulamentului celor două Camere, nu este necesar să existe un cvorum anume de prezenţă pentru citirea moţiunii de cenzură.

A început citirea moțiunii de cenzură depusă de PSD. Alfred Simonis a fost desemnat de social democrați să dea citire textului din înaltul tribunei.

De remarcat că moţiunea de cenzură a PSD este intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Votul urmează să fie dat, într-un plen reunit al Parlamentului.

„Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani”, a spus Simonis. 

„Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa.  Culmea cinismului este că fostul deţinut Cîţu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliţia celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să şi voteze! –Legea “fără penali în funcţii publice”, a mai spus Simonis 

30-09-2021
09:20

AUR cere ca PSD și USR PLUS să voteze la moțiune cu bilele la vedere

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se teme ca cei de la PSD și USR PLUS să nu trădeze la votul moțiunii de cenzură contra Guvernului condus de Florin Cîțu.

În acest sens, co-liderul formațiunii, George Simion, face un apel la PSD şi USR PLUS să voteze moţiunea cu bilele la vedere, pentru a înlătura ”suspiciunile de blat şi acuzaţiile de trădare”.

”Ca să nu mai existe discuţii în spaţiul public cu privire la şansele pe care moţiunea de cenzură le are să treacă, invităm parlamentarii PSD şi USR PLUS să voteze cu bilele la vedere, aşa cum vor proceda şi parlamentarii AUR.

Guvernul Cîţu trebuie să cadă, iar un vot transparent este un vot în această direcţie”, declară deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, conform unui comunicat de presă al formaţiunii transmis joi, scrie Agerpres.

Zi importantă pentru Opoziția parlamentară din România, în încercarea ei de a dărâma Guvernul condus de Florin Cîțu.

Marți, de la ora 14.00, moţiunea PSD împotriva executivului va fi citită în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, urmând să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12:00.

ADVERTISEMENT

În încercarea de a-și salva postul, pe care îl ocupă de niciun an, Florin Cîțu a decis să înființeze echipe de negociere la Camera Deputaților ”pentru păstrarea majorității în Parlamentul României”.

Moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu, citită joi în Parlament

Executivul a reușit să scape temporar de dezbaterea moțiunii de cenzură a USR-PLUS și AUR, în ciuda deciziei Curții Constituționale. În schimb, Florin Cîțu este amenințat din direcția PSD.

ADVERTISEMENT

Principalul partid de opoziție a obținut majoritatea de voturi pentru a adopta calendarul pentru dezbaterea și votul moțiunii depuse marți. Astfel, citirea textului moțiunii va avea loc joi, 30 septembrie, iar dezbaterea și votul marți, 5 octombrie.

”Majoritatea voturilor în Birourile permanente reunite au fost pentru moţiunea depusă de PSD şi vom avea joi citire şi marţea viitoare dezbatere şi vot. PSD şi-a susţinut moţiunea depusă de ei şi, ca atare, nu au vrut să voteze pentru moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR.

ADVERTISEMENT

Noi am luat decizia în Biroul Naţional al USR PLUS că vom vota prima moţiune care vine la plen la dezbatere şi la vot”, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Birourilor permanente reunite de marți.

Moțiunea PSD este intitulată ”Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. În textul ei, social-democrații pun la zid guvernarea PNL – USR PLUS – UDMR și acuză coaliția de criza din țară. Nu scapă de tirul PSD nici premierul.

ADVERTISEMENT

”În vreme ce traiul românilor devenea tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNLUSR-PLUS-UDMR avea o singură prioritate: lupta pentru putere! În disperarea de a acapara toate resursele statului pentru firmele lor de partid, au abandonat total România și pe români.

În aceste condiții, singura soluție pentru ca România să iasă dintr-o continuă criză politică, economică și socială este ca Guvernul Cîțu să plece urgent de la conducerea țării.

Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracţiunea comisă şi care a executat şi închisoare pentru fapta sa”.

PNL înființează echipe de negociere în Parlament pentru păstrarea majorității

Miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat că va negocia cu parlamentarii pentru susținerea Guvernului pe care-l conduce. ”Vom vorbi doar cu parlamentarii responsabili”, a precizat șeful Executivului.

În acest sens, Biroul Executiv (BEx) al PNL a decis să înființeze echipe de negociere. ”S-au format echipe de negocieri la Camera Deputaţilor şi la Senat pentru păstrarea majorităţii în Parlamentul României”, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei liberalilor.

Din cele două două echipe ar face parte, conform Adevărul, Lucian Bode, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu, Florin Roman, Virgil Popescu, Gigel Ştirbu, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu va lipsi de la citirea moțiuni. Ce face premierul joi

Moţiunea de cenzură PSD va fi citită în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului fără Florin Cîţu prezent. Conform agendei sale, premierul participă joi la deschiderea traficului pe Pasajul Mogoşoaia, împreună cu ministrul interimar al Transpoturilor, Dan Vîlceanu.

ADVERTISEMENT