News

Motivarea în cazul de malpraxis al doctorului Gheorghe Burnei: pacienta are sechele ireversibile și șanse mici să poată ține o sarcină

Medicul Gheorghe Burnei a fost găsit vinovat de malpraxis medical, după ce o fostă pacientă l-a acuzat că a transformat-o într-un experiment.
02.02.2024 | 17:57
Motivarea in cazul de malpraxis al doctorului Gheorghe Burnei pacienta are sechele ireversibile si sanse mici sa poata tine o sarcina
Medicul Gheorghe Burnei a anunțat că va contesta decizia judecătorilor / Foto: Alexandru Busca / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Motivarea judecătorilor, în cazul Amirei, tânăra care a ajuns într-o stare de infirmitate după ce a fost 17 ani pacienta profesorului Gheorghe Burnei, se bazează pe un raport de expertiză medico-legală întocmit de INML. Concluziile raportului indică o culpă medicală clară, care a început cu decizia lui Burnei de a efectua o intervenție chirurgicală prea devreme, când pacienta avea doar vârsta de un an și a fost diagnosticată cu luxație congenitală de șold.

Coșmarul Amirei: operată de șapte ori în 17 ani, inclusiv la piciorul sănătos

În total, Amira a suportat șapte intervenții chirurgicale efectuate de Gheorghe Burnei. Prima operație a fost la un an și o lună și a constat într-o osteotomie de centrare, întrucât capul femurului era ieșit în afara cavității. Operația a constat în extirparea pelvisului și introducerea unei bucăți de biovitroceramică în locul acesteia. Intervenția a avut loc în anul 1998.

ADVERTISEMENT

A doua operație, la doi ani și jumătate – displazie luxantă. Medicul Burnei i-a spus mamei că nu poate finaliza operația la piciorul stâng fără să intervină și la cel sănătos. Medicul a introdus o tijă cu șuruburi în interiorul membrului drept.

A treia operație s-a produs când pacienta avea patru ani – triplă osteotomie:  a constat în secționarea oaselor în vederea îndreptării și întrepătrunderii acestora, prin extirparea coapsei de pe creasta iliacă. După această intervenție, pacienta a acuzat dureri îngrozitoare de șold, bazinul fiindu-i deplasat total. Amira nu mai putea păși deloc.

ADVERTISEMENT

A urmat scoaterea a tijelor, însă starea de sănătate nu s-a îmbunătățit. După această intervenție, mama fetei a cerut ca fiica ei să fie transferată la o clinică din străinătate, însă răspunsul primit de la Ministerul Sănătății a fost că nu sunt fonduri.

La 15 ani, diferența între cele două picioare era de 8 centimetri

În 2004, Amira a fost internată pentru a patra operație și a rămas în spital până în 2005. Până în momentul intervenției efective, a fost ținută la extensie cu greutăți pentru a i se trage înapoi de bazin, după care i-au fost introduse 5 cleme (andrele). Pacienta a povestit că acestea nu au fost aplicate în mod corespunzător și i-au ieșit prin burtă și fund, provocându-i vânătăi. În timpul operației, i s-a prelevat grefa de pe tibie, după care i s-a interzis să meargă timp de 6 luni.

ADVERTISEMENT

Când pacienta avea 9 ani, Burnei i-a spus mamei că vrea să efectueze o altă operație la piciorul drept, pentru a stopa creșterea membrelor. Femeia a refuzat să-și exprime consimțământul. La 15 ani, diferența dintre membre era de 8 cm iar cea de la încălțăminte ajunsese la cinci numere. Diferența a făcut ca șoldul să i se dizloce și mai tare

După examenul de capacitate, Amira a ajuns la spital cu dureri mari, iar profesorul Burnei a decis să efectueze o altă intervenție, prin utilizarea unui fixator metalic amplasat intern și extern. Pentru achiziția acestui sistem, mama a plătit 4.600 de euro, însă după 3 luni, fixatorul s-a rupt. Șuruburile au rămas în interiorul corpului, lucru care a dus accentuarea dislocării la nivelul bazinului.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Burnei, obligat să-i plătească victimei 125.000 de euro

În 2013, fixatorul a fost scos. Pacientei i s-au recomandat exerciții sportive, însă din cauza încordării fizice, o tijă a ieșit de la locul său și a provocat o fractură de diafiză femurală. Trei luni mai târziu a urmat o nouă operație, în care i s-a introdus o nouă tijă în vederea susținerii oaselor care au fost rupte.

În 2014, pacienta a fost consultată de un alt medic, care i-a spus că nu mai există oase în bazin pentru a susține vreodată o proteză. În 2016, pacienta l-a dat în judecată pe medicul Burnei și a cerut despăgubiri de un milion de euro.

În decembrie 2023, după 7 ani de procese,  Judecătoria Sectorului 4 a stabilit că medicul Gheorghe Burnei se face vinovat de malpraxis medical și că trebuie să-i plătească victimei, în solidar cu Spitalul Clinic de Copii Marie Sklodowska Curie daune morale în valoare de 125.000 de euro și materiale de 18.755 lei. Decizia nu este definitivă.

Motivare: ”Fapta se încadrează în noțiunea de malpraxis”

În motivarea publicată recent, instanța a concluzionat ”că fapta ilicită săvârșită de către pârâtul Burnei Gheorghe, care se încadrează în noțiunea de malpraxis medical constă în alegerea greșită a soluției terapeutice pentru luxația congenitală de șold, fără a încerca în prealabil și celelalte metode de tratament care erau recomandate în funcție de vârsta pacientei.

Totodată aceasta constă în inserarea unui bloc de biovitroceramică supradimensionat.  Aceste erori au condus la complicații care au determinat necesitatea unor alte intervenții chirurgicale prin care s-a încercat corecția, intervenții al căror rezultat nu a fost cel scontat, ca urmare a faptului că alegerea greșită a soluției terapeutice și a metodei de tratament în cazul primei intervenții chirurgicale a generat ulterior complicații majore, care nu au mai putut fi înlăturate în cazul reclamantei”.

În dosar s-a solicitat un punct de vedere al Comisiei Superioare Medico-Legale, din care rezultă că ”intervenția chirurgicală asupra șoldului drept nu era necesară”. De asemenea, raportul arată că ”necroza aseptică a capului femural se poate datora mai degrabă intervenției chirurgicale inițiale”. Medicii consultați au mai arătat că tratamentul chirurgical a început de la o vârstă prea fragedă și că tripla osteotomie de bazin nu se recomandă la o pacientă mai mică de doi ani.

Patru erori de tratament, două proceduri benefice

În plus, fixatorul extern a fost extras înaintea consolidării definitive a focarelor de osteotomie și fără recomandarea utilizării temporare a unei orteze. În total, raportul de expertiză a identificat cel puțin patru erori de tratament, în timp ce două proceduri au fost considerate benefice: osteotomia de varizare și centrare cap femural și alungirea de femur stâng.

”Pârâtul Burnei Gheorghe nu a aplicat un tratament etapizat, gradual, în care să prevaleze alegerea unor proceduri terapeutice cât mai puţin invazive şi generatoare de riscuri şi complicaţii”, se mai arată în motivarea instanței.

Raportul de expertiză mai indică faptul că funcția motorie la nivelul membrelor inferioare este unul nefavorabil și că ”unele sechele au caracter ireversibil”, acestea fiind încadrate în noțiunea de infirmitate.

Pacienta are șanse mici să mai poată deveni mamă

Medicii-experți au fost reținuți și în ceea ce privește posibilitatea pacientei de a duce o sarcină până la final. ”La obiectivele nr. 28-30, s-a răspuns că se poate obține o sarcină, dar nu se poate preciza rezistența pe care o va avea bazinul sacro-iliac sub greutatea pe care o va avea uterul la termen”, se mai arată în motivarea consultată de FANATIK.

Pe de altă parte, în urma unui raport medical psihologic, s-a constatat că pacienta prezintă stare depresivă, cu accentuarea tendințelor de emotivitate, instabilitate și impulsivitate, anxietate și tendință la dependență emoțională.

Medicul Gheorghe Burnei a dezvăluit, într-o declarație pentru FANATIK, că urmează să ceară apel. ”Eu consider că sunt nevinovat”, a spus Burnei. De cealaltă parte, Emiliana Iliescu, mama Amirei, ne-a declarat că e mulțumită de decizia judecătorului.

ADVERTISEMENT