News

Motivare Hexi Pharma: dezinfectanți pentru operații, contaminați cu bacteria Pseudomonas. Cum au scăpat directorii de condamnare

Judecătorii din dosarul Hexi Pharma au stabilit că inculpații sunt vinovați, dar aceștia nu pot fi trași la răspundere, pentru că a intervenit prescripția.
06.03.2023 | 13:23
Motivare Hexi Pharma dezinfectanti pentru operatii contaminati cu bacteria Pseudomonas Cum au scapat directorii de condamnare
Ancheta în cazul HexiPharma a început în anul 2016 / Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Hexi Phamra, cel mai important dosar de înșelăciune din sistemul medical în ultimii ani, s-a încheiat vineri, 3 martie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București au constatat că faptele s-au prescris. Drept dovadă, aceștia au dispus încetarea procesului penal în legătură cu cei doi inculpați, directorii Flori Dinu și Mihail Leva, în timp ce societatea Hexi Pharma SRL va trebui să plătească despăgubiri civile spitalelor care au primit dezinfectanți neconformi.

Produsele, retrase definitiv de pe piață

În motivarea deciziei, judecătorii spun că vinovăția inculpaților este demonstrată ”fără tăgadă”, probată pe baza mai multor expertize ale produselor de tip biocid, care, de altfel au fost retrase definitiv de pe piață.

ADVERTISEMENT

Mai mult, judecătorii spun că au existat loturi care nu erau doar ineficiente ci fuseseră infectate cu bacteriile față de care acestea trebuiau să ofere protecție.

Chiar și alcoolul etilic era contaminat

Este cazul produsului Bixol, care în urma unui test realizat la un laborator acreditat a reieșit că este contaminat cu bacteria Pseudomonas Aeruginoasa, din familia nosocomialelor.

ADVERTISEMENT

”Susținerile martorei sunt confirmate de email-urile identificate cu ocazia punerii în aplicare a Mandatului de Supraveghere Tehnică cu nr. 124/UP/09.11.2016 privind accesul la sistemul informatic reprezentat de căsuța de e-mail …, după cum urmează:

-28.09.2011, mesaj trimis de D.F., de la adresa …, către ”Șeful”, la adresa … și către ”…”, la adresa …, în care D.F. arată că Bixol a fost testat la Unilab și încă mai prezintă Pseudomonas.

ADVERTISEMENT

-29.09.2011, mesaj trimis de D.F., de la adresa…, către ”Șeful”, la adresa … și către ”…”, la adresa …, în care D.F. discută despre testele menționate, făcând referire la alcoolul etilic, care este contaminat”, se arată în motivarea dosarului Hexi Pharma, consultată de FANATIK.

Bixol, folosit pentru dezinsecție chirurgicală

Bixol era vândut de Hexi Pharma către spitale pentru aseptizare preoperatorie cutanată (catetetrizări, puncții, injectări sau perfuzii, denudări vasculare, incizii), dezinsecția chirurgicală a mâinilor personalului medical și dezinsecția tegumentelor.

ADVERTISEMENT

Potrivit instanței, Hexi Pharma a vândut Bixol având o concentrație mai mică a substanțelor active.

”Din perspectiva eficienței biocide, BIXOL s-a dovedit eficient din punct de vedere bactericid și fungicid, însă pe partea de eficiență micobactericidă și tuberculocidă, produsul a fost ineficient”, se mai arată în motivare.

Bacetria Pseudomonas, găsită într-un bidon la spitalul din Timișoara

Instanța a reținut că în cazul directoarei Flori Dinu, acesta nu a fost singurul caz în care a aflat că unele produse sunt contaminate. Și Suprasept, un produs folosit pentru dezinfecția și curățarea echipamentelor medicale, a suprafețelor din secțiile cu risc septic din unitățile sanitare, a fost contaminat cu Pseudomonas  Aeruginoasa. În acest caz, analizele au fost comandate de spitalul județean din Timișoara, care a reclamat că substanța mirosea urât și era ”lipicios”.

Reprezentanții spitalului au desigilat un bidon de 5 litri, iar în urma analizelor a reieșit că substanța era contaminată. Hexi Pharma a contestat veridicitatea analizei făcute de spital și a trimis la Unilab mai multe mostre, rezultatul arătând că produsul este ”în regulă”. Concluzia a fost că, cel mai probabil, bidonul respectiv avea urme de contaminare.

Hexi Pharma vindea și dezinfectanți pentru secțiile de nou-născuți

Informația este confirmată inclusiv de unul dintre martori, fost angajat la Hexi Pharma.

”Am vorbit cu băiatul de la producție, …  și am înțeles că produsele erau diluate. (…) cred că în 2013 am fost sesizat de personalul de la Spitalul Municipal Timișoara că în Suprasept au găsit ceva bacterii. Eu i-am spus lui F.D. de situație, cu ea țineam legătura în firmă.

Mi-a spus că sunt nebun, că produsul conține glutaraldehidă și omoară tot. Nu am avut cerere de retragere a produsului, doar o sesizare privind problema constatată la un falcon. Ca urmare, la spitalul acela nu am mai participat la licitația următoare cu acel produs”, se mai arată în dosar.

Alte două produse care aveau o concentrație mult mai mică de substanță activă, Kalexin și Kalas, era folosite pentru ”profilaxia infecțiilor cutanate la nou-născuți, copii, diabetici, imobilizați, inclusiv pentru spălarea anteseptică a acestira”. În ambele cazuri, substanța activă (Hexametilenbiguanidă, respectiv Triclosan), conțineau jumătate din substanța activă.

Judecători: ”Inculpații au ascuns adevărul”

”Cu toate acestea, inculpații Dinu Flori și Leva Mihail, în cunoștință de cauză, au acționat în sensul celor de mai sus, comercializând și coordonând producția de produse biocide prin care, indirect, au împiedicat respectarea, de către angajații sistemului medical cu atribuții în materia luării de măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor nosocomiale, care au acționat fără vinovăție, a obligațiilor care le revin, având ca urmare răspândirea acestor boli.

În intervalul 12 octombrie 2012 – 03 martie 2016, inculpata S.C. Hexi Pharma S.R.L. a depus la Comisia Națională pentru Produse Biocide fișe de prezentare ale produselor proprii, fișe cu date de securitate și așa-numite declarații de substanță activă, în vederea obținerii avizului de plasare pe piață a produselor.

Documentele conțin mențiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.

Falsurile au fost întocmite de angajați persoane fizice ai inculpatei, iar folosirea la autoritatea menționată a documentelor s-a realizat, în mod evident, în îndeplinirea obiectului de activitate, în interesul și în numele persoanei juridice”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel.

Permenul de prescripție s-a împlinit în 2021

Deși vinovați, inculpații au scăpat de pedeapsă pentru că instanța a constatat că în dosar a intervenit prescripția răspunderii penale.

”În consecință, instanța de control judiciar constată că legea penală mai favorabilă inculpaților este cea în vigoare în perioada susmenționată, iar aplicarea ei are drept consecință împiedicarea exercitării acțiunii penale ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

În acest context, fără luarea în considerare a efectului întrerupător de prescripție al actelor de procedură anterioare publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale, termenul de prescripție în privința infracțiunii prev. de art. 352 Cod penal s-a împlinit la data de 15.05.2021, iar cu privire la infracțiunea prev. de art. 322 C.p la 8.03.2021.

În consecință, Curtea constată că există una din cauzele care înlătură răspunderea penală a inculpaților, respectiv împlinirea termenului de prescripție, cu consecința încetării procesului penal, fata de inculpații Dinu Flori și Leva Mihail, sub aspectul infracțiunilor care li s-au reținut in sarcina prin actul de sesizare”, au arătat judecătorii în motivarea dosarului Hexi Pharma.

ADVERTISEMENT
Tags: